Comunicarea iniţială a CCR
CCR spune că românii cu domiciliul în străinătate nu intră în calcularea cvorumului „Curtea reţine că, în urma adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2008 (….) a fost abrogată teza a doua a art.26 alin.(1) din Legea nr.35/2008, text care prevedea că „listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate”. Aşadar, Autoritatea Electorală Permanentă nu mai întocmeşte asemenea liste, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare (…) Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente”
„ERATA”
Curtea Constituţională – mai exact, un judecător de la Curtea Constituţională, a trimis luni seară o precizare către Guvern, prin care arată că, dintr-o eroare, un paragraf esenţial nu a fost introdus în decizia luată săptămâna trecută, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui.
Paragraful a fost adăugat ulterior şi a fost trimis Monitorului Oficial luni şi publicat marți, spune că listele electorale sunt cele folosite la alegerile prezidenţiale, adică inclusiv cetăţenii români plecaţi în străinătate.
„DECIZIE ILEGALĂ”
ERATA CCR este o decizie luată prin consimţământul a cinci judecători ai CCR. Un judecător al Curţii Constituţionale, judecătorul Ion Predescu, declară pentru gandul.info că erata ar fi trebuit luată în plenul CCR, cu toţi cei 9 judecători de faţă.
„Trebuie să aştepte răspunsul competent al plenului Curţii. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii pot aştepta plenul Curţii, nu ce a trimis judecătorul de serviciu”, a declarat judecătorul Ion Predescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro