MENIU CAUTĂ
01 Iul. 2018 17:21

Stațiunile de pe litoralul românesc sunt pline de alimente stricate sau vândute în soare. Ce spune OPC Constanța

Distribuie

Stațiunile de pe litoralul românesc sunt pline de alimente stricate sau vândute în soare. Astfel, turiștii pot cumpãra pizza, hamsie prãjitã sau porumb fiert... gătite în aer liber, în praf și soare.

Potrivit Digi 24, aproape 10 urgențe în fiecare zi legate de mâncarea consumată în vacanță. Este media sezonului estival din 2017, un sezon în care foarte multe persoane au ajuns la Spitalul de Boli infecțioase: 79 cu toxiinfecție aliementară și 768 cu enterocolită. Pentru sute de persoane, așa se încheie vacanța pe litoralul românesc. Cele mai multe cazuri sunt, bineînțeles, în cea mai vizitatã stațiune, unde vin turiști români, dar și străini: Mamaia, locul unde Satul de Vacanță a încremenit în timp!

Pe faleza din Mamaia sunt foarte multe locuri de unde turiștii pot cumpãra colaci secuiești, plãcinte, crochete mexicane sau felii de pizza. De altfel, alimentele din categoria fast-food se vând cel mai bine în aceastã zonã, fiind sunt și cele mai periculoase, iar turiștii expuși.

Medicii avertizeazã cã simptomele nu trebuie ignorate și cã e important sã mergem imediat la medic.

„De cele mai multe ori ambele pot debuta cu vãrsãturi, cu scaune proaste, stare proastã, paloare, extremitãți reci, stare de moleșealã, apatie, pânã la somnolențã” – Eugenia Munteanu, medic de familie.

Horia Constantinescu, comisar-șef Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilo (CJPC) Constanța: „Am încercat și am fãcut o corespondențã cu fiecare primãrie de pe litoral, cãrora le-am transmis îndrumarul de alimentație publicã.”

Anul acesta, la finalul lunii mai, Protecția Consumatorului a gãsit în mai multe restaurante din stațiunea Eforie Nord peste 100 de kilograme de carne și preparate din carne alterate, pãstrate în condiții mizere. Inspectorii OPC au găsit, atunci, mâncare gătită în același loc unde sunt ținute sculele.

Mai mult, au găsit carne expirată din 2015, mizerie și mâncare gătită afară. Astfel, inspectorii OPC au găsit o adevărată bombă toxicologică. Patronii au fost amendați cu 70 de mii de lei, însã localurile sunt în continuare deschise.

Horia Constantinescu, comisar-șef CJPC Constanța: „În centru, în Eforie, deja, dacã treceți, locațiile care au fost închise au cãpãtat geamuri, nu mai gãtesc la dispoziția prafului și a muștelor.  Ca sã gãsim o soluție, le-am impus sã lucreze numai cu materii prime gata procesate: cartofi congelați, roșile de shaworma deja se gãsesc congelate, de diverse dimensiuni, le-am impus la intrare sã aibã o zonã tampon de igienizare a personalului, nu mai intrã nepotul lui vãru’, stai cã bag eu mâna în cartofi. Localurile care nu vor sã fie în vizorul OPC-ului și-au luat toate mãsurile ca sã fie în regulã.”

Comercianții care vând mâncare în aer liber nu au grija temperaturii optime pentru alimente. Pe promenada din stațiune deja se amenajeazã mai multe tarabe de unde turiștii vor putea cumpãra pizza, hamsie prãjitã sau porumb fiert. Aceste locuri sunt fix în bãtaia soarelui, dar și a prafului, mai scrie sursa citată.

Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini cu plaja din Mamaia

Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini din Vama Veche


Citește și: RETROSPECTIVA POLITICĂ/ Săptămâna tensiunilor, cu ecouri la nivel internațional. Cele mai importante lucruri care s-au întâmplat


 

Citește mai multe despre alimente, Eforie Nord, litoral, mamaia, mancare, OPC, pizza și porumb fiert pe Libertatea.

Comentarii