MENIU CAUTĂ
24 Oct. 2017 11:55 , de Valentina Postelnicu

Senatul a adoptat Legea privind combaterea ambroziei; Ce amenzi riscă cei care nu își curăță terenurile

Distribuie

Senatul a adoptat, marţi, o propunere legislativă privind combaterea ambroziei, iniţiată de parlamentari PNL, UDMR, PMP şi ALDE. Proiectul merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Potrivit propunerii, proprietari ide terenuri care nu curăță ambrozia riscă amenzi cuprinse între 750 - 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi 5.000 - 20.000 de lei pentru persoane juridice.

Propunerea legislativă a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi a Comisiei pentru mediu, și a fost adoptată în unanimitate de către senatori.

Ce prevede propunerea legislativă: Proprietarii cde terenuri, obligați să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei

Potrivit proiectului, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei.

Astfel, proprietarii sau deţinătorii de terenuri vor executa periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice. De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii vor avea obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei.

Nerespectarea acestor prevederi de către proprietarul sau deţinătorul de teren, precum şi de către administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment.

Constituie contravenţie şi dacă cei obligaţi nu se conformează prevederilor din avertisment. Amenzile vor fi cuprinse între 750 – 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi 5.000 – 20.000 de lei pentru persoane juridice.

Verificarea şi constatarea nerespectării obligaţiilor privind combaterea ambroziei se vor face de către o comisie mixtă formată din specialişti desemnaţi de la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatele judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, direcţiile judeţene de sănătate publică şi autoritatea publică locală pe a cărei rază teritorială se face controlul.

Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va desfăşura anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive.

Ce este ambrozia și ce efecte are asupra persoanelor cu alergii

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că ambrozia este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecţiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi.

În perioada înfloririi plantei (iulie – septembrie), conform datelor furnizate de cabinetele de alergologie, aproximativ 80% dintre cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante.

Potrivit expunerii de motive, simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii şi se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucţia căilor aeriene superioare, trezire nocturnă. Există, de asemenea, posibilitatea evoluţiei spre astm bronşic (la 25% din cazuri).

Manifestările la alergia la ambrozie pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare).

Recent, și Primăria Capitalei a adoptat o hotărâre, cu același subiect.

Astfel, bucureștenii riscă amenzi de până la 5.000 de lei, dacă nu curăță ambrozia de pe proprietăți. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în ședința CGMB din august.  Astfel, Primăria Capitalei vrea să scape de această plantă care provoacă alergii puternice și care se găsește în zonele lăsate în paragină, ale Capitalei.

Citește și: Ultima şansă a gospodinelor de a mai găsi în piaţă legume proaspete şi ieftine pentru murături. Cât costă gogonelele, gogoșarii și castraveții

Citește mai multe despre ambrozie, proiect de lege și senat pe Libertatea.

Comentarii