Alunecari de teren, depasiri ale cotelor de pericol si inundatii. Asa pot fi descrise zilele de la inceputul acestei saptamani. Urgia declansata ieri in vestul tarii va fi urmata de ploi torentiale in jumatatea de nord-vest a Romaniei.
-Judetul Bistrita-Nasaud. Pana acum, cel mai grav afectat pare a fi judetul Bistrita-Nasaud. Aici, sute de familii au ramas izolate sau au fost inundate de apele raurilor care au crescut brusc.
Apa raului Ilisua a intrat in zeci de gospodarii de pe Valea Tibesului, in timp ce aproximativ 150 de familii, din doua sate, au ramas izolate dupa ce podul care le leaga de drumul judetean a fost colmatat de bustenii adusi de rau. La Caianu Mic, Ilisua a inundat 25 de gospodarii. Au fost afectate si 25 de hectare de teren agricol, dar si o jumatate de drum judetean, care a fost acoperit de ape. Si in comuna Tarlisua, grav afectata de inundatiile de anul trecut, ploile au creat probleme. Aici s-au inregistrat mai multe alunecari de teren.
Pe Valea Bargaului, au fost inundate sau afectate de alunecari de teren aproape 25 de gospodarii. O situatie disperata se inregistra ieri si pe Valea Ciorii. Aici, un versant a luat-o la vale si a acoperit doua locuinte.
Autoritatile au evacuat animalele din grajduri si sunt gata sa-i evacueze si pe oameni. Totodata, au fost inundate alte 20 de gospodarii din zona unitatii militare.
Cele mai mari cresteri de debite s-au inregistrat insa pe raul Meles care a depasit cota de atentie cu 28 de centimetri. Somesul Mare a depasit si el cota de atentie cu 16 cm in dreptul localitatii Beclean.
1.500 de elevi nu au ajuns la scoala
– Judetul Hunedoara. In Deva, aproape 1.500 de elevi care invata la liceul si scoala generala din comuna Criscior, in apropiere de Brad, au fost trimisi acasa, dupa ce apele Crisului Alb au depasit cota de pericol, in urma ploilor cazute in ultimele 24 de ore. “Cand am vazut ca raul a crescut pana aproape de partea de sus a podului peste Crisul Alb, am decis sa-i trimitem pe elevi acasa”, a declarat Ovidiu Furdui, primarul localitatii Criscior.
Alte doua judete, Maramures si Alba, au fost afectate, un drum judetean fiind inundat si in cateva localitati inregistrandu-se alunecari de teren.
Ratele salbatice s-au intors mai repede
Migratia ratelor salbatice in judetul Covasna a inceput in urma cu o saptamana, iar pasarile, care deja au sosit in stoluri, pot fi vazute pe mai multe lacuri din judet. Acest fenomen, ce se petrece prea devreme, ca urmare a incalzirii globale, trebuia sa aiba loc abia in martie. De altfel, comportamentul diferit se observa si in cazul pasarilor care au iernat in judet, de exemplu al porumbeilor, in cuiburile carora se pot vedea deja puii iesiti din oua.
Atentionare de inundatii
Meteorologii au transmis, ieri, catre sase prefecturi, o atentionare meteo cu cod galben, ce anunta pana maine ploi insemnate cantitativ, in Banat, Oltenia si zona montana din aceste regiuni. Ploile cazute in ultimele 24 de ore au pus pe jar autoritatile, astfel ca hidrologii au trimis ieri doua avertizari asupra posibilelor depasiri ale cotelor de atentie si de inundatie in bazinele principalelor rauri din tara: Somes, Barcau, Iza, Crisuri, unii afluenti ai Muresului mijlociu, Bega, pe Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna si Jiu.
Hidrologii au trei coduri de culori pentru a cataloga riscul de inundatii: Galben: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei. Necesita vigilenta sporita in cazul localitatilor expuse la inundatii. Depasirea cotelor de atentie.
Portocaliu: Risc de viituri generatoare de revarsari importante cu impact semnificativ asupra vietii si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasirea cotelor de inundatie.
Rosu: Risc de viituri majore. Amenintare directa si generalizata asupra sigurantei persoanelor si bunurilor.
Depasirea cotelor de pericol.
Grupaj realizat de Alin Cordos, Tiberiu Stroia, Alexandru Ionescu, Crina Mihai