Toate informaţiile despre EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018, AICI


Potivit președintei comisiei, este foarte important ca elevii să nu intre în sală cu telefonul mobil, chiar închis fiind, pentru că vor fi eliminați. Un alt sfat important vizează citirea cu foarte mare atenție a cerințelor, chiar și de trei ori, dacă este nevoie. Totodată, la fel de importantă este completarea opțiunilor. Chiar și absolvenții care au medii mari este bine să aibă completate câteva zeci de opțiuni.

Evaluarea Națională este un examen foarte important pentru absolvenții claselor a VIII-a. Media la acest examen are o pondere de 80 % în media generală de admitere în clasa a IX-a.

Inspector Scolar General Adjunct, prof Liliana Maria Toderiuc la interviruile Libertatea Live

Liliana Maria Toderiuc, inspector școlar general adjunct

Gestionarea cât mai bine a emoțiilor este foarte importantă la orice examen

Pentru ca examenul să fie unul reușit este foarte important ca absolvenții să-și gestioneze cât mai bine emoțiile.

”La acest examen, este foarte important pentru un elev să-și gestioneze foarte bine emoțiile, pentru că pregătirea este deja finalizată,  astfel încât acestea să nu influențeze rezultatul. Aș atenționa că, pe lângă conținuturi, foarte important este aspectul legat de gestionarea timpului și de organizarea redactării acestor conținuturi”, a spus președintele comisiei municipale de admitere și de evaluare națională.

Subiectele să fie citite cu mare atenție, în întregime. Fără grabă, nu printre rânduri

De asemenea, inspectorul școlar general Liliana Maria Toderiuc i-a sfătuit pe candidați să citească foarte atent subiectele, pentru că, de multe ori, chiar și cei mai bine pregătiți elevi greșesc din cauza emoțiilor.

”Un alt sfat, a citi foarte atent subiectele, în întregime, nu printre rânduri. Să nu ne grăbim atunci când primim foaia cu subiecte și să redactăm cu prioritate subiectele pe care suntem foarte siguri și le lăsăm pe cele care  necesită ceva timp de gândire. Astfel încât să eliminăm stresul timpului. Este foarte important pentru că sunt mulți copii care pierd puncte pentru că nu știu să gestioneze timpul”, a continuat inspectorul general școlar adjunct.

Psihologic, este bine să scaneze subiectul în întregime

Din punct de vedere psihologic, este foarte important ca absolvenții să scaneze subiectele, să treacă odată prin ele, pentru că numai așa se liniștesc văzând subiectul în întregime și, apoi, citesc din nou pe rând cerințele.

”Subiectul trebuie citit de două-trei ori astfel încât să nu ne înșelăm asupra cerinței. Am avut un elev foarte bun care în loc să ia 10 a luat 9,50, pentru că a citit în cerință că i se cere perimetrul, când acolo scria foarte clar să calculeze aria. Așadar, să citim cu mare atenție cerința, de două-trei ori fără emoții și apoi, foarte important, la sfârșit, să verificăm că am răspuns cerinței. Pentru că sunt cazuri când lor li se pare că ar trebui să li  se ceară ceva anume și răspund greșit”, a mai spus, prof Liliana Maria Toderiuc.

Un telefon uitat în buzunar se cheamă tentativă de fraudă

Președinta Comisiei Municipale de Admitere a atras atenția candidaților să nu intre cu  telefonul mobil în sală,  pentru că vor fi eliminați din examen, chiar dacă acesta era închis.

”Aș vrea să le atrag atenția că intrarea în sală se face, pentru fiecare probă, între 8.00 și 8.30. În sală, nu au voie cu telefon, calculator, foi,  fițuici, cărți. Doar cu pix, penar și buletin, iar la Matematică cu rigla și creionul. Telefonul în buzunar se cheamă tentativă de fraudă indiferent că este deschis sau închis. Deci, pierd exemenul, chiar dacă l-au uitat în buzunar din greșeală. Este bine să fie foarte atenți și la instrucțiunile pe care le primesc atunci, înainte de începerea probei. Să elimine orice sursă de stres, să vină pregătiți cu tot ceea ce au nevoie și să se concentreze pe examen ca să dea ce este mai bun în ei în ziua examenului”, a mai spus prof. Toderiuc.

În București sunt 204 centre de examen, iar elevii și profesorii lasă în sala de bagaje, obiectele interzise prin ordin al ministrului Educației.

Să nu fie făcute contestații la noroc

Evaluarea Națională începe luni, 11 iunie, cu proba la Limba și literatura română, continuă miercuri, 13 iunie, cu  Matamatica și se încheie joi, 14 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă. În 19 iunie se afișează rezultatele inițiale și tot în aceeași zi, între orele  14.00 și 20.00, se depun contestațiile.

