Cunoscut la început ca „pașaport COVID”, documentul a fost introdus prima oară în Israel și a devenit de atunci „pașaportul de sănătate”, „pașaportul verde”, „biletul de siguranță” sau „coronapass”. De la apariția lui, a fost introdus pe plan intern în Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia și Slovenia pentru a permite accesul la o serie de facilități, relatează The Guardian.
Spania a vrut să îl introducă în mai multe provincii, dar a eșuat. Guvernele regionale din Canare, Galiția, Cantabria și Andalucía au încercat să îl implementeze, dar instanțele regionale și, ulterior, instanța supremă a Spaniei au respins măsura.
Alte state, precum Suedia, folosesc certificatul digital pentru a permite călătorilor să intre în țară și cetățenilor să călătorească ușor în interiorul UE, dar în plan intern a decis să lase accesul deschis pentru toată populația.
Danemarca a introdus „coronapass” în aprilie, înainte să capete forma actuală unitară la nivel UE, dar în septembrie a renunțat la el după ce a reușit să vaccineze 80% din populația eligibilă.
Pentru ce este folosit
Permisul de sănătate din Franța este necesar pentru cinematografe, teatre, muzee, restaurante, baruri, cafenele, terase, cluburi, unele centre comerciale, mijloace de transport pe distanțe lungi, stadioane și concerte. Utilizarea acestuia va fi extinsă pentru toți cei care au împlinit 12 ani de la sfârșitul lunii septembrie.
Permisul verde al Italiei este similar, dar nu este folosit pentru terase. Unele state germane necesită un permis COVID pentru accesul în interiorul restaurantelor. Austria include și frizeriile în lista sa, în timp ce Luxemburg include magazinele, iar Portugalia hotelurile.
Unele țări și-au ajustat regulile pe timpul verii. De exemplu, scăderea numărului de cazuri pe timpul verii a permis Olandei să suspende temporar folosirea lui pentru restaurante și baruri.
În România, CNSU a decis jos ca certificatul verde să fie folosit pentru acces la nunți, botezuri, la meciuri, în sălile de sport, în cinematografe și restaurante. Măsura va fi implementată doar în localitățile care depășesc rata de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori.
Cât succes a avut
Pentru cei care au vizat accelerarea campaniei de vaccinare, exemplul Franței atestă că a fost un succes. În decembrie 2020, 60% dintre francezi nu erau siguri dacă se vaccinează sau respingeau ideea din start. De la jumătatea lunii, când președintele Macron a anunțat obligativitatea permisului de sănătate, 13 milioane de francezi au ales să se vaccineze.
Franța a imunizat cu cel puțin o doză 88% dintre adulți și 85% dintre copiii cu vârsta de peste 12 ani, în timp ce protestele împotriva măsurilor autorităților au scăzut de la 240.000, imediat după ce a fost anunțată introducerea certificatului, la 120.000 de participanți, în weekendul trecut.
Alte state care au introdus certificatul verde au reușit să depășească la numărul de vaccinări Marea Britanie, a cărei campanie a început în forță la finalul lui 2020,. Experții subliniază însă că este greu de stabilit în fiecare caz în parte cât de mult a contat certificatul în a convinge populație să se vaccineze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro