Pana la 25% din barbati si 15% din femeile de pe intregul glob sforaie in timpul somnului. Aceasta afectiune poate fi blanda sau severa, cateodata provocand intreruperea respiratiei si afectand calitatea somnului. Pentru ca dorm prost, cei care sforaie pot suferi in timpul zilei de somnolenta, iritabilitate, dureri de cap, gat uscat.
Cauzele sforaitului includ supraponderalitatea, fumatul si consumul de alcool, suprasolicitarea fizica si mentala, lipsa exercitiului fizic, anumite medicamente (somnifere si relaxantele musculare), precum si varsta inaintata. La copii, trebuie sa verificati ca sforaitul sa nu fie produs de amigdalele marite.
Sforaitul sever poate duce la hipertensiune, la depresie, la diminuarea capacitatii de concentrare, la problemele cardiace, la scaderea libidoului.
Tratamentul trebuie sa includa:
-Schimbarea stilului de viata. Oamenii care sforaie trebuie sa invete sa nu se suprasolicite;
-Renuntarea la alcool si la fumat. Alcoolul relaxeaza muschii si astfel poate duce la blocarea partiala a cailor respiratorii. Fumatul, precum si poluarea aerului, in general, pot duce la iritarea si blocarea cailor respiratorii, prin producerea crescuta de mucozitati;
-O pozitie corecta in timpul somnului. Nu dormiti pe spate, ci pe o parte, ca sa nu blocati caile respiratorii;
-Exercitii fizice. Sportul practicat regulat intareste muschii gatului, impiedicand blocarea cailor respiratorii. De asemenea, intareste musculatura respiratorie, asigurand o respiratie mai buna in timpul somnului. Cel mai bun exercitiu este inotul;
Seara trebuie evitate mancarurile grase
O cina usoara. E de preferat sa evitam mancarurile grase, seara. Cu un stomac incarcat, somnul va fi greu;
– Dieta. Adoptand un regim care sa ne ajute sa pierdem kilogramele in plus, vom pune mai putina presiune pe caile respiratorii. De asemenea, energiile corpului vor circula mult mai bine, iar miscarile abdominale din timpul respiratiei vor fi mult mai usoare.
– Plante medicinale. Uleiurile de eucalipt si de thymus, puse in apa fiarta, in asa fel incat aroma lor sa fie respirata prin aburi, ajuta la desfundarea cailor respiratorii. Uleiul de thymus masat pe labele picioarelor intareste energetic plamanul si ajuta in tratamentul sforaitului.
-Homeopatie. Sunt utile Calcarea carbonica, Calcarea muriatica, Lachesis, Nux vomica, Stramonium. Insa cel mai bun este un tratament individualizat, care sa elimine cauzele profunde ale sforaitului.
-Acupunctura. Aceasta metoda de tratament elimina blocajele energetice care pot sta la baza sforaitului si intareste energetic anumite organe, cum ar fi plamanul si ficatul, care sunt slabite in aceste situatii.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia din sos. Oltenitei nr. 48-50, tel. 332.51.67. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti. Raspunsurile se regasesc in aceasta pagina sau in cea de sanatate din Libertatea de duminica