”Contestațiile se fac numai dacă absolvenții sunt convinși că nota pe care au primit-o nu corespunde pregătirii. La Limba română am avut cazuri când au primit note mai mici la contestație. Rezultatul la contestație nu mai poate fi contestat . Deci, mare atenție,  să nu facem contestație de dragul de a face contestație la noroc. Nu la noroc pentru că rezultatul după contestație nu poate fi contestat”, a adăugat președinte comisiei de admitere.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională vor fi afișate în 23 iunie, iar în 26 iunie, ISMB va transmite unităților de învățământ rezultatele și ierarhia la nivelul Municipiului București.

Să fie făcute foarte multe opțiuni, chiar și 100 

Ierarhia unui absolvent la nivelul Capitalei este un lucru important, este un indiciu pentru alegerea liceului. Dar nu este suficient.

”Este important de știut  de către absolvenți pe care poziție se află la niveul Capitalei, pentru că în perioada 29 iunie-3 iulie are loc completarea fișelor de opțiuni. Ierahia este importantă, poate conta în alegerea  opțiunilor pe care le vor face din 29 până în 3 iulie. De exemplu, un elev de pe poziția 3.000 cu 9,15, poate vedea în ce liceu a fost admis un absolvent de anul trecut cu aceeași medie. Adică se poate orienta, dar depinde foarte mult de opțiuni. Poate fi o generație în care foarte mulți candidați să opteze pentru un anume liceu, ceea ce nu a fost anul trecut. Adică anul trecut să fi optat pentru un alt liceu. Este foarte important să facă foarte multe opțiuni chiar și 100 pentru o medie de la 9 în sus. Sigur și dacă au peste 9.80 este bine să fie făcute cât mai multe opțiuni, ca să nu rateze prima etapă de admitere, pentru că în etapa a doua vom avea opțiuni sub media noastră de admitere”, a explicat inspectorul școlar general adjunct.

La repartizarea computerizată, media bate opțiunea. Repartizarea computerizată are loc în 9 iulie

”Sigur, media bate opțiunea. Liceul cel mai dorit să fie pe prima opțiune, dar să ne uităm și la medie. Dacă nu am intrat la prima opțiune calculatorul ia a doua, a treia și tot așa. Contează foarte tare ordinea în care scriem opțiunile. Orice medie trebuie să aibă în spate cât mai multe opțiuni ca să nu ratăm prima etapă”, a adăugat prof Toderiuc.

Anual se înscriu în București între 2500 și 3000 de elevi din județe. Unii cu medii foarte mari, chiar 10

Un lucru foarte important pentru admiterea în clasa a IX a este acela că, anual, între 2.500 și 3.000 de elevi din județe  vin să învețe într-un liceu din București, unii având medii foarte mari, chiar 10, ceea ce modifică ierarhia la nivelul Capitalei.

”Pe lângă ierarhia la nivelul Capitalei, anual, vin în București între 2.500 și 3.000 de candidați din județe. Vin elevi cu medii foarte mari, chiar media de admitere, 10.Am avut într-un an peste zece elevi din județe care au avut media de admitere 10.  Așa că, nu știm câți candidați vin din provincie și cu ce medii vin”, a mai spus președinta comisiei de admitere.

Cei care nu se înscriu în intervalul 10-13 iulie în școlile la care au fost repartizați pierd locul

Un alt pas important este înscrierea absolvenților în școala unde au fost repartizați. Cei care nu se încadrează în perioada de înscriere pierd locul.

”Nu omiteți înscrierea, altfel pierdeți locul la liceu. Candidații care nu își depun dosarele de înscriere, se consideră retrași, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate și vor di utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere. Acești candidați vor fi reapartizați de comisia de admitere pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale”, a conchis președinta Comisiei Municipale de Admitere, Liliana Maria Toderiuc, la Interviurile Libertatea Live.

Pentru anul școlar 2018-2019, la nivelul Capitalei au fost aprobate 16.912 locuri, dintre care 14.947 în licee, forma de învățământ de zi, filiera teoretică, tehnologică și vocațională. Alte 980 de locuri sunt pentru învățământul profesional dual.

În Capitală sunt 13.034 absolvenți clasa a VIII-a învățământ la zi.

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Observatornews.ro
Ultimul mesaj lăsat de poliţistul de 26 de ani care s-a sinucis după o ceartă cu iubita
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Mișcarea neașteptată făcută de Revolut. Mulți români vor fi surprinși. Ce s-a întâmplat
Știrileprotv.ro
Mișcarea neașteptată făcută de Revolut. Mulți români vor fi surprinși. Ce s-a întâmplat
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Telekomsport
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie