Mergi direct la conținut »
Sorina Pintea îl susţine pe liderul PSD, în tăierea bugetelor serviciilor: "Vitamina D nu este o invenţie a domnului Dragnea"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Sorina Pintea îl susţine pe liderul PSD, în tăierea bugetelor serviciilor: "Vitamina D nu este o invenţie a domnului Dragnea"

Sorina Pintea îl susţine pe liderul PSD, în tăierea bugetelor serviciilor: „Vitamina D nu este o invenţie a domnului Dragnea”

Ministrul Sănătăţii îl susţine pe liderul PSD Liviu Dragnea, în tăierea bugetelor serviciilor secrete, pentru a aloca banii în programe din Sănătate, precum Vitamina D.

„Orice sumă în plus alocată la sănătate înseamnă pacienţi salvaţi, înseamnă pacienţi rezolvaţi. Nu pot decât să mă bucur că există amendamente legate de creşterea sumelor pe programele naţionale. Da, vitamina D nu este o invenţie a domnului Dragnea, este o propunere a Comisiei naţionale de endocrinologie. Au fost mai multe propuneri, au fost luate în considerare câteva. Câteva sunt deja în curs şi vor fi majorate procedurile. De exemplu: fertilizarea în vitro – vom majora de la 685 finanţate anul trecut la 1.000 anul acesta. S-a încercat rezolvarea multor urgenţe din sănătate. Bugetul MS are parte de o creştere istorică, ceea ce trebuie să ne bucure”, a mai spus Pintea la Parlament.

În urmă cu câteva zile, aceasta explica, despre nevoia acordării Vitaminei D, că „specialiştii spun că este posibil ca aproximativ 65% din populaţia României să aibă carenţe de vitamina D, care trebuie corectate”.

„În cadrul acestui program este vorba de testarea acestei carenţe şi apoi susţinerea medicaţiei pentru persoanele care au această carenţă. Apoi este vorba de finanţarea spitalelor care vor face acest tip de analiză cu echipamentul necesar”, a punctat ministrul, recent.

Bugetul Ministerului Sănătăţii din 2019 este structurat pe investiţii şi pe programe naţionale curative şi prevenţie, creşterea pe investiţii fiind de aproximativ 84%, a declarat vineri ministrul Sorina Pintea.

„Bugetul pentru investiţii al Ministerului Sănătăţii este cel mai mare pe care acest minister l-a avut vreodată şi prin comparaţie v-aş propune nişte cifre: în 2017 am avut 170 de milioane de lei, 2018 – 193 de milioane de lei, 2019 – un miliard o sută de mii de lei. Creşterea pe investiţii este de aproximativ 84%. În 2018, cu 1 martie au crescut salariile medicilor şi asistenţilor medicali până la nivelul 2022, astfel încât am ajuns la un nivel al salariilor apropiat de al ţărilor UE”, a afirmat Sorina Pintea, la RTV.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Ea spus că în programele naţionale de prevenţie din 2019 este propus testul Panorama pentru femeile însărcinate.

„Aş începe cu programele naţionale de prevenţie, pentru că au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de acel test Panorama pe care îl propunem pentru femeile însărcinate. Este vorba de un test pe care o femeie însărcinată poate să îl facă începând cu săptămâna a noua de sarcină şi care depistează eventuale anomalii genetice. Testul este acurat în proporţie de 99%. Deci, până la urmă este vorba de a risipi temerile normale ale viitoarelor mame în ceea ce priveşte sănătatea copilului. Depistează anomalii precum sindromul Down, boli rare şi alte aspecte care duc la multe drame familiale. Este un test care costă aproximativ 2.500 de lei şi pe care nu orice viitoare mamă şi-l poate permite”, a explicat Pintea.

Citeşte şi: Libertatea a refăcut după 6 ani o fotografie cu aceleași personaje: trei copii romi, aruncați de stat într-un centru de plasament dur! Povestea lipsei de șansă din România

Close
Închide
  Close