Mergi direct la conținut »
SRI a încheiat 565 de protocoale cu instituțiile statului. Trei sferturi sunt active. Ce se va întâmpla în continuare
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > SRI a încheiat 565 de protocoale cu instituțiile statului. Trei sferturi sunt active. Ce se va întâmpla în continuare

SRI a încheiat 565 de protocoale cu instituțiile statului. Trei sferturi sunt active. Ce se va întâmpla în continuare

SRI a încheiat 565 de protocoale cu instituțiile statului după Revoluție, iar majoritatea sunt încă în vigoare. 337 de protocoale sunt încă active, a explicat preşedintele comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda. Comisia l-a audiat joi pe directorul SRI Eduard Hellvig.

De Mihai Niculescu,

„Sunt semnate protocoale între SRI şi instituţii, cred că din anul 1990. În total, au fost 565 de astfel de acte, protocoale sau acorduri dintre cele 565, 432 au fost protocoale, restul au fost documente şi acorduri, 337 sunt active, 134 sunt denunţate şi 94 sunt abrogate ca urmare a modificării legislaţiei”, a spus Claudiu Manda, la finalul audierii. Toate cele 565 de protocoale vor ajunge pe masa membrilor comisie, într-o săptămână, a precizat președintele, citat de Agerpres.

18 protocoale au fost semnate cu instituţii din Justiţie, care sunt fie denunţate, clasificate sau cu caracter public. Două protocoale au caracter secret şi sunt legate de ameninţările de terorism, a precizat Manda.

„Dintre aceste protocoale s-a pus un accent pe ceea ce înseamnă protocoale din Justiţie. Aici cred că vorbim de 18 de astfel de documente semnate cu Parchetul, DIICOT, DNA/PNA, Inspecţia judiciară, CSM, unele dintre ele denunţate, unele dintre ele clasificate, unele dintre ele cu caracter public. Cred că în acest moment vorbim doar de două documente care au caracter secret şi care sunt încă în vigoare, cele legate de ameninţările de terorism şi a rămas să verificăm, pentru că, în opinia noastră, nu am reuşit să finalizăm în timpul şedinţei, dar cele două sunt la comisie din cele 64 pe care le-am primit la momentul respectiv, la sfârşitul anului trecut”, a explicat Manda.

Senatorul PSD a menţionat că a discutat cu directorul SRI şi despre protocoalele din 2016, unul secret şi unul nesecret. El a adăugat că au fost prezentate şi documentele din zona Justiţiei şi a solicitat ca toate acestea, inclusiv cele de abrogare sau de desecretizare să fie transmise comisiei. „Conducerea doreşte să desecretizeze mare parte din acestea, să fie prezentate comisiei şi eventual şi opiniei publice”, a subliniat senatorul PSD.

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune
Recomandări

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune

Manda a spus că a fost şi o discuţie legată de protocolul de colaborare dintre SRI şi Parchet din 2009. „Am crezut iniţial că comisia avea acest protocol, am verificat la comisie şi nu îl avea, dar în Raportul SRI din 2009 prezentat în faţa Parlamentului se face referire la protocolul de colaborare între SRI şi Parchet, inclusiv echipele mixte. Am găsit documentul şi raportul este în spaţiul public”, a explicat Manda.

„A rămas, în dialogul cu conducerea SRI, ca orice fel de protocol, act sau acord care va fi semnat de acum înainte să fie prezentat şi comisiei, fie că este secret sau nesecret, astfel încât să existe un control real şi comisia să fie informată. (…)Ne propunem şi noi, comisia şi serviciul, să existe un moment T0 sau un moment T565 legat de protocoale să lămurim odată toate aceste aspecte, legalitatea acestora şi de aici încolo să vedem cum va funcţiona serviciul, pentru că serviciul trebuie să-şi desfăşoare activitatea şi misiunea conform legislaţiei în vigoare”, a precizat preşedintele comisiei parlamentare de control a activităţii SRI.

Sursa foto: Hepta


Libertatea a vorbit cu primarul care i-a numit pe români „beţivi şi puturoşi”: „Când mă duc după oameni, eu asta găsesc pe la cârciumi”


 

Close
Închide
  Close