De Cristian Anton,

Julia Wuench este fondatoarea Ghidului Autenticității, un sistem de psihologie pozitivă și motivațională care încurajează angajații să-și pună în valoare propria autenticitate pentru a-și îmbunătăți viața și munca.

Atunci când companiile angajează persoane valoroase, sindromul impostorului se poate dezvolta agresiv printre colegi, care încep să se simtă incompetenți, ca și cum ar comite o fraudă, iar acest lucru se poate răspândi în toată firma.

Julia Wuench:

Și este scump pentru companii să lase aceste probleme nerezolvate: multe din simptomele sindromului impostorului duc la o folosire ineficientă a timpului și resurselor, cauzând pierderi.

Sindromul poate avea astfel un impact real asupra afacerii, iar liderii trebuie să se implice pentru a-i limita consecințele.

Liderii trebuie să pară vulnerabili, dar cu un ascendent moral, arată sursa citată.

Trebuie să-i lase pe angajați să realizeze că, de cele mai multe ori, au singuri răspunsurile la problemele lor și să creeze un mediu în care întrebările sunt încurajate și apreciate.

Cum se manifestă sindromul

Angajații cu sindromul impostorului fie întârzie munca (”o las pe mai încolo, pentru că oricum am prea multe pe cap”), fie depun prea mult efort (”mă voi pregăti pentru asta în fiecare minut pentru că sunt neliniștit să nu o termin prost”).

De asemenea, cei cu acest sindrom au teama de a pune întrebări când au nelămuriri cu privire la ceva (”sunt îngrozit că aș fi singurul care nu știe răspunsul, așa că nu voi întreba nimic, să nu par prost”), precum și tendința de a se auto-sabota (”oricum nu voi în stare să o fac cum trebuie, așa că i-o pasez lui X”).

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

Din cauza implicațiilor serioase pentru business ale dezvoltării unor astfel de atitudini, răspunderea unui lider este de a normaliza situația din colectivul pe care îl coordonează.

Cât despre angajați, aceștia trebuie să învețe, să crească, să progreseze, să nu se rușineze să pună întrebări și să caute ajutor.  

Cele trei tratamente de urmat

Julia Wuench oferă trei căi prin care sindromul impostorului poate fi combătut

  1. Folosește vulnerabilitatea direcționată

Când liderii lasă să se înțeleagă de către angajații lor că sunt vulnerabili, acest lucru va funcționa ca într-o oglindă, rezultând mai multă autenticitate, onestitate și creând legături.

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

Liderul trebuie să spună că e greu ce are de făcut, dar și cum are de gând să rezolve problema. Simpla expunere a vulnerabilității, fără prezentarea de soluții, va fi un exemplu nepotrivit pentru angajat, care va crede că trebuie doar să accepte problema, în loc să o rezolve.

”De exemplu, am întâlnit o dată un manager care a plâns la o ședință, spunând că nu știe de unde vor mai veni fonduri pentru companie.

În timp ce ea experimenta o vulnerabilitate autentică, a creat panică între membrii echipei, care se temeau acum pentru joburile lor.

Ar fi fost mult mai de ajutor dacă managerul și-ar fi exprimat calm îngrijorarea cu privire la situație, însoțită însă de sugestii pentru rezolvarea problemei.

Această atitudine ar fi sugerat angajaților că există incertitudini cu privire la viitorul lor, dar, de asemenea, că acestea nu le vor paraliza cu totul activitatea”, a explicat experta.

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea
Recomandări

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea

 

2. Încurajează-ți angajați să-și rezolve singuri problemele

Gândește-te la efortul unui copil de a asambla un puzzle dificil, dar care are și abilitatea de a-l rezolva, cu timpul. Când lăsăm copilul să rezolve singur puzzle-ul, el își dovedește sieși că este capabil să ducă la capă sarcini dificile. Respectul de sine va crește, nu are nevoie de altcineva pentru a-și rezolva problemele, se poate descurca singur.

Încurajându-ți angajații să-și rezolve singuri problemele nu este prea diferit de acest exemplu.

De multe ori, când un angajat vine la manager cu o problemă, el știa deja soluția. În loc să-i ofere direct o soluție, șeful trebuie să-l întrebe ce crede că ar putea să facă, încercând să nu intervină în timp ce angajatul se gândește la un răspuns.  

În cele mai multe cazuri, când angajatul vorbește despre problema sa fără a se interveni peste el, va ajunge singur la o concluzie.

Chiar dacă nu e soluția pe care ar fi oferit-o și managerul, acesta trebuie să considere că angajatul a avut o experiență care i-a demonstrat că știa mai multe decât credea inițial.

3. Răsplătește obiceiul de a pune întrebări

Pentru a combate sindromul impostorului, este esențial pentru lideri de a recompensa învățarea și adresarea de întrebări între membrii echipei. Managerii trebuie să stabilească un mediu de muncă în care oamenii să aibă curajul de a pune o întrebare pentru a rezolva problemele, în loc să le fie rușine de a face asta.  

Iată și cum poate un manager să inducă această stare.

  • Șeful să-și asume public faptul că nu știe un lucru și să spună cum are de gând să găsească răspunsul.
  • În ședințe, managerul poate cere fiecărui membru al echipei să pună o întrebare la începutul sau la finalul întâlnirii.
  • Liderul trebuie să mulțumească public oamenilor pentru întrebările lor: ”Ai fost curajos să fii primul care a pus o întrebare. Mulțumesc!”
  • Șeful poate să pună angajații cu aptitudini asemănătoare să stea împreună pentru a învăța noi responsabilități.
  • După ce s-au pus întrebările, managerul le poate spune angajaților că este în regulă să nu știe și răspunsurile. Când oamenii se simt confortabil să caute răspunsuri, ajung mai ușor la o soluție și învață mai ușor.

Citeşte şi:

Copilul dispărut de trei zile din Constanța este căutat de scafandri voluntari în bazinul cu dejecții, pentru că ISU Dobrogea nu are echipament adecvat

Leo Iorga a fost înmormântat. Artistul, aplaudat de zeci de oameni. Slujba a fost oficiată de fostul chitarist Roșu și Negru, devenit preot

Vlad Petreanu s-a amuzat la Europa FM pe seama plagiatului lui Lucian Pahonțu: ”Facem un apel la public să-l identificăm pe cel care a semnat cu numele șefului SPP!”

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie