În calendarul ortodox 2021, pe data de 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor. Tot în această zi, este dezlegare la ulei și vin.

Viața Sfântului Stelian

Sfântul Stelain s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată.

La vârsta potrivită, el a donat averea săracilor și s-a făcut monah, retrăgându-se în pustiu, într-o peșteră, unde primea hrană de la înger, scrie Ziarul Lumina. Din dragoste pentru oameni, venea printre ei pentru a-i ajuta, apoi se întorcea în chilie pentru odihnă.

Pentru viața sa curată și pentru rugăciune, a primit darul tămăduirii, adică darul de a vindeca poporul de diverse boli. Într-una din zilele în care se ducea printre oameni să îi ajute, Sfântul Stelian a pus mâna pe creştetul unui copil suferind, iar copilul s-a tămăduit imediat. De atunci, sfântul a început să fie căutat de copii, tineri sau bătrâni în suferință, care s-au tămăduit prin rugăciunea acestuia.

Pentru aceste fapte ale sale, Sfântul Stelian a devenit ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine.

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe, pentru neobosita sa misiune de a-i apăra pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copiii bolnavi, potrivit crestinortodox.ro.

Moaștele Sfântului Stelian în București

Biserica Sfântul Stelian numită „Lucaci”, este situată pe Strada Logofătul Udriște 6, în București,purtând hramul Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul.

Moaștele Sfântului Stelian au ajuns în Muntele Athos dupa ce Asia Mică a fost cucerită de turcii selgiucizi (secolul 11). În anul 1736 a fost adusă o părticică din sfintele sale moaște de către mitropolitul Ștefan al II-lea al Țării Românești. Ele sunt odorul cel mai de preț al Bisericii Lucaci.

Zidită în anul 1736, de către mitropolitul Ștefan al Țării Românești, a fost refăcută peste ceva vreme, rămânând în picioare până astăzi. Dintre vechile odoare de la biserică mitropolitului Ștefan, biserica a moștenit moaștele Sfântului Cuvios Stelian, dar și ale Sfinților Haralambie, Elefterie și Onufrie.

Slujbele de fiecare miercuri, săvârșite în cinstea cuviosului, și prăznuirea numelui său, la 26 noiembrie, atrag numeroși credincioși.

Rugăciune către Sfântul Stelian, ocrotitorul pruncilor

Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită sfinților, de lumina cerească umplan-du-te.

Acum, în mărirea cerească viețuind și înaintea împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioșii care cu îndrăzneală înalță rugăciuni și cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit, și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te lăuda pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă și din pustiul inimilor noastre țarina bine-plăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune; ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, ca prin ține și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Acatistul Sfântului Stelian

Mâhnirea maicilor în bucurie ai prefăcut, Sfinte Stelian, dând lor naştere de prunci buni şi ridicând din boli pe cei bolnavi cu rugăciunile tale, ca cel ce ai în tine sălăşluirea harului dumnezeiesc. Pentru aceasta, noi, credincioşii, cunoscând faptele tale cele minunate şi sfinte, cântăm către tine aşa:

Bucură-te, cel ce cu blândeţea ai depărtat duhul cel rău,

Bucură-te, că ai mângâiat pe maicile mâhnite de boala fiilor lor,

Bucură-te, că ai ridicat din boli pe mulţi prunci,

Bucură-te, că prin aceasta ocrotitor al copiilor te-ai arătat,

Bucură-te, că la tine copiii neîncetat au alergat,

Bucură-te, că lucrător al dragostei lui Dumnezeu te-ai arătat prin faptele tale,

Bucură-te, liniştirea celor înfricoşaţi,

Bucură-te, pururi ajutător al familiilor noastre,

Bucură-te, pururi ocrotitor al pruncilor,

Bucură-te, pustnice înarmat cu daruri cereşti,

Bucură-te, Sfinte Stelian, mare făcător de minuni!

Tot pe 26 noiembrie se face pomenirea:

  • Sfântului Cuvios Alipie Stalpnicul;
  • Sfântului Cuvios Nicon;
  • Sfântului Acachie din Scară;
  • Sfântului Cuvios Iacov Pustnicul;
  • Sfântului Cuvios Sil, episcopul Corintului din Persida;
  • Sfântului Mucenic Gheorghe Hiotul.

Urmărește-ne pe Google News