Mergi direct la conținut »
VIDEO & FOTO / Audieri în Senat în dosarul violențelor din 10 august. Speranța Cliseru: "Nu am semnat un ordin, am aprobat un ordin al Jandarmeriei"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO & FOTO / Audieri în Senat în dosarul violențelor din 10 august. Speranța Cliseru: "Nu am semnat un ordin, am aprobat un ordin al Jandarmeriei"

VIDEO & FOTO / Audieri în Senat în dosarul violențelor din 10 august. Speranța Cliseru: „Nu am semnat un ordin, am aprobat un ordin al Jandarmeriei”

Audieri în comisia de apărare din Senat, pe tema violenţelor de la protestul diasporei din 10 august. Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a dat mai multe declarații privind mitingul din 10 august. Totodată, la audierea de marţi au fost chemaţi şi ministrul de Interne, Carmen Dan, precum şi şefii Jandarmeriei, implicaţi în violenţele din 10 august.

De Valentina Postelnicu,

Update: Maiorul Laurențiu Cazan, care a fost șeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la mitingul din 10 august, a spus, marți, în fața Comisiei pentru apărare din Senat, că la aprobarea ordinului de intervenție în Piața Victoriei a fost respectată legea.

El a mai declarat că o să demonstreze acest fapt în cadrul cercetărilor aflate în curs.

“Referitor la aprobarea ordinului de intervenţie, pot să vă asigur că s-a respectat legea ad-literam. Şi asta o să o demonstrez eu pe timpul cercetărilor în curs. (…) În ceea ce priveşte starea de sănătate a colegei mele (jandarmeriţa bătută – n.r.), vreau să vă aduc la cunoştinţă că acela a fost primul diagnostic (fractură de coloană – n.r.) acordat la faţa locului de către medicul prezent în zona Piaţa Victoriei. Mă bucur foarte mult că nu s-a confirmat acel diagnostic şi că aceea a fost o ştire falsă. Vă spun cu toată sinceritatea. Totodată, vreau să vă aduc la cunoştinţă că şi jandarmii sunt cetăţeni, şi ei au drepturi”, a afirmat Cazan, în Comisia de apărare de la Senat, potrivit Agerpres.

Update: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a lansa un atac, în fața Comisiei pentru apărare din Senat, la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, pe care îl acuză că ”s-a antepronunțat” în ceea ce privește vina jandarmeriei în ceea ce privește violențele din data de 10 august.

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați
Recomandări

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați

“Președintele s-a antepronunțat în sensul constatării publice că Jandarmeria a acționat violent. Ulterior i-a cerut procurorului general să se sesizeze și conștientizăm că Parchetul general nu este în subordinea Administrației Prezidențiale. Până la urmă, adevărul va ieși la minimă, instanța de judecată va face dreptate”, a declarat șefa de la Interne în fața Comisiei.

UPDATE. Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, a declarat, în cadrul audierii, că protestatarii din Piaţa Victoriei încalcă legea de 600 de zile.

Parlamentarii l-au întrebat pe şeful Jandarmeriei dacă este legală prezenţa constantă în Piaţa Victoriei a corturilor şi a unor persoane care stau zilnic în acel loc şi dacă aceştia încalcă legea.

„Da, încalcă legea de 600 de zile”, a spus Sindile, adăugând că protestul din 10 august a fost o manifestaţie nelegală.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

UPDATE: La finalul audierii, Speranța Cliseru a declarat că a primit mai multe telefoane anonime cu amenințări, în urma incidentelor.

„Mă simt amenințată în continuare, nu pentru ce am făcut. Am respectat legea. Sunt convinsă că lucrurile se vor lămuri”, a afirmat aceasta. (…) Am avut un șoc la început că nu am mai pățit așa ceva. Le-am pus pe seama acestor evenimente care au provocat emoție”, a spus prefectul Capitalei, referitor la amenințările primite.

„Nu știu dacă unii mint. Probabil au vrut să schimbe adevărul și alții au fost dezinformați. Sunt și oameni nevinovați care au luat de bun ce li s-a spus, nu cred că toată lumea este într-un complot”, a mai spus Speranța Cliseu, după ce a fost audiată în Comisia de Apărare.

Întrebată despre declarația că ministrul de Interne minte, prefectul Capitalei a precizat că „era o neconcordanță, referitoare la ora intervenției”.

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»
Recomandări

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

UPDATE: Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, le-a cerut, marți, membrilor Comisiei pentru apărare din Senat să reactualizeze ”de urgență” legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situațiilor din prezent.

„Ceea ce vă solicit – şi o să vin şi cu o propunere – este să modificăm de urgenţă Legea adunărilor publice. V-aş ruga să reactualizaţi Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor de astăzi, şi ar trebui foarte bine să fie lămuritoare, pentru că o singură notificare către primar nu poate să ţină loc de autorizarea unei manifestaţii publice. Trebuie să existe oameni care să-şi asume organizarea mitingului, să fie ambulanţe, toalete publice, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, email-uri”, a precizat Cliseru.


Cliseru: „Nu am semnat un ordin, am aprobat un ordin al Jandarmeriei”

Prima întrebare a venit din partea liberalei Nicoleta Pauliuc. Aceasta a vrut să ştie în că măsură, semnarea ordinului de intervenţie este acoperit, juridic, ţinând cont că intervenţia a fost mult mai devreme.

„Ce v-a determinat, cine v-a determinat şi argumentele în semnarea acestui ordin. Şi, de la femeie la femeie, de ce aţi intrat în acest joc în care toţi bărbaţii din instituţii de forţă s-au ascuns în spatele dumneavoastră?”, a spus senatoarea PNL.

La această întrebare, Speranța Cliseru a subliniat că nu a dat ordinul de intervenție, ci l-a aprobat.

„Am aprobat un ordin dispus de jandarmerie. Au fost anumite solicitări pe parcursul serii. Am fost investită să apăr şi să respect legislaţia, Constituţia şi ordinea publică şi îmi respect atribuţiile, vă spun că nu am anticipat şi nu intru în jocuri politice”, a răspuns Cliseru.

În cadrul audierii, Speranţa Cliseru a precizat că a convocat organele responsabile de două ori, înainte de protest.

„Ne-am întâlnit, cunosc legile foarte bine şi am făcut absolut tot ce trebuia să fac în calitate de prefect, faptulcă nu am fost invitată la şedinţele operative de organizare trebuie să îi întrebaţi pe cei care vin asăzi la audiere”, a spus prefectul.

Totodată, prefectul Capitalei a cerut membrilor Comisiei pentru apărare din Senat să reactualizeze „de urgenţă” Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor din prezent.

„Ceea ce vă solicit – şi o să vin şi cu o propunere – este să modificăm de urgenţă Legea adunărilor publice. V-aş ruga să reactualizaţi Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor de astăzi, şi ar trebui foarte bine să fie lămuritoare, pentru că o singură notificare către primar nu poate să ţină loc de autorizarea unei manifestaţii publice. Trebuie să existe oameni care să-şi asume organizarea mitingului, să fie ambulanţe, toalete publice, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, email-uri”, a precizat Cliseru.

Schimb de replici între Speranţa Cliseru şi senatorul PSD Nicolae Moga: „Întrebaţi-o pe doamna Carmen Dan ce măsuri am propus!”

Senatorul Nicolae Moga de la PSD a acuzat-o pe Speranţa Cliseru de „obrăznicie”.

„V-am întrebat ce măsuri aţi propus, prevenirea, pentru că au fost oameni care au suferit”, a spus el. „Eu nu am cum să vă spun ce am propus, pentru că nu am cum să vă spun, însă nu înseamană că nu am făcut propuneri. Să o întrebaţi pe doamna ministru, că le cunoaşte foarte bine”, a afirmat Cliseru.

Nicoleta Pauliuc, de la PNL, a întrebat, la rândul ei, cine minte şi cine a fost coordonatorul acţiunii.

„Jandarmeria a acţionat în baza legii lor, şi coordonatorul a fost domnul Laurenţiu Cazan, de la Jandarmerie”, a afirmat ea.

La întrebarea USR-ului, cu privire la ora la care a autorizat ordinul de intervenţie, Speranţa Cliseru a precizat că acest aspect a fost lămurit de către Parchet.

„Nu pot decât să nu confirm cele două ore ( anunţate de Jandarmerie, nr), a spus ea.

Președintele Comisiei de Apărare, social-democratul Tit Brăiloiu, a intervenit şi a spus că această întrebare depăşeşte cadrului legal al comisiei.

„Domnule senator, îmi pare rău să intervin, asta seamănă mai mult a anchetă. Ore, minute, ați vrut niște clarificări la modul general. Domnul senator, să închideți microfonul! Aia nu este o întrebare”, a spus el, vizibile deranjat.

Procurorii militari au explicat detaliat motivele pentru care au pus deja sub acuzare trei șefi din Jandarmeria Română și un secretar de stat din MAI.

Aceștia spun că cei patru au conlucrat, pe lângă legi, au preluat nelegal comenzi și su dat finalmente ordine ilegale ce s-au concretizat în agresiuni nejustificate față de populație precum și în deturnarea unui protest care în mare parte era pașnic.

Procurorii militari rețin totodată în actele lor că de ordinele ilegale date de cei trei șefi din Jandarmerie au fost afectați inclusiv copii.


Citește și:

Povestea lui Ovidiu Ionescu, medaliat cu argint la Europenele de tenis de masă. „Părinții și-au vândut casa pentru a-i plăti antrenamentele în Germania”

Close
Închide
  Close