De remarcat ca, potrivit bugetului aprobat luni, un deputat costa „doar” 3,9 miliarde lei.
Totusi, spre deosebire de colegii lor deputati, senatorii au fost ceva mai „temperati” in a-si asigura banii pentru anul viitor, bugetul Senatului crescand doar cu maximum 100 de miliarde, care in procente ar insemna o crestere de 18,82%. Trebuie totusi precizat ca senatorii au beneficiat in acest an de o rectificare bugetara fata de suma votata initial. Pentru cheltuielile de personal, de anul vii-tor, s-a alocat din bugetul pe 2003 suma de 412 miliarde lei, din care peste 200 de miliarde sunt destinate pentru salarii. Si anul viitor senatorii vor cheltui destul de multi bani pentru deplasari, in jur de 140 de miliarde de lei. Deplasarile in tara vor „inghiti” din buget peste 120 miliarde, fata de 20 de miliarde cate se vor consuma pentru deplasarile in strainatate. Justificarea pentru banii folositi in tara a fost si cazarea alesilor in 2003 la acelasi Hotel Bucuresti.
Cheltuielile materiale se ridica si anul viitor la o suma apreciabila, in jur de 145 de miliarde de lei. Senatorii au luat in calcul achizitionarea aparaturii de birotica necesara la birourile senatoriale. Reparatiile de tot felul sunt si ele „mancatoare” de bani publici. Mai bine de trei miliarde se vor duce in aceasta directie. Cum senatorii vor sa fie niste oameni informati, achizitionarea de carti si publicatii va toca, din bugetul pe 2003, peste 4 miliarde de lei.
Prevazatori cu situatii imprevizibile care ar putea aparea de-a lungul unui an de zile, senatorii au alocat alte 30 de miliarde pentru „alte cheltuieli”. Cum este si firesc, fondul presedintelui a crescut fata de anul trecut de la un miliard si 200 de milioane, la un miliard si jumatate, pentru siguranta. Alte 10 miliarde de lei vor fi destinate pentru cotizatiile internationale.
In comparatie cu anul trecut, senatorii si-au a-locat mai multi bani pentru deplasari in tara si strainatate. Daca pentru 2002 au avut la dispozitie doar 100 de miliarde, pentru 2003, senatorii vor avea la dispozitie 140 de miliarde pentru aceste „activitati”. Acelasi lucru s-a intamplat si in ceea ce priveste salariile, care au crescut de la 160 de miliarde, la 200 de miliarde.
Propunerea proiectului de buget urmeaza sa fie, insa, aprobata de plenul Senatului, mai ales ca Ministerul Finantelor a fost de acord cu suma ceruta de senatori.