Mergi direct la conținut »
Serviciul de urgenţă 112 este în pericol să cedeze. Raed Arafat, în biroul său, gesticulând din mâini în timpul unui interviu
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Serviciul de urgenţă 112 din România e în pericol să cedeze. Raed Arafat: „Suntem la limită”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Sâmbătă, 22 septembrie 2018, 12:48

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, care gestionează serviciul 112, rulează pe Windows XP, un software învechit ce nu se mai produce, iar, din cauza uzurii, poate ceda oricând. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că este urgent nevoie de o modernizare a sistemului.

Ad placeholder

Arafat anunța, chiar luna trecută, că  sistemul de urgență 112 va fi schimbat radical. Mai mult, se dorește localizarea prin GPS a apelantului.

De altfel, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a întocmit deja o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului „Modernizarea infrastructurii hardware şi software a Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU)”, în calitate de administrator al sistemului informatic.

Documentul publicat în Monitorul Oficial arată că, eşi performanţele SNUAU sunt recunoscute la nivel european, infrastructura critică ce asigură funcţionarea acestuia pentru 40 din cele 41 de centre 112, cu dispeceratele şi substaţiile aferente acestora, are o vechime de peste 41 de ani, funcţionarea neîntreruptă din această perioadă ducând la o uzură excesivă.

Totodată, se mai arată în nota de fundamentare a STS, pe parcursul anului trecut, s-a constatat o triplare a intervenţiilor neprogramate de natură tehnică, riscul de nefuncţionare crescând de la an la an, acesta neputând fi diminuat fără înnoirea echipamentelor sau a sistemului.

Sute de români au aflat la aeroport că au zborurile Blue Air anulate. Alții așteaptă de luni întregi returnarea banilor. Compania: “Avem bilete anulate de 20 de milioane de euro, nu avem cum să plătim acum”
Recomandări
Sute de români au aflat la aeroport că au zborurile Blue Air anulate. Alții așteaptă de luni întregi returnarea banilor. Compania: “Avem bilete anulate de 20 de milioane de euro, nu avem cum să plătim acum”
 

Specialiştii în telecomunicaţii arată că sistemul 112 funcţionează pe o platformă software Windows XP învechită, iar celelalte componente suferă în egală măsură din pricina faptului că nu au fost înnoite.

„Componenta de bază a sistemului 112 este într-o situaţie critică, generată în principal de umătorii factori: uzură fizică, ca urmare a funcţionării neîntrerupte de la punerea în funcţiune a sistemului naţional în anul 2005 şi până în prezent, dar şi uzura morală a componentelor sistemului cauzată de evoluţia tehnologică. Mai mult, la nivelul infrastructurii IT, după încheierea perioadei de acordare a suportului pentru platforma Windows XP 8.04.2014, nu se mai produc sisteme de operare, aceste constrîngeri ducând la imposibilitatea înlocuirii infrastructurii hardware care asigură funcţiile de bază ale sistemului existând pe măsura defectării acesteia, un risc de nefuncţionare a serviciului 112. Aplicaţia 112 actuală funcţionează doar pe platforma hardware-software Windows XP uzată moral, iar introducerea unor beneficiari noi în sistem nu mai este posibilă, limitându-se astfel interoperabilitatea SNUAU cu noi sisteme sau agenţii de urgenţă”, arată STS.

Totodată, multe dintre componentele sistemului de urgenţă 112 nu mai beneficiază de garanţie, iar uzura lor poate conduce în orice clipă la o defecţiune.

Ad placeholder

„Echipamentele de comunicaţii care asigură interconectarea dispeceratelor cu centrele 112 judeţene, conform arhitecturii de reţea implementate în anul 2014, prin intermediul sistemelor radio de bandă largă cu acces multiplu în tehnologia LMDS, în banda 28 GHz, nu se mai fabrică şi nu mai beneficiază de suport postgaranţie iar modulele şi componentele necesare pentru reparaţii nu mai sunt disponibile. În condiţiile în care rata de defecte apărute în funcţionarea acestora este foarte mare în ultima perioadă iar posibilităţile de remediere sunt limitate este necesară implementarea unei noi soluţii de asigurare a serviciilor de comunicaţii în amplasamentele operaţionale din cadrul SNUAU”, mai informează STS.

Prin modernizarea SNUAU, se arată în nota de fundamentare a proiectului, va creşte capacitatea de primire a mesajelor, informaţiilor şi apelurilor de urgenţă precum şi capacitatea de răspuns a sistemului la solicitările cetăţenilor aflaţi în situaţii de urgenţă prin distribuirea inteligentă a apelurilor la nivel naţional în funcţie de gradul de disponibilitate a operatorilor 112/dispecerilor.

Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
Recomandări
Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
 

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, pentru Mediafax, că sistemul se află în acest moment la limita funcţionării.

”Sistemul 112 devine mai puțin sigur, pentru că foarte multe dintre echipamente sunt foarte vechi, dateză încă din anii 2003 – 2004 o parte din echipamente, servere, tot, software-ul pot fi modernizate prin acest proiect, să ajungem la un software de management al urgenţelor şi al apelurilor de urgenţă mai ales mult mai modern decât îl avem acum şi să includem nişte facilităţi pe care nu le avem precum video-call, precum conexiuni cu anumite aplicaţii din social-media care pot fi interesante în gestionarea apelurilor de urgenţă. Oricum, ce se face acum este foarte necesar şi este un proiect extrem de important, consider că suntem chiar la limită şi trebuia să se facă de ceva timp aşa că mă bucur că acum se face”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

STS mai arată prin documentul întocmit faptul că modernizarea sistemului va conduce la „reducerea timpului de gestionare a urgenţelor atât la nivelul operatorilor 112 cât şi la nivelul dispeceratelor, alertarea imediată a entităţilor înrolate în SNUAU, îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă în vederea creşterii gradului de acurateţe şi de precizie a localizării apelanţilor aflaţi într-o situaţie de urgenţă. Modernizarea SNUAU va genera o creştere a calităţii în procesarea apelurilor de urgenţă prin distribuirea inteligentă a apelurilor la orele de vârf sau în situaţii de amploare către toţi operatorii disponibili la nivel naţional, reducerea cu minimum 5 secunde a timpului mediu de procesare a urgenţelor la nivelul centrelor 112 şi al dispeceratelor”.

Ad placeholder
Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cei 1.000 de pacienţi de COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive?
Recomandări
Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cei 1.000 de pacienţi de COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive?
 

Despre reducerea timpilor de preluare a apelurilor prin 112, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că “cele 5 secunde contează pentru că înseamnă să iei alt apel în aşteptare, asta se întâmplă datorită noului software, noi s-ar putea să reducem mai mult pentru că avem nişte proiecte împreună cu STS finanţate de guvernul elveţian prin care încercăm să schimbăm şi modul de lucru în dispecerate, va mai dura un pic proiectul însă eu consider acest proiect unul pozitiv şi foarte bine venit “.

La acest moment, timpul mediu de răspuns la situaţii de urgenţă, valoarea de referinţă este stabilită la 59 de secunde, iar valoarea ţintă, după implementarea programului, este 54 de secunde.

Finanţarea proiectului se realizează din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operaţional infrastructură mare 2014 – 2020 axa prioritară 5 şi de la bugetul de stat prin bugetul STS.

Potrivit sursei citate, va fi derulat pe o perioadă de 36 de luni, începând cu intrarea în vigoare a contractului de finanţare, iar valoarea totală estimată a proiectului este de 221.740.000 lei, inclusiv TVA.


Citește și: Cum a încercat procuroarea care a scăpat-o pe Udrea să câştige un proces intentat jurnaliştilor de investigaţie GSP-Libertatea. A prezentat la proces articole atribuite acestora, scrise în realitate de alţi ziarişti


 

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close