Zeci de studenți de la Facultatea de Mecanică din Cluj-Napoca au relatat cum ofereau șpagă profesorului Ardelean pentru a fi promovați, chiar și atunci când nu se prezentau la examene. În rândul studenților, cutuma se transmitea din generație în generație: 50 de euro promovarea examenului. Scandalul a izbucnit în timpul sesiunii din vara anului 2017.

Profesor condamnat la închisoare pentru că lua mită de la studenți. „Nu mă așteptam să fie bani în acele plicuri”
Profesorul universitar Ioan Ardelean

42 de studenți i-au oferit atunci sume de bani cuprinse între 200 și 250 de lei, de cele mai multe ori o bancnotă de 50 de euro, pentru a-i promova la examenele la materiile Mecanisme I și Mecanisme II. Profesorul Ardelean a fost pus sub monitorizare, cazul său ajungând în atenția ofițerilor anticorupție și a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Înregistrat în timp ce primea plicurile cu bani

Potrivit înregistrărilor audio-video surprinse în cursul anchetei, în zilele anterioare examenelor, studenții făceau coadă la ușa cabinetului profesorului Ardelean, iar discuțiile aveau același tipar: despre cum poate fi ajutat pentru promovarea examenului și pregătirea plicului cu suma de 50 de euro.

Clotilde Armand, de la Mafie la Curtea de Conturi
Recomandări
Clotilde Armand, de la Mafie la Curtea de Conturi

În imagini, profesorul Ardelean nu părea deloc surprins de gestul studenților de a-i oferi plicuri. Dimpotrivă, stabilea cu aceștia exact subiectele din care vor fi întrebați la examen, iar unora le permite să nu se prezinte la examen.

Profesor condamnat la închisoare pentru că lua mită de la studenți. „Nu mă așteptam să fie bani în acele plicuri”
O parte din banii din șpagă găsiți în timpul flagrantului delict

Pentru studenții care ofereau plicul cu bani, modalitățile de trecere a examenului variau de la promovare fără prezentare la examen, la varianta predării către profesor a unei lucrări ce suplinea susținerea examenului oral, respectiv varianta în care studentul urma să se prezinte la examenul oral. 

În acest caz, studentul primea anterior subiectul din care urma să fie ascultat, sub forma biletului de examen pe care trebuia să îl prezinte la oral, ca și cum acesta fusese extras în acea zi. Și asta pentru a crea o aparență de examinare corectă în raport cu alți studenți care se aflau în încăperea de examen.

Coadă la dat șpagă

Înregistrările realizate în cabinetul profesorului sunt elocvente, studenții fiind surprinși în timp ce intrau unii după alții în birou pentru a-i lăsa plicul cu bani.

Propunerea de a interzice accesul rușilor în Europa e contestată și de rușii din exil: „După aceea o să-i extrădăm pe toți cei care vorbesc rusește?”
Recomandări
Propunerea de a interzice accesul rușilor în Europa e contestată și de rușii din exil: „După aceea o să-i extrădăm pe toți cei care vorbesc rusește?”

Pe 4 iulie 2017, un student s-a prezentat în biroul inculpatului, iar la vederea acestuia, profesorul îi spune: „Voi o să mă răstigniți!”.

Îl întreabă din ce grupă este, apoi caută în mapa cu biletele conținând subiectele de la examen și îi întinde studentului unul dintre ele, cerându-i să învețe acel subiect. Studentul, la rândul său, îi întinde un plic și îi spune că nu poate să vină la examen, pentru că trebuie să plece din Cluj. Profesorul renunță la a-i mai da subiectul, confirmându-i că totul este în regulă, însă îi cere să nu mai spună nimănui că a fost pe acolo.

În aceeași zi, în biroul profesorului Ardelean s-au prezentat alți doi studenți care de la intrarea în birou precizează că sunt din grupa 1121 și amândoi, fără vreo altă introducere, lasă pe masă, în fața profesorului, câte un plic. Acesta le oferă câte un subiect și le cere să scrie câte o lucrare, atrăgându-le atenția să nu mai spună nimănui despre această înțelegere, iar subiectele să fie rezolvate cu lux de amănunte.

