De Ștefan Pană,

EUvsVirus a avut loc la finalul lunii aprilie, fiind o iniţiativă a CE. Echipe din Uniunea Europeană au prezentat proiecte privind sisteme de protecţie pentru cetăţeni şi pentru medici, soluţii software în domeniul economic, financiar, al educației etc, toate concentrate în jurul capacităţii de a combate efectele pandemiei de SARS-CoV-2.

Printre aceste proiecte se numără un prototip de mască de protecţie reutilizabilă, un aparat de protecție respiratorie pentru cadrele medicale şi o aplicaţie care evaluează starea psihologică a persoanelor în perioada izolării.

În următoarele săptămâni, echipele vor trebui să decidă de ce resurse au nevoie pentru a-şi pune ideile în aplicare şi care este finanţarea de care au nevoie. Va urma un „Matchathon” organizat tot de Comisia Europeană, care va pune investitorii faţă în faţă cu aceste soluţii.

Aceste proiecte ar putea ajunge astfel să remodeleze multe domenii cheie şi să uşureze viaţa oamenilor afectaţi de coronavirus.

Masca de protecţie reutilizabilă

Platex este un proiect româno-bulgar care vrea să producă măşti de protecţie cu grad mai ridicat de siguranţă decât cele chirurgicale. Gradul de protecţie ar fi de 90% pentru un virus tip SARS-CoV-2.

Cea mai importantă calitate este că măştile sunt reutilizabile dacă sunt sterilizate prin spălare şi călcare cu aburi. Testele de laborator au arătat că şi după astfel de cicluri repetate eficienţa scoade doar până la 68% – mai mare decât în cazul măştilor obişnuite.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Un alt avantaj este preţul scăzut, având în vedere că materialele necesare sunt uşor de obţinut.

Protecţie pentru medici de aproape 10 ori mai ieftină

Aparatele de protecție respiratorie sunt echipamente scumpe, dar care îi pot proteja pe medici de infecţii prin asigurarea unui flux de aer purificat în combinezoane.

Combinezoane cu sistem PAPR

Soluţia românilor de la FreshAir este un astfel de aparat mult mai ieftin, care foloseşte tehnologia imprimării 3D.

Aparatul lor ar costa doar 150 de euro, în medie, şi chiar mai puţin dacă toate componentele vor fi cumpărate în cantităţi mai mari. Un aparat standard costă peste 1.100 de euro.

Aplicaţie de verificare a stării psihice

Un alt proiect de top al unei echipe româneşti este Yellow Canary, o aplicaţie care oferă un sistem simplu de verificare a stării psihice, prin testări simple, efectuate zilnc.

Aplicaţia măsoară, în funcţie de răspunsuri la unele întrebări, atitudinile conştiente şi inconştiente şi oferă un avertisment dacă starea psihică a unei persoane se degradează.

Lista completă a câştigătorilor poate fi văzută aici.

Citeşte şi:

Uber Eats pleacă din România pe 4 iunie. Ce se întâmplă cu serviciul de ride-sharing

Cum trebuie să mergem la frizer sau la coafor din 15 mai

Veşti bune de la un medic italian: “Terapia cu plasmă funcționează!”. Primele efecte apar după doar câteva ore

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.