Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Județean Constanța găzduiește anual peste 1.000 de copii veniți pe lume prematur sau cu probleme medicale grave. Un număr destul de mare din care, din nefericire, doar unii supraviețuiesc. Și asta, din cauza faptul că din secție lipsește cam tot ceea ce este necesar pentru salvarea acestor bebeluși. Mai mult decât atât, întregul etaj destinat îngrijirii micuților nu a mai fost renovat niciodată, deși spitalul a fost dat în folosință în 1968.
Spațiile de aici sunt insuficiente și pline de igrasie, incubatoarele sunt înghesuite într-un salon mic, iar aparatura este extrem de veche. Echipamentele medicale sunt suprautilizate și în număr extrem de mic, climatizarea lasă de dorit, iar condițiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranță a micilor pacienți. De cele mai multe ori, ca să nu spunem chiar că de fiecare dată, medicii fac eforturi supraomenești pentru a îngriji numărul mare de copii internați aici. Însă toată această îndemânare a cadrelor medicale este și ea insuficientă de multe ori, tocmai din cauza lipsei aparaturii performante.
Zona cu cea mai mare mortalitate infantilă
În regiunea sud-estică a României se înregistrează anual cea mai mare mortalitate infantilă. Cifra trece de 9,7 %, fiind mai mare decât media din întreaga țară și de 3 ori mai mare decât media europeană. În 2014, 50 dintre copiii internați aici au pierdut lupta cu viața înainte de a împlini o lună. Unitatea din Constanța este una suprasolicitată. Aici sunt aduși pacienți din 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Și asta, din cauza faptului că, recent, spitalele din Tulcea și Medgidia și-au închis secțiile de pediatrie și neonatologie, astfel încât toți copilașii cu afecțiuni medicale au fost redirecționați către unitatea din orașul de la malul mării. Astfel, cele 8 pătuțuri de la Terpaie Intensivă nu pot acoperi cererea dintr-o secție care oferă îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți aflați în stare critică. Cadrele medicale spun că 80% din cazurile care ajung aici ar putea fi rezolvate dacă ar exista condițiile necesare îngrijirii micuților veniți pe lume mult prea devreme.
Secția, reconstruită după modelul de la Marie Curie
Tocmai din acest motiv, Fundația Vodafone România împreună cu Asociația Inima Copiilor și Asociația Dăruiește Aripi au demarat un proiect umanitar în cadrul căruia vor reconstrui secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Constanța, după modelul pe care l-au mai pus o dată în practică la Spitalul de Urgență pentru Copii Marie Curie. Aici a fost construită, după cele mai stricte norme constructive și medicale internaționale, cea mai modernă secție de Terapie Intensivă nou-născuți din sud-estul Europei. Vechea secție a spitalului, care avea doar 190 mp, s-a transformat într-una nouă, de 1.600 mp, de 27 de locuri cu standarde de îngrijire excepționale pentru nou-născuții care ajung aici. Din toamna anului 2013, de când noua unitate a fost dată în folosință, aici au fost salvați peste 750 de copii.
După modelul de la Marie Curie, ținundu-se cont, bineînțeles, de spațiul disponibil, va fi refăcută și secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Județean Constanța. Aceasta se va reconstrui, practic, din temelii, urmând a fi mult mai spațioasă și luminoasă decât cea existentă, cu 20 de locuri pentru terapie intensivă și 8-10 locuri pentru micuții născuți prematur.
Incubatoare și echipamente medicale de ultima generație
Copiii vor fi îngrijiți în încăperi individuale, sterile și sigure, în care se va asigura confortul pacienților, dar și condiții optime de lucru pentru personalul medical. Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului va asigura sterilitatea necesară, iar fiecare încăpere de tratament va avea gaze medicale, incubatoare și echipamente medicale de ultima generație, dar și mobilier specializat. Părinții vor putea sta alături de cei mici cât timp vor dori, având intimitatea și liniștea necesare.
Medicii vor avea, la rândul lor, spații dedicate, monitorizarea pacienților făcându-se printr-un sistem centralizat. Documentele medicale vor fi stocate electronic și sistemul de telemedicină vor asigura conectarea permanentă a medicilor cu pacienții din secție, dar și posibilitatatea conectării cu colegi specialiști din orice colț al lumii.
Puteți ajuta la renovarea secției donând 2 euro printr-un sms la numărul 8845. La finalul campaniei, Fundația Vodafone România va dubla valoarea donațiilor. De asemenea, puteți afla care sunt celelalte modalități prin care puteți face donații pe site-ul www.nounascuticonstanta.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro