la propriu si la figurat, dar vara gasim si fructe si legume din belsug!
Putem spune adio retetelor de slabire fade, compuse din alimente uscate si fara gust. Iar cei doi litri de apa obligatorii sunt consumati cu mai multa placere pe canicula! Fructele si legumele sunt bogate in fibre, vitamine si calciu. De obicei fructele ingrasa, mai ales daca sunt foarte dulci si sunt asociate cu mancaruri grase si fainoase. Insa consumate disociat, ne pot ajuta sa slabim, pas-
trandu-ne tenul si pielea frumoase. Consumul vegetalelor cu continut ridicat de fibre previne aparitia efectului de rebound, adica reaparitia senzatiei de foame. Fructele si legumele contin zaharuri ce se absorb mai lent, asa ca un consum regulat previne infuzia rapida a glucozei in tesuturi si dereglarea “necesitatilor” de glucoza (“pofta de dulce”).
Fructele si legumele contin fitonutrienti care ne ajuta sa prevenim efectele imbatranirii, sa ne imbunatatim sistemul cardiovascular, sa evitam boli grave ca accidentele vasculare sau cancerul.
Se apropie sezonul cireselor, excelente la revigorarea rinichilor si sistemului urinar, contribuind astfel si la eliberarea toxinelor din organism. Cate o zi sau doua pe saptamana, ciresele pot fi consumate si in exclusivitate -mai ales de cei care au o viata mai sedentara, de femei care lucreaza in special la birou. Coditele de cirese trebuie pastrate si uscate – in cateva zile pot fi stranse in pungi de hartie si pastrate. Ceaiul din codite face minuni pentru rinichi si vezica urinara. Ciresele amare sau negre au un continut si mai ridicat de antioxidanti si trebuie consumate din plin in aceasta perioada, proaspete.
Nutritionistii ne recomanda tomatele si ardeii, motivandu-ne nu numai ca ne ajuta sa ne pastram silueta, dar si sanatatea, pentru ca substantele active continute in rosii au puterea de a feri barbatii de cancer de prostata si cancer digestiv.
In iunie si iulie apar caisele, pepenii, piersicile si fructele de padure. Mai ales aceste fructe bogat colorate au continut ridicat de pigmenti care sunt de fapt antioxidanti ce combat efectele nocive de imbatranire ale rapdicalilor liberi, atat de puternic activati vara de razele ultraviolete.
Pentru potolirea setei sa ne asiguram permanent in frigider o cana mare de suc de legume proaspat stors, din castravete, morcov, varza, telina, ridiche, diverse albituri. Pe langa fibre, mineralele si vitaminele au puterea de a ne regla si valorile colesterolului si decorsetarea peretilor arteriali de pericolul depunerilor placilor de aterom.