Bărbatul care a fost reținut atunci, a murit mai târziu la spital din cauza unui stop cardio-respirator.

Dar întrebat de gradul de risc al spray-urilor folosite de Jandarmerie, purtătorul de cuvânt a precizat că acesta „este zero”.

„Ele sunt autorizate de UE pentru combaterea dezordinii publice și la folosirea lor asupra oamenilor. Sunt certificate de către producător și până acum sunt folosite din anii 40 și până acum nu au fost constatate efecte mortale, letale, asupra oamenilor când sunt folosite în spații deschise”, Despina Sorina, purtător de cuvânt Jandarmeria Română.

Care e distanța recomandată de aplicare a spray-urilor folosite de Jandarmerie

Legat de distanța recomandată de aplicare, acesta a ținut să precizeze că spray-urile nu au „o distanță minimă ci o distanță maximă. Adică dacă îl folosești de la mai mult de 2m nu mai are efect”.

Și că „ele sunt libere la vânzare pe piață și îl puteți cumpăra și folosi pentru auto-apărare. Gândiți-vă că dacă vine cineva și pune mâna pe tine sau îți pune mâna în gât să te agreseze sau să imobilizeze, tu iei spray-ul și îi dai de la ce distanță…? Cred că sunt câțiva cm”, Despina Sorin.

Cum arată un tub de spray folosit de Jandarmerie

Întrebat de cum arată un tub de spray din dotarea Jandarmeriei, purtătorul de cuvânt a ținut să precizeze că aspectul diferă în funcție de producătorul de unde se face achiziția. Mai multe achiziții, diferiți producători.

Ce este omologat este gazul din interiorul tubului, Gaz CS. În rest, volumul de spray din tuburi, aspect exterior, pot diferi.

Citeşte şi:

Jandarmerița din Vatra Dornei ar fi folosit un spray pentru câini în cazul bărbatului decedat după ce a fost imobilizat. Avocatul familiei victimei a făcut plângere penală pentru sustragere de probe

Femeia jandarm care a imobilizat cu spray lacrimogen un suspect de pedofilie în Vatra Dornei, cercetată pentru abuz în serviciu

Cauza morții bărbatului din Vatra Dornei, imobilizat de jandarmi cu spray lacrimogen

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”
GSP.RO

De ce s-a ascuns regina Elisabeta a II-a în tufiș de Nicolae Ceaușescu: „Nu făcuse în viața ei așa ceva!”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente