Mergi direct la conținut »
Premierul Spaniei îi cere președintelui Cataloniei să spună clar dacă a declarat sau nu independența
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Premierul Spaniei îi cere președintelui Cataloniei să spună clar dacă a declarat sau nu independența

Premierul Spaniei îi cere președintelui Cataloniei să spună clar dacă a declarat sau nu independența

Mariano Rajoy, premierul Spaniei a declarat, miercuri, că i-a cerut liderului catalan Carles Puigdemont să confirme dacă a declarat independența Cataloniei, scrie BBC News.

Primul ministru de la Madrid a spus că este necesar să știe acest lucru înainte ca guvernul spaniol să poată lua alte măsuri.

Marți, Puigdemont a semnat o declarație de independență, însă a oprit punerea în aplicare pentru a permite demararea negocierilor.

Rajoy l-a acuzat pe președintele catalan că a creat „confuzie deliberată” și a spus că dorește să restabilească „certitudinea” în rândul spaniolilor și a catalanilor.

Primul-ministru a declarat că guvernul spaniol își va baza reacția pe răspunsul pe care îi va primi, vorbind inclusiv de anumite măsuri care trebuie luate în cazul încălcării unor clauze constituționale.

În cazul în care Catalonia își va declara independența, articolul 155 din Constituția spaniolă i-ar permite lui Rajoy să suspende autonomia Cataloniei și să impună conducerea directă de la Madrid.

„Acest apel, înainte de orice măsură pe care guvernul o poate adopta în temeiul articolului 155 din Constituția noastră, încearcă să ofere cetățenilor claritatea și securitatea pe care o necesită o chestiune de o asemenea importanță”, a declarat Rajoy.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Reacția premierului spaniol vine după ce, marți, Catalonia a renunțat la intenția de a-și declara unilateral independența față de Spania. Într-un discurs susținut în fața Parlamentului regional, liderul Carles Puigdemont a cerut suspendarea rezultatelor de la referendumul din 1 octombrie, pentru a lăsa timp discuțiilor și negocierilor. ,,Catalonia și-a câștigat dreptul de a fi un stat independent și dreptul de a fi respectată”, a declarat el. Anterior, guvernul de la Madrid a spus că o astfel de mișcare nu va avea niciun efect.


Citește și: Fratele lui Cristian Pomohaci este cadru universitar. Trăiește la Sibiu și are peste de 100 de lucrări știintifice publicate


 

Close
Închide
  Close