Ingrediente secrete de zeci de mii de euro, proportii numai de preoti stiute si multa rugaciune. Acesta este pe scurt procesul prin care Biserica Ortodoxa Romana obtine cei 300 de litri de mir necesari pentru toate bisericile din tara si nu numai. Procesiunea a inceput ieri si va dura pana in Joia Mare.
Santal, eucalipt, mosc, terebentina, aloe, esenta de trandafir si vasc. Sunt doar cateva din cele 40 de ingrediente. Atent selectionate de-a lungul timpului, fac parte dintr-o reteta veche de sute de ani, iar pretul lor depaseste orice inchipuire: de ordinul miilor de euro. ‘Un kilogram de mosc este in jurul a 100 de mii de euro, iar noi avem nevoie pentru Sfantul Mir de 100 de grame’, ne-a explicat un parinte implicat in procesul de obtinere a sfintei licori.
Procesul de preparare dureaza trei zile
‘Cele mai multe ingrediente nici noi nu le cunoastem, ele provin din Orient, tari cum ar fi Egipt sau Grecia, chiar si din Bulgaria, de exemplu esenta de trandafir. Oricum majoritatea lor sunt donatii de la bisericile surori noua’, marturiseste parintele Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
Ieri, la Manastirea Antim, putin dupa orele 10.00, si-a facut aparitia Preafericitul Patriarh Teoctist. A sfintit cazanele unde se vor obtine cei 300 de litri de mir, un strict necesar pentru cativa ani. Seara tarziu, focul a mocnit in micul paraclis, iar calugarii, prin rotatie, au inceput sa amestece. Trei zile si trei nopti de amestecat incontinuu si de adaugat ingrediente, pentru ca la sfarsit un lichid verde sa fie obtinut: Sfantul Mir.