Imediat după, în biroul profesorului au intrat alți doi studenți, care, la rândul lor, au scos câte un plic din buzunar și l-au pus pe masă. Profesorul Ardelean le-a replicat: „Dacă aș avea încredere în voi că nu vorbiți! Dar începeți să vă lăudați!”.

„Căldură mare, monșer!”. Ce pași a făcut România, în aproape două decenii, pentru a se adapta la schimbările climatice
Recomandări
„Căldură mare, monșer!”. Ce pași a făcut România, în aproape două decenii, pentru a se adapta la schimbările climatice

Cei doi studenți îl asigură că nu vor vorbi, pentru că nu ar rezolva nimic, iar profesorul le înmânează câte un subiect de examen, stabilind cu ei că se vor prezenta la examenul oral de sâmbătă în acea săptămână.

După ieșirea celor doi, în birou intră un grup de trei studenți. Fiecare a lăsat pe masă câte un plic, iar la vederea acestora, profesorul le cere să își treacă numele pe ele. Îi întreabă dacă mai sunt și alte persoane care așteaptă afară, primind confirmarea că pe hol mai așteaptă studenți.

Astfel, alți cinci studenți au fost surprinși de camere de supraveghere în timp ce intră în cabinetul profesorului pentru a-i lăsa plicuri cu bani. Și acestora le cere să-și scrie numele pe plicuri și îi atenționează să nu comenteze cele petrecute în birou, „să nu știe colegii și lumea”.

Cu banii în buzunar 

După plecarea ultimului student, Ardelean este surprins în timp ce scoate banii din plicuri, îi introduce în buzunarul pantalonilor, aruncând plicurile goale pe jos.

Biroul acestuia este asaltat de studenți și în zilele următoare. În data de 9 iulie, înregistrările surprind un student care îi spune profesorului că nu se poate prezenta la examen, lăsându-i pe masă un plic. Îi explică faptul că pleacă la muncă în străinătate, că este frizer.

Profesor condamnat la închisoare pentru că lua mită de la studenți. „Nu mă așteptam să fie bani în acele plicuri”
O parte din banii din șpagă găsiți în timpul flagrantului delict

Profesorul Ardelean, în timp ce notează într-o agendă, îi spune că îi dă notă de trecere, dar să spună că a fost la examen, să nu se laude că nu a fost. „Rămânem înțeleși că ai fost!”, a strigat după studentul care apucase să iasă pe hol.

Profesorul: „Nu mă așteptam să fie bani în acele plicuri”

Pe tot parcursul anchetei și al procesului, Ioan Ardelean a negat acuzația de luare de mită, susținând că faptele nu au fost comise cu vinovăție și că ar fi avut vreo înțelegere cu studenții. 

„Nu dădeam importanță când studenții intrau în cabinetul meu și lăsau pe masă plicuri și nu pot să spun de ce nu dădeam importanță, erau situații când primeam obiecte bisericești sau mici iconițe și nu voiam să deschid plicul să scot iconița chiar de față cu studentul dacă despre asta era vorba. Nu mă așteptam să fie bani în acele plicuri”, a declarat profesorul în timpul audierilor.

Susținerile sale au fost contrazise de înregistrările video. De altfel, ulterior, cadrul universitar și-a nuanțat declarația susținând că a deschis plicurile lăsate de studenți, iar în momentul în care a văzut banii i-a pus într-un penar din dulap cu gândul de a-i restitui.

„Nu am returnat acei bani, întrucât erau ultimele zile din sesiune și studenții au plecat acasă și nu am avut posibilitatea să o fac”, a declarat Ardelean.

Potrivit datelor din dosar, colectarea banilor era făcută de către profesor în aceeași zi în care îi primea, iar în unele situații studenții aveau de susținut examen în următoarele zile, asta în cazul celor care mai veneau la examen. „Este evident că, dacă ar fi dorit/urmărit să returneze acei bani, ar fi avut ocazia să o facă”, a argumentat instanța.

Trei ani de închisoare cu executare

În opinia judecătorilor Curții de Apel Cluj, profesorul universitar Ioan Ardelean atinsese un grad profund de corupere, fapt ce a determinat și o anumită conduită din partea studenților, care nu își puneau problema să mai învețe sau să se prezinte la examen, singura condiție era aceea de a fi plătită suma de 50 de euro. 

Modul în care probele video surprind discuțiile purtate de inculpat cu studenții atestă din perspectiva Curții un exercițiu îndelung al unei practici corupte, absența reperelor morale, inculpatul neavând vreo inhibiție sau măsură de precauție în raport de faptul că se afla într-o postură ilicită.

Hotărâre Curtea de Apel Cluj:

Potrivit judecătorilor, cadrul universitar a dat dovadă de o gravă lipsă a reperelor morale și o gravă neasumare, fapt ce demonstrează că „nu a conștientizat gravitatea faptelor sale și nici efectele unei asemenea conduite din partea unui dascăl, persoană ce ar trebui să se constituie în reper pentru studenții săi, într-un adevărat model de viață”.

Instanța nu și-a însușit apărarea profesorului, care a susținut că nu îi promova pe studenți dacă nu aveau cunoștințe minime. Nici lipsa antecedentelor penale și circumstanțele personale nu au fost considerate suficiente de către judecători pentru a aplica o pedeapsă cu suspendare.

„Nu și-a asumat faptele sale chiar pus în fața unor probe irefutabile de vinovăție, aspect ce relevă rezistența acestuia la reformare”, au motivat judecătorii Curții de Apel Cluj hotărârea prin care au dispus condamnarea profesorului Ioan Ardelean la trei ani de închisoare cu executarea efectivă a pedepsei.

Decizia a rămas definitivă pe 7 mai, la patru luni după ce tribunalul hotărâse o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

Odată cu pronunțarea sentinței definitive au fost confiscate sumele primite cu titlul de mită, respectiv 1.900 de euro și 1.050 de lei. Judecătorii au confiscat și suma de 11.750 de euro ridicată de la domiciliul familiei Ardelean, în ciuda susținerilor profesorului care a invocat că banii erau economiile familiei.

Urmărește-ne pe Google News
Gestul șocant făcut de Serena Williams după ce a fost umilită de Simona Halep. Acum s-a aflat: "Doamna organizatoare devenise palidă când a văzut"
GSP.RO
Gestul șocant făcut de Serena Williams după ce a fost umilită de Simona Halep. Acum s-a aflat: "Doamna organizatoare devenise palidă când a văzut"
Fata din nuc, micuța spion care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani: „Vreau să fac și eu ceva”. A apucat doar să strige victoria...
Playtech.ro
Fata din nuc, micuța spion care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani: „Vreau să fac și eu ceva”. A apucat doar să strige victoria...
Cătălin şi-a luat familia şi s-a mutat din Târgu Jiu la ţară şi nu e singurul. Din acest motiv, preţurile terenurilor au crescut şi de 10 ori
Observatornews.ro
Cătălin şi-a luat familia şi s-a mutat din Târgu Jiu la ţară şi nu e singurul. Din acest motiv, preţurile terenurilor au crescut şi de 10 ori
Horoscop 13 august 2022. Berbecii acordă prea multă atenție unor amănunte neimportante, de care se agață fără să își dea seama
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2022. Berbecii acordă prea multă atenție unor amănunte neimportante, de care se agață fără să își dea seama
Un polițist „odios” a inventat o iubită și i-a mințit pe șefii săi că a murit de cancer pentru a obține zile libere
Știrileprotv.ro
Un polițist „odios” a inventat o iubită și i-a mințit pe șefii săi că a murit de cancer pentru a obține zile libere
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.