Guvernul american a acționat rapid pentru a preveni izbucnirea unei crize bancare după prăbușirea a două bănci – Silicon Valley Bank, principalul creditor din domeniul tehnologiei, și Signature Bank, o bancă americană care avea relații puternice cu firmele de criptomonede.

Dar unii investitori cred că acțiunea nu a fost suficient de fermă. În acest timp, acțiunile băncii First Republic și acțiunile altor bănci regionale din SUA s-au prăbușit, luni, scrie Financial Times.

Vânzarea de acțiuni a fost determinată în parte de temerile că și alte bănci regionale ar putea suferi o retragere a depozitelor similară cu cea care a dus la prăbușirea rivalilor lor.

Problemele care au dus la colapsul SVB

Silicon Valley Bank (SVB), banca americană care s-a prăbușit vineri, a avut o perioadă bună în perioada pandemiei, când serviciile sale erau la mare căutare.

Șocul inițial al crizei Covid de la începutul anului 2020 făcuse repede loc unei noi perioade bune pentru startup-uri și companii de tehnologie consacrate, deoarece consumatorii cheltuiau mult pe gadgeturi și servicii digitale.

Multe companii de tehnologie foloseau SVB pentru a depozita banii pe care îi foloseau pentru salarii și alte cheltuieli de afaceri, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Iar banca a investit o mare parte din depozite, așa cum fac toate băncile.

INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei”
Recomandări
INVESTIGAȚIE din Zürich. Mii de românce cad victime rețelelor ce alimentează comerțul cu sex, o afacere de peste 3 miliarde de euro. Activist: „În Elveția, animalele sunt tratate mai bine decât aceste femei”

Sămânța problemelor care aveau să apară a fost plantată atunci când banca a investit masiv în obligațiuni guvernamentale americane cu scadență lungă, inclusiv în cele garantate cu ipoteci. Acestea păreau sigure.

Dar obligațiunile, scrie The Guardian, au o relație inversă cu ratele dobânzilor. Atunci când ratele cresc, prețul obligațiunilor scade. Astfel, când Rezerva Federală a început să majoreze rapid ratele dobânzilor pentru a combate inflația – așa cum s-a tot întâmplat în ultimul an, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă semnificativ din valoare.

Dacă SVB ar fi reușit să păstreze aceste obligațiuni timp de mai mulți ani, până la scadență, atunci banca și-ar fi primit capitalul înapoi. Însă pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an, companiile din domeniul tehnologiei fiind afectate în mod special, mulți dintre clienții băncii au început să retragă din depozite.

SVB nu a avut destui bani la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiuni, cu pierderi serioase, speriind investitorii și clienții.

Între momentul în care banca a dezvăluit că a a început să vândă aceste obligațiuni și prăbușirea sa au trecut doar 48 de ore.

George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”
Recomandări
George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”

Ce i-a împins pe clienți să-și retragă banii?

Având în vedere că păstrează doar o parte din activele lor sub formă de numerar, băncile se lovesc de probleme atunci când clienții încep să își retragă masiv banii.

În timp ce problemele SVB au avut drept cauză deciziile sale anterioare de investiții, criza majoră a fost declanșată pe 8 martie, când banca a anunțat o majorare de capital de 1,75 miliarde de dolari. Banca le-a spus investitorilor că trebuie să acopere o gaură cauzată de vânzarea, în pierdere, a portofoliului său de obligațiuni.

„Dintr-o dată, toată lumea a fost alarmată de faptul că banca era în criză de capital”, a explicat pentru The Guardian Fariborz Moshirian, profesor la UNSW și director al Institutului de Finanțe Globale. Clienții au devenit conștienți de problemele financiare profunde ale SVB și au început să retragă masiv banii.

Spre deosebire de o bancă de retail, care se adresează întreprinderilor și gospodăriilor, clienții SVB aveau tendința de a avea conturi mult mai mari. Acest lucru a însemnat că și retragerile au fost mai mari.

La două zile după ce a anunțat majorarea de capital, compania de 200 de miliarde de dolari SUA s-a prăbușit – cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară mondială încoace.

Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”
Recomandări
Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”

Luni, într-o încercare de a liniști piețele și populația, președintele Joe Biden a asigurat că nu există riscurile izbucnirii unei crize bancare.

„Depozitele voastre vor fi acolo când aveți nevoie de ele. Micile afaceri din întreaga țară care au depozite la aceste bănci pot răsufla mai ușurate știind că își vor putea plăti muncitorii și facturile”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă.

