De Ana Hațeg,

”Am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum și o hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanțelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu prin titlul executoriu, din Fondul de Rezervă”, a spus premierul în cadrul ședinței de guvern de vineri dimineață.

Romatsa se află în pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza problemelor financiare, a explicat premierul după ce frații Micula au câștigat un proces împotriva statului român și au obținut blocarea conturilor companiei.

Orban a explicat că Romatsa trebuia să primească de la Eurocontrol 278 milioane, iar acum este lipsită de finanțarea curentă și trăiește din rezerve: ”Pe 24 decembrie e termen de judecată și, dacă se menține decizia instanței, există risc major ca Romatsa să nu își mai poată păstra certificatul de furnizor de servicii. Romatsa dirijează traficul aerian acordând servicii pentru peste 1 milion de zboruri anual, iar ieșirea din funcțiune, adică pierderea certificatului, creează o problemă la nivelul Europei”.

Romatsa, regia care coordonează zborurile aeriene din România, are conturile blocate într-un proces de 400 de milioane de euro cu frații Ioan și Viorel Micula, după ce aceștia au câștigat o dispută internațională contra României la un tribunal din Washington.

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea
Recomandări

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea

Frații Micula au de primit aproape 400 de milioane de euro

”Poprirea este de 394,9 milioane de euro. Vorbim de procesul câştigat de fraţii Micula, 395 de milioane de euro. Fraţii Micula au câştigat atunci procesul împotriva statului român pentru 84,5 milioane de euro. Până la 395 de milioane sunt dobânzi şi penalităţi. În această situaţie suntem”, a explicat Lucian Bode, ministrul Transporturilor .

Banii, alocați la Finanțe

Astfel, bugetul Ministerului Finanțelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. ”Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20, pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. (Cauza Micula)”, potrivit Guvernului.

Frații Micula au câștigat un proces de 85 de milioane de euro la ICSID, tribunalul internațional de la Washington, după ce România le-a anulat o serie de ajutoare de stat.

Ulterior, la acestea s-au adăugat penalități.

Citeşte şi:

Rezultatele alegerilor din Marea Britanie: majoritate absolută pentru conservatori în Parlament. Vom avea un Brexit rapid

Vedetă din România cu imagine impecabilă, cooptată de armata pakistaneză ca să-i facă publicitate împotriva Indiei în conflictul periculos din Kashmir!

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează