Barbatii care nu au suferit condamnari, nu au probleme de sanatate, dispun de o locuinta proprietate personala, iubesc copiii si isi cauta un loc de munca se pot angaja ca asistenti maternali.
Desi profesia de asistent maternal pare mai degraba destinata exclusiv femeilor, poate fi practicata la fel de bine si de barbati. Sarcina asistentilor maternali este aceea de a se ocupa de cresterea, ingrijirea si educarea unor copii pe care-i primesc in plasament sau in incredintare. Pentru a deveni asistenti maternali, persoanele interesate trebuie sa urmeze cursuri de specialitate, care sunt gratuite. Cursurile dureaza cel putin 60 de ore si sunt organizate de serviciul public specializat sau organismul privat autorizat care efectueaza evaluarea.
Cererile se depun la directiile de protectie a copilului din cadrul primariilor pe raza carora solicitantul are domiciliul sau la fundatiile autorizate sa angajeze asistenti maternali. Angajarile se fac cu contract individual de munca.
Pentru aceasta slujba sunt acceptati si barbati, dar si pensionari. Pe langa salariu, asistentii maternali au o serie de facilitati:
-pentru fiecare copil aflat in ingrijire primesc banii necesari acoperirii cheltuielilor lunare de hrana, echipament, materiale igienico-sanitare, rechizite scolare si de intretinere;
-daca au incredintati cel putin doi copii, pe langa salariu si sporuri, primesc si un spor de incordare psihica de 15% calculat la salariul de baza;
– se ofera si un spor de 25% pentru fiecare copil cu dizabilitati, infectat cu HIV sau bolnav de SIDA.