De multe ori o boala poate fi depistata in functie de anumite semne. De exemplu, in bolile de ficat, aspectul pielii si al ochilor va pot da imediat de gandit. Doctorul Eduard Sersea, coordonatorul echipei de medici de la BGS, ne-a prezentat cateva simptome care pot da de gol o boala.
Hipertensiunea arteriala (sistematic e reprezentata de o presiune crescuta a sangelui care circula prin artere). Tensiunea arteriala (TA) normala a unui adult este in jur de 135 mm/Hg sistolica si de 85 mm/Mg diastolica. In functie de varsta, valorile TA mai mari decat acestea sunt caracteristice hiper tensiunii arteriale. Bolnavul poate prezenta uneori astenie, dureri de cap matinale(mai ales occipitale), palpitatii, insomnie. Este importanta o determinare periodica a tensiunii arteriale deoarece hipertensiunea netratata pe masura ce are valori mai mari afecteaza si alte organe (inima, rinichi, creier, ochi).
Hepatitele virale reprezinta infectii ale ficatului care-l fac sa slabeasca si sa nu mai lucreze eficient. Hepatitele virale sunt contagioase, celelalte nu, cea mai frecventa hepatita e hepatita de tip A, denumita si “boala mainilor murdare”. Deoarece igiena mainilor are un rol important in preventia ei, debuteaza de multe ori cu urmatoarele simptome: oboseala, greata, febra, scaderea poftei de mancare, ingalbenirea pielii si a sclerei ochilor, urina de culoare galben inchis – maro, mancarimea pielii.
Infarctul miocardic apare atunci cand o parte a muschiului inimii este lipsita de sange iar celulele mor din aceasta cauza. Cel mai intalnit simptom in infarctul miocardic este durerea precordiala care dureaza mai mult de 10 minute si nu cedeaza la medicatia uzuala. Alte simptome care pot insoti infarctul miocardic sunt: transpiratii, respiratii mai scurte si mai frecvente sau dimpotriva greoaie, ameteala, greata, voma, palpitatii, disconfort in zona pieptului (greutate pe piept). Durerea din infarct poate radia in gat, maxila, brate si nu dispare la repaus.
Ulcerul gastro-duodenal apare cand la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale exista un dezechilibru intre factorii protectori si sucul digestiv; in plus, se constata prezenta unei bacterii care favorizeaza sau chiar produce ulcerul. Principalul simptom al ulcerului este senzatia de arsura, durere care roade sau junghi persistent in partea superioara a abdomenului mai ales cand stomacul este gol.
Frecvent, accentuarea durerii se constata dupa consumul de alimente condimentate, alcool sau mancaruri bogate in fibre. Alte simptome in ulcer: balonare, greata, varsaturi, eructatii (ragaieli) excesive, indigestii, scaderea in greutate sau scaun inchis la culoare. Aparitia brusca a acestor simptome cum ar fi: durere abdominala severa, varsaturi cu sange (aspect zat de cafea) sau scaune negre, indica de multe ori complicatii ale ulcerului.
In aceste circumstante se recomanda prezentarea de urgenta la spital sau solicitarea unui ajutor medical specializat.
Pe langa tratamentul medicamentos recomandat de medicul de specialitate, este importanta mentinerea unui echilibru alimentar si un regim de viata adecvat.