Daniel Dineș are 49 de ani și s-a născut în Onești, județul Bacău. Și-a petrecut copilăria în perioada comunistă, când România era condusă de către dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Cititor avid, pasionat de SF, Dineș a declarat că și acum citește la fel de mult ca acum 15 ani. „Una dintre pasiunile mele este să învăț încontinuu‟, spunea el în 2020, într-un interviu pentru PressOne.

Avea „un pic de talent la matematică‟, așa că a intrat ușor la facultate, la secția informatică a Universității București.

Facultatea nu prea i-a plăcut însă, așa că nu prea dădea pe la cursuri, după cum scria Ziarul Financiar 2017.

A terminat, totuși, Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București în anul 1997.

A învățat programare într-o vară

Programarea i-a făcut cu ochiul după ce un coleg i-a spus că poate face 300 de dolari pe lună.

Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci. Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram.

Daniel Dines:

Recrutat de Microsoft

Era perioada 1990-1995. La acel moment, Microsoft începuse să recruteze personal din România.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Așa că a încercat și el, atras de salariul anual brut de 60.000 de dolari. A participat la interviuri așa că a fost selectat, mai scrie ZF.ro.

A plecat în Statele Unite în anul 2000. Dar nu a reușit să se acomodeze, spune el. În plus, avea aplecarea spre antreprenoriat.

Experiența sa din America a creat fundația pentru ceea ce urma să facă, a scris, miercuri, Bloomberg.

„Pentru cineva în care vine la 20 și ceva de ani în SUA din Europa era o mare provocare să mă adaptez în Statele Unite, chiar dacă din punct de vedere profesional experiența mea la Microsoft a fost nemaipomenită‟, spunea Dines, anul trecut, la Montgommery Summit, o conferință pe teme de tehnologie.

Drept rezultat, „am avut o idee nebunească să mă întorc și să înființez o companie‟, a mai spus el.

Întoarcerea în România

Așa că programatorul s-a întors în România în anul 2005 pentru a pune bazele unei companii care se numea inițial DeskOver. Aceasta a fost redenumită UiPath în anul 2015.

Șeful roboților software. Cum a ajuns programatorul Daniel Dines din Onești miliardar pe Wall Street
Revista americană Forbes îl numea în 2019 pe Daniel Dines ”șeful boților”, afirmând că este primul om care a ajuns miliardar datorită acestora
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

„Să pornești o companie dintr-un loc mic fără piață are un avantaj ascuns: te forțează să gândești global din prima zi‟, a scris Dines într-o scrisoare inclusă în documentele depuse pentru listare, conform Bloomberg.

S-a chinuit să plătească salariile

Într-un interviu dat revistei Forbes din 2019, Dines spunea că s-a chinuit să plătească salariile vreme de aproape zece ani și că fiecare zi era o luptă.

„E un gol mare între 2005 și 2015. Pentru mine a fost cea mai rea perioadă din viață. Încercam constant și dădeam greș. Am eșuat, în esență, vreme de 8 ani. Aveam bani exact cât să supraviețuim‟, spunea Dines în 2018, potrivit Start-up.ro.

Revelația

Primul client al UiPath a venit în anul 2014 și a fost o companie din India.

Următorii doi clienți au fost Capgemini – o multinațională din Franța ce oferă servicii și consultanță în IT, cu 270.000 de angajați, și Cognizant – o companie americană similară, cu venituri anuale de peste 16 miliarde de dolari și aproape 290.000 de salariați.

Sediul companiei a fost apartamentul lui Dines până în 2017, când aceasta a fost mutată în Statele Unite, la New York.

Primul „unicorn‟ românesc

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

UiPath a devenit un „unicorn‟ în anul 2018, adică a fost evaluată la un miliard de dolari. Ulterior, în anul 2019, evaluarea ajungea la 7 miliarde de dolari.

În luna februarie, compania a primit o finanțare de la mai multe fonduri de investiții, runda fiind condusă de către Alkeon Capital și Coatue. La acel moment compania era evaluată la 35 de miliarde de dolari.

Unele dintre cele mai cunoscute fonduri de investiții de profil din lume au investit la rândul lor în UiPath: Altimeter Capital Management, Dragoneer, IVP, Sequoia Capital, Tiger Global Management și fonduri consiliate de T. Rowe Price Associates.

La oferta publică inițială valoarea companiei era de 30 de miliarde de dolari, luând în considerare un preț de 56 de dolari pe acțiune.

UiPath valorează acum mai bine de 10% din PIB-ul României

După listare acțiunile companiei au crescut cu încă 23%, până la 69 de dolari pe unitate. Acest lucru a făcut ca valoarea companiei să fie de 35 de miliarde de dolari.

Joi acțiunile creșteau din nou, cu 12,42%, astfel că societatea are acum o valoare bursieră de 40 de miliarde de dolari.

Suma este echivalentă cu 33 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din întreaga economie a României. Produsul Intern Brut (PIB) al țării noastre este estimat la 227 de miliarde de euro în acest an.

De asemenea, capitalizarea sa este aproape jumătate față de veniturile bugetare prevăzute de Guvern în acest an, care se situează la 365 de miliarde de lei, adică 74 de miliarde de euro.

Peste Panasonic

Concomitent, UiPath este acum mai valoroasă decât conglomeratul japonez de tehnologie Panasonic, capitalizarea bursieră a acestuia fiind de 30,8 miliarde de dolari.

Panasonic are anual venituri de peste 60 de miliarde de dolari.

Creștere masivă în pandemie

UiPath a avut în 2020 venituri totale de 607,6 milioane de dolari, în creștere cu 81% față de anul anterior, după ce pandemia a crescut cererea pentru programele sale de automatizare, conform Reuters.

„Le-a luat zece ani ani să ajungă de la zero la două milioane de dolari venituri. Și apoi în cinci ani au trecut de la două la 600 de milione‟, spune Rich Wong, partener la fondul Accel, care a investit prima oară în UiPath în 2017, citat de agenția de știri.

Softurile sale sunt folosite în spitale

Softurile dezvoltate de către UiPath fac o serie de sarcini pe care companiile le-au externalizat în trecut în țări precum India sau Filipine.

Cunoscută drept automatizarea robotizată a proceselor (RPA), tehnica presupune ca programul să preia sarcini de rutină privind completarea de formulare și procesarea lor.

O parte din programele sale au fost folosite de spitale în criza Covid-19, potrivit site-ului companiei.

UiPath a anunțat un parteneriat cu Cleveland Clinic, unul dintre cele mai mari spitale din SUA. Parteneriatul va reduce timpii de așteptare la testele drive-thru pentru Covid de la 3 minute la aproximativ 15 secunde.

Potrivit Forbes, între clienții UiPath se mai află subsidiara nord-americană a concernului japonez Toyota și banca niponă Sumitomo Mitsui.

Pe site-ul său, UiPath spune că are între clienți compania de consultanță financiară EY, agenția de rating Fitch, operatorul sud-coreean de telefonie LG U+, primăria din Copenhaga sau gigantul energetic francez EDF.

Dines, avere de 8 miliarde de dolari

După listarea de 1,3 miliarde de dolari de miercuri, averea lui Dines era evaluată la 6 miliarde de dolari, potrivit Forbes și Bloomberg.

După creșterile de miercuri și joi ale prețului acțiunilor, averea sa este acum de aproape 8 miliarde de dolari.

Dines este de câțiva ani cel mai bogat român.

Potrivit documentelor citate de Bloomberg, Dines a vândut în oferta publică inițială acțiuni în valoare de 75 de milioane de dolari.

Pe urmele lui Zuckerberg

Antreprenorul deține toate acțiunile de Clasa B ale companiei. Acestea au 35 de voturi fiecare, față de acțiunile de Clasa A, are au doar un vot pe acțiune.

Același model cu două clase de acțiuni este folosit de către Mark Zuckerberg pentru a deține controlul Facebook.

Astfel, Dines va continua să controleze UiPath după listare.

UiPath a strâns 1,34 miliarde de dolari pe bursă. Compania, evaluată la 29 de miliarde de dolari, mai mult decât Carrefour și aproape cât Panasonic. Logo-ul UiPath pe ecranul unui smartphone, cu cifre în spate
UiPath a strâns 1,34 miliarde de dolari pe bursă Sursa foto: HEPTA

Și angajații profită

„Trebuie să devii o companie publică (listată la bursă – n.r.) la un anumit moment dat pentru a permite angajaților să aibă mai multă lichiditate, să le dai opțiuni pentru acțiuni‟, spunea Dines într-un interviu pentru Bloomberg în 2020.

Opțiunile și acțiunile la care se referă el sunt un mod prin care companiile din SUA își fidelizează angajații. Mai exact, aceștia primesc acțiuni la companii, astfel că este practic în interesul lor ca acțiunile să fie tranzacționate pe bursă și să crească pentru că astfel pachetul valorează mai mult.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI