Mergi direct la conținut »
Se pregătește suspendarea lui Iohannis pentru 30 de zile
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Se pregătește suspendarea lui Iohannis pentru 30 de zile

Se pregătește suspendarea lui Iohannis pentru 30 de zile

După declarațiile făcute în cursul zilei de marți de președintele Klaus Iohannis, social-democrații pregătesc suspendarea sa pentru 30 de zile, timp suficient pentru ca Tăriceanu, în calitate de președinte interimar, să o demită pe Laura Codruța Koveși, potrivit Antena 3,

Partidul Social Democrat a transmis, marți seara, la câteva ore după declarațiile președintelui Klaus Iohannis, un comunicat de presă în care arată că ”declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis referitoare la Decizia Curții Constituționale privind soluționarea conflictului dintre președinte și ministrul Justiției reprezintă un atac deosebit de grav la adresa ordinii constituționale din România.

Intenția președintelui Iohannis de a pune în discuție, într-o dezbatere publică, decizia Curții Constituționale constituie un act de agresiune asupra acestei instituții fundamentale pentru sistemul democratic din România. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii – ele se execută, nu se discută! În logica președintelui Iohannis, orice decizie a unei instanțe de judecată din România ar fi pusă în discuție, în loc să fie de îndată executată”.

În comunicat se mai arată că ”Mai mult decât atât, Curtea Constituțională este singura instituție abilitată să stabilească interpretarea corectă a Legii fundamentale. Nimeni altcineva, nici președintele, nici altă autoritate a statului și nici măcar societatea civilă, nu are dreptul să se substituie autorității CCR pentru a da verdicte cu privire la respectarea Constituției României.

Prin urmare, declarațiile președintelui Iohannis echivalează cu un îndemn la nesupunere în fața legilor și instanțelor judecătorești din România. După modelul președintelui Iohannis, orice cetățean poate întârzia după bunul plac punerea în aplicare  a unei obligații legale, a unei amenzi sau a unei sentințe, pe motiv că vrea să înțeleagă mai bine motivarea celor care au emis sancțiunea”.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

Dincolo de informațiile transmise în comunicatul de presă, în interiorul partidului se ia în calcul tot mai serios varianta suspendării președintelui pe motiv de încălcare a constituției, potrivit Antena 3 .

Social-democrații spun că ”declarațiile președintelui Iohannis echivalează cu un îndemn la nesupunere în fața legilor și instanțelor judecătorești din România. După modelul președintelui Iohannis, orice cetățean poate întârzia după bunul plac punerea în aplicare a unei obligații legale, a unei amenzi sau a unei sentințe, pe motiv că vrea să înțeleagă mai bine motivarea celor care au emis sancțiunea.

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție
Recomandări

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție

 

Este inadmisibil ca președintele Iohannis să insinueze că decizia CCR ar pune sub semnul întrebării independența procurorilor. În motivarea CCR se precizează explicit: „Controlul Ministrului Justiției constă în verificarea eficienței manageriale, a  modului în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu (…). Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmării penale și soluțiile penale”.

Vorbind despre o eventuală suspendare, Klaus Iohannis a spus că nu crede într-un astfel de demers pentru că nu există niciun temei legal. “Se grăbesc un pic pesediştii (legat de suspendare). Nu va fi nicio suspendare pentru că nu există niciun temei. Dacă unii pesedişti se grăbesc să spună asta, e doar pentru televizor. Eu nu încalc Constituţia, eu veghez la respectarea Constituţiei“, a spus preşedintele, adăugând că va lua o decizie într-un timp rezonabil, “pentru că nu putem amâna până în decembrie”.

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea
Recomandări

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea

 

Mai mult, şeful statului a vorbit despre consultări la Cotroceni între partide pentru rezolvarea problemei privind legile justiţiei.

“Dacă vrem să ajungem la nişte concluzii solide şi sănătoase, toată lumea trebuie să intre în dezbateri şi consultări la Cotroceni. Eu sunt dispus să pornesc un astfel de demers”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele României a subliniat o serie de întrebări pe care şi le pune. “Mai sunt procurorii independenţi? Ce mai este CSM? Cum poate să mai fie garantul independenţei justiţiei dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-şef?”, a punctat el.


Citește și: Concluzii după summitul dintre Donald Trump și Kim Jong-un. Președintele SUA: „Vom denucleariza complet peninsula coreeană” (FOTO&VIDEO)


 

Close
Închide
  Close