Încrederea în vaccinurile anti-COVID a continuat să crească de la sfârșitul anului trecut, peste 80% spunând că vaccinurile sunt sigure și eficiente, comparativ cu aproximativ 70% care au spus același lucru la sfârșitul anului 2020, arată un sondaj realizat în colaborare cu Institutul Național pentru Cercetări în Sănătate.
Sondajul, la care au răspuns 5.000 de oameni, arată că de două ori mai mulți oameni spun că vor să facă vaccinul cât mai curând posibil, deși numărul persoanelor care spun că ar prefera vaccinul Oxford-AstraZeneca a scăzut.
Care au fost efectele adverse raportate
Cel mai întâlnit efect advers a fost durerea sau sensibilitatea la locul injectării, arată cercetătorii studiului ZOE, care au analizat simptomele raportate de 627.383 de persoane, la opt zile după vaccinare. Cercetătorii au observat mai puține reacții decât au fost în studiile clinice.
Aproximativ 70% dintre persoanele care au primit serul Pfizer au avut durere, roşeaţă sau umflături la locul injectării, comparativ cu puțin sub 60% pentru vaccinul AstraZeneca.
În schimb, pentru serul AstraZeneca, 34% au avut o reacție „sistemică” a întregului corp, cum ar fi cefaleea, oboseala sau frisoanele. Pentru vaccinul Pfizer, acesta a fost de numai 14% după prima doză și 22% după a doua doză.
Durerea de cap a fost cea mai frecventă reacţie adversă.
Omul de ştiinţă Tim Spector de la King’s College din Londra a declarat că aceste descoperiri ar trebui să-i liniștească pe oameni, după ce efectele vaccinului sunt „de obicei ușoare și de scurtă durată”.
Studiul nu a analizat ce s-a întâmplat după o a doua doză a serului Oxford-AstraZeneca, deoarece aproape nimeni nu a primit-o în momentul studiului.
Dintre toți utilizatorii vaccinați care au raportat reacţii adverse în sistemul ZOE, 25% au avut o reacţie la nivelul întregului corp, 66% au avut o reacție locală.
Femeile, persoanele cu vârsta sub 55 de ani și cei care au avut o infecție cu Covid în trecut au fost mai susceptibili de a prezenta reacții adverse.
În etapa finală a studiilor clinice ale vaccinului Pfizer, aproximativ 77% dintre oameni au avut dureri la locul injectării, comparativ cu puțin sub 30% în acest studiu, în timp ce proporția persoanelor care suferă de oboseală și cefalee a fost de trei până la cinci ori mai mică.
Pentru AstraZeneca, aproximativ jumătate din numărul persoanelor care au avut o reacție a întregului corp, cum ar fi febra sau oboseala, a fost înregistrat în studiile clinice.
Medicul Cristina Menni de la King’s College din Londra, autorul principal al lucrării, a declarat că rezultatele susțin siguranța ambelor vaccinuri și ar trebui să „ajute la calmarea persoanelor care doresc să se vaccineze”.