Mergi direct la conținut »
Secretul peștilor otrăvitori de pe tarabe. De ce este Dunărea plină cu mercur
Ştiri Libertatea > Ştiri > Secretul peștilor otrăvitori de pe tarabe. De ce este Dunărea plină cu mercur

Secretul peștilor otrăvitori de pe tarabe. De ce este Dunărea plină cu mercur

Numărul cazurilor de intoxicare cu metale grele a crescut în 2017 cu 30% față de 2016. Aceste substanțe sunt otrăvitoare și se elimină foarte încet din organism. Medicii spun că metalele grele care îi bagă în spitale pe români provin din alimente. Printre substanțele periculoase menționate de specialiști se numără și mercurul, care provine din peștele de Dunăre.

De Sorin Golea,

De cinci ani, în spațiul public românesc apar din ce în ce mai des informații conform cărora numărul românilor care se prezintă la medic cu intoxicații cu metale grele este din ce în ce mai mare. În general, aceste metale sunt ingerate odată cu anumite produse alimentare. Se vorbește despre nichel, cobalt, plumb sau mercur.

De unde?

„Metalele grele din mediu provin din diferite surse: activități industriale, transport, combustibili fosili, agricultură, urbanizare și alte activități umane. Eliberarea în mediu natural a unor cantități mari de metale grele creează problemele din cauza persistenței lor. Acestea se pot acumula în lanțul trofic prezentând un pericol semnificativ pentru sănătatea umană”, spune un studiu al Universității ”Gheorghe Asachi” din Iași.

În Delta Dunării sunt sute de milioane de tone de mâl infestat

În acest moment, Dunărea este plină de asemnea substanțe. Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) spun că s-a ajuns ca populaţia de peşte să fie infestată cu metale grele, precum cadmiu, plumb sau mercur, din cauza faptului că mâlul de pe fundul apei este poluat cu aşa ceva. Conform Fundației WWF România, care se ocupă cu probleme de mediu, ar fi vorba despre sute de milioane de tone de mâl infestat.

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu
Recomandări

Reacţia lui Şerban Huidu după ce a fost ironizat și asociat cu Mario Iorgulescu

Mercurul, de exemplu, dacă este deversat în apă, se așază în mâl, de acolo intră în plantele subacvatice, peștii fitofagi consumă această vegetație, iar peștii răpitori mănâncă fitofagii. Aduși pe tarabe de pescari, pești răpitori ”grei„ de metale ajung în farfuriile românilor.

”După bombardamentele din 1999 au apărut cantităţi importante de mercur în Dunăre”

Dar cum a ajuns mercurul în Dunăre? Unele surse spun că ar proveni din activități industriale, în special din Ungaria și Serbia. Această explicație ar putea sta în picioare în cazul cobaltului sau plumbului, dar nu în cel al mercurului.

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă
Recomandări

Gestul ei spune TOT despre adevărata lor relație! Ce a făcut Andreea Bălan când l-a văzut pe tatăl ei la nuntă

În Serbia, numeroase fabrici din industria grea se află foarte aproape de fluviu, inclusiv complexul de rafinării de la Pancevo, dar şi alte uzine ce produc fertilizatori, clorură de vinil şi spaţii de depozitare a acestor substanţe toxice. Observaţiile efectuate după bombardamentele NATO din 1999 au relevat prezenţa unor cantităţi importante de mercur, hidrocarburi aromate policiclice, diclorid de etilenă şi alte substanţe extrem de toxice, inclusiv dioxină în Dunăre”, spune un studiu al WWF România. Adică, bombardarea unor uzine chimice din apropierea fluviului care lucrau cu mult mercur a condus la deversarea în Dunăre a substanțelor otrăvitoare.

Proiect de stație de epurare uriașă pe fluviu

În Delta Dunării avem acum peste 157 de milioane de tone de mâl cu metale grele. Se știe despre deversările de mercur din timpul bombardamentelor din fosta Iugoslavie. În timp, mercurul a trecut prin tot lanțul trofic din fluviu și a ajuns acum la oameni. Sturionii de Dunăre sunt acum peștii cei mai plini cu metale grele. Adevărul este că situația este fără ieșire. S-a propus, în 2016, realizarea unei stații uriașe de epurare pe Dunăre, care să fie realizată de România și Bulgaria în zona Giurgiu – Ruse sau Silistra, dar, deocamdată, a rămas în stadiul de idee. Nu avem nici studii serioase pe acestă temă, se umblă cumva pe vârful picioarelor. Efectele sunt însă din ce în ce mai vizibile și la un moment dat buba se va sparge”, ne-a explicat profesor universitar Florina Bran, doctor în economie și geo-ecologie.

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'
Recomandări

Anca Serea rupe tăcerea și le răspunde celor care spun că e sectantă: ''Sunt de religie...'

”Autoritățile nu spun nimic pe acestă temă”

Din punctul de vedere al protecției consumatorului, situația este critică. ”Din păcate, autoritățile nu spun nimic pe această temă. Nu se face o monitorizare serioasă în acest domeniu în magazine și avem o carență în informarea publică. Adevărul este că populația nu știe ce mănâncă pentru că instituțiile statului nu își fac treaba. Mai trebuie să vorbim despre peștii care se vând la negru, pe marginea drumului, fără acte?”, ne-a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, organizație care se ocupă cu protecția consumatorului.

Cotidianul Libertatea a trimis o întrebare pe tema metalelor grele din Dunăre, în special mercurul, către Ministerul Mediului și așteptăm cu interes răspunsul oficial.

 
 
Close
Închide