Este acesta începutul unei crize bancare?

Oficialii speră că îngrijorările imediate legate de o contagiune pe scară largă au fost limitate de reacția rapidă a guvernului american, care a garantat toate depozitele clienților băncii.

Existau temeri că, în cazul în care garanția nu ar fi fost pusă în aplicare, deținătorii de conturi SVB nu ar fi putut plăti angajații, ceea ce ar fi avut efecte în întreaga economie. „În ceea ce privește stabilitatea, au evitat consecințele asupra lanțului de aprovizionare”, a explicat Moshirian.

Dar efectul de contagiune nu pare să fi fost complet evitat. Potrivit Financial Times, acțiunile First Republic și ale altor câteva bănci regionale americane au scăzut luni la deschiderea Wall Street, investitorii fiind îngrijorați că acțiunile din weekend ale Rezervei Federale și ale Trezoreriei nu au fost suficiente pentru a calma panica.

Acțiunile First Republic au scăzut cu 73%, PacWest și Zions au scăzut cu aproximativ 44%, iar East West a scăzut cu 27%. Investitorii au vândut acțiuni chiar și după ce Fed și Trezoreria au stimulat accesul creditorilor la lichidități rapide, în urma preluării de către guvern a Silicon Valley Bank și Signature.

 

Vânzarea de acțiuni a fost determinată în parte de temerile că și alte bănci regionale ar putea suferi o retragere a depozitelor similară cu cea care a dus la prăbușirea rivalilor lor, în special din partea clienților cu solduri mai mari de 250.000 de dolari acoperite de asigurarea federală.

Guvernul american monitorizează îndeaproape situația de la First Republic, care deservește clienți bogați, și este pregătit să intervină dacă instituția financiară va fi supusă la presiuni, scrie Financial Times.

Guvernele și autoritățile de reglementare din întreaga lume verifică acum de asemenea dacă au expunere la SVB în sectoarele lor corporative și bancare.

Experții se întreabă și dacă vulnerabilitatea SVB la creșterea ratelor dobânzilor va fi valabilă în cazul altor bănci, printr-o expunere excesivă la scăderea prețurilor obligațiunilor.

Pentru a contracara acest risc, Rezerva Federală a prezentat un nou program care permite băncilor să împrumute fonduri garantate cu titluri de stat pentru a satisface cererile clienților de depozite. Acest lucru are menirea de a permite băncilor să evite vânzarea de obligațiuni guvernamentale care și-au pierdut valoarea din cauza creșterii ratelor.

Există și preocupări mai imediate pentru sectorul tehnologic. SVB s-a ocupat de Silicon Valley, susținând startup-uri și alte companii tehnologice de care băncile tradiționale s-ar putea feri în mod obișnuit.

În ultimele luni, sectorul a redus personalul pe măsură ce condițiile economice se deteriorează. Într-un moment în care au nevoie de sprijin financiar, unul dintre cei mai mari susținători ai săi s-a prăbușit.

A fost SVB salvată de guvern?

Guvernul nu salvează SVB. Aceasta va rămâne prăbușită – sau lichidată, cu activele rămase dispersate către creditori – dacă un cumpărător nu o va readuce la viață.

Joe Biden a spus că pierderile înregistrate în urma prăbușirii băncii nu vor fi suportate de contribuabilii americani, toate urmând să fie acoperite din fonduri de asigurări.

Cu toate acestea, la sfârșitul zilei de duminică, agențiile americane au extins o garanție pentru a acoperi toate depozitele de la bancă, precum și pentru clienții unei a doua instituții mai mici, Signature Bank, care s-a prăbușit și ea în weekend.

Aceasta înseamnă că clienții de la SVB și-au putut accesa toți banii luni dimineață. Acționarii băncii și unii creditori negarantați nu sunt protejați de garanții.

„Și-au asumat un risc în cunoștință de cauză, iar când riscul nu a dat roade, investitorii și-au pierdut banii. Așa funcționează capitalismul”, a spus Biden luni.

Va afecta acest lucru ratele dobânzilor?

Băncile centrale din întreaga lume au majorat în ultimul an ratele dobânzilor pentru a controla inflația ridicată, iar în SUA s-a trecut de la o dobândă de aproape zero la peste 4,5%, într-un ritm rapid.

Majoritatea analiștilor se așteaptau ca ratele să crească în continuare în SUA, Marea Britanie, UE și Australia, înainte de a se stabiliza. Această strategie de creștere a ratelor ar putea fi regândită acum.

