Localurile de lux isi rasfata clientela selecta cu tot felul de servicii la care oamenii de rand nu au acces. Romanii cu buzunarele doldora de bani au la dispozitie chiar si un specialist in vinuri, care ii sfatuieste ce sa bea la meniul ales. Astfel, in cateva restaurante din Capitala se vand vinuri de 52 milioane lei. Cat salariul mediu al romanilor pe jumatate de an!
Angajatii care fac asta se numesc sommelieri. Florin Voica s-a specializat in meserie in Franta, iar de un an lucreaza la unul din cele mai bine cotate restaurante din Capitala. El spune ca este singurul sommelier din Romania angajat la un restaurant. Printre VIP-urile care s-au lasat pe mana lui au fost Irinel Columbeanu, Silviu Prigoana, Adriana Bahmuteanu si Ilie Nastase, clienti fideli ai localului unde el lucreaza.
“Show-ul” sau dureaza cam 15 minute, timp in care descrie sortimentele de vin potrivite bucatelor alese de clienti. Degustatorul cu diploma stie pana si cate ore de soare a suportat vita-de-vie intr-un sezon. “Dupa ce gust vinul, le impartasesc cat e de persistent si de aromat. La final, clientii abia asteapta sa-l bea, pentru ca li se face pofta”, ne-a spus sommelierul de la restaurantul “The Offshore”.
Cel mai scump vin pe care l-a prezentat unui client si care l-a si consumat, de altfel, a fost o sticla de Chateau Petrus din 1995, de 52 de milioane de lei. Cumparatorul era un lord englez. Vedetele autohtone au fost impresionate de cunostintele lui Florin Voica. “Atunci cand am fost acolo, noi am baut un vin alb sec, un Sauvignon de colectie, care costa cam 500.000 lei sticla. Dar nu a fost atat de important ce am baut, cat show-ul facut de sommelier”, ne-a spus Adriana Bahmuteanu. Irinel Columbeanu crede ca prezentarea sommelierului este “adevarata stiinta”.
“A prezentat vinurile in romana, franceza si engleza. Ceea ce face el e util, sunt informatii pe care le gasesti numai in cartile de specialitate. Ultima data cand am mers la acel local am baut un vin din Chile, de 1.200.000 lei sticla”.