Investitorii cred că de acum, banca centrală americană va tempera traiectoria de creștere a dobânzilor, în ciuda faptului că președintele Fed și-a reiterat în urmă cu o săptămână decizia de a reduce inflația, scrie Financial Times.

După săptămâni de dezbateri cu privire la posibilitatea ca banca centrală a SUA să majoreze ratele dobânzilor cu 0,5 sau 0,25%, datele arată acum că traderii consideră că există o probabilitate de 60% ca banca centrală a SUA să lase ratele neschimbate.

De asemenea, investitorii favorizează acum un scenariu în care Banca Centrală Europeană va majora rata dobânzii la depozite la 3,25%, în cursul acestui an (de la 3% în prezent), după ce în urmă cu o săptămână vizau un scenariu în care rata ar fi putut crește la un maxim de 4,2%.

Cum se vede falimentul SVB din UE

Expunerea zonei euro la efectele negative ale colapsului Silicon Valley Bank este foarte limitată, a afirmat luni Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), într-un interviu acordat Bloomberg.

„În Europa, avem un cadru legislativ privind reglementarea şi rezoluţia bancară extrem de puternic. Dar orice evoluţii în sectorul bancar, cum sunt acestea, ridică întrebări, şi desigur, vom discuta astăzi în cadrul reuniunii Eurogrup”, a declarat Donohoe.

„Dintr-o perspectivă europeană, suntem foarte bine poziţionaţi, am făcut în ultimul deceniu modificări în cadrul legislativ privind reglementarea. Putem monitoriza şi răspunde rapid evoluţiilor, dacă va fi necesar”, a spus el.

Donohoe a adăugat că Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană monitorizează evoluţiile şi urmau să discute subiectul în cursul zilei de luni cu miniştrii de Finanţe din zona euro.

Comisia Europeană a anunțat și ea că monitorizează situaţia după colapsul Silicon Valley Bank, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters.

„Am luat notă de reacţia decisivă şi rapidă a autorităţilor SUA. La nivelul UE, există o prezenţă extrem de limitată a Silicon Valley Bank în UE şi suntem în legătură cu autorităţile competente relevante”, a precizat purtătorul de cuvânt.

O vedetă din România a avut o criză de râs când a fost întrebată de ce locuiește în continuare cu părinții: „N-am bani să mă mut”
GSP.RO
O vedetă din România a avut o criză de râs când a fost întrebată de ce locuiește în continuare cu părinții: „N-am bani să mă mut”
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

El e noul iubit al Ramonei Olaru! Este mult mai tânăr, dar foarte BOGAT
Playtech.ro
El e noul iubit al Ramonei Olaru! Este mult mai tânăr, dar foarte BOGAT
Andreea Bălan rupe tăcerea după finala America Express! Ce a dezvăluit despre Nelu Cortea și Cătălin Bordea: 'In realitate...'
Viva.ro
Andreea Bălan rupe tăcerea după finala America Express! Ce a dezvăluit despre Nelu Cortea și Cătălin Bordea: 'In realitate...'
Subiecte română simulare Bacalaureat 2023. Elevii au primit basmul "Harap Alb" și o poezie a lui Tudor Arghezi
Observatornews.ro
Subiecte română simulare Bacalaureat 2023. Elevii au primit basmul "Harap Alb" și o poezie a lui Tudor Arghezi
Femeia care a încercat de 960 de ori să ia permisul de conducere a cheltuit o avere pentru asta. La final, a primit o mașină. „Și să fie o lecție, oameni buni, să nu renunțați niciodată
Știrileprotv.ro
Femeia care a încercat de 960 de ori să ia permisul de conducere a cheltuit o avere pentru asta. La final, a primit o mașină. „Și să fie o lecție, oameni buni, să nu renunțați niciodată
Lux şi opulenţă pentru Mirela Vaida. Cum arată casa cu cinci camere în care s-a mutat, e într-o zonă de vis
FANATIK.RO
Lux şi opulenţă pentru Mirela Vaida. Cum arată casa cu cinci camere în care s-a mutat, e într-o zonă de vis
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscopul lunii aprilie. Noroc pe toate planurile pentru nativii Săgetător, vremuri grele pentru Scorpion
Unica.ro
Horoscopul lunii aprilie. Noroc pe toate planurile pentru nativii Săgetător, vremuri grele pentru Scorpion
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
HOROSCOP
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix
PUBLICITATE
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix