Mergi direct la conținut »
Guvernul îți vrea pensia. Statul pregătește diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Guvernul îți vrea pensia. Statul pregătește diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%

Guvernul îți vrea pensia. Statul pregătește diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%

Guvernul pregătește o naționalizare mascată a pensiilor: Ministerul Finanțelor vrea să scadă contribuțiile care se duc în Pilonul II de pensii de la 5,1% la 2,5%, măsura fiind menită a crește veniturile autorităților, acestea fiind necesare pentru echilibrarea bugetului pentru a putea acoperi toate promisiunile electorale.

De Daniel Ionașcu,

Intenția a fost anunțată de către Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, într-o întâlnire cu reprezentații conducerii asociației profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR), potrivit Profit.ro. La întâlnire ar mai fi participat și Leonardo Badea, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurăscu – vicepreședinte al ASF și responsabil cu sectorul de pensii private, dar și și Ovidiu Răzvan Wlasopol, prim-vicepreședintele instituției.

Potrivit sursei citate, una dintre propuneri este și mai dură, respectiv reducerea contribuțiilor la pensii private de la 5,1% la 1%, ceea ce ar echivala cu o scădere cu 80% a contribuțiilor. Măsura afectează cei 7 milioane de români care cotizează la pensiile administrate privat.

Prin diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii se acoperă un gol bugetar

”Măsura vine să acopere o gaură astăzi creând o gaură în viitor. În acest moment se cotizează la pensie 10,5%. Concret, la 3.000 de lei brut, circa 300 de lei se duc la pensii. Ăștia 300 de lei se împart în două bucăți: 160 de lei se duc la stat și 140 de lei la pensia în sistem privat. Cu noua măsură, cei 140 de lei se mai împart încă o dată în două: 70 + 70 de lei. Măsura vine să acopere un gol, suma care se va strânge ar fi de ordinul miliardelor de lei”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența pentru Libertatea.

Scandalul anterior

Reamintim, un scandal similar a izbucnit și în luna iunie, când tot actualul ministru Ionuț Mișa declara că pilonul II de pensii va dispărea. ”Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi”, spunea atunci Mișa în Parlament, chiar după audierile candidaților la funcția de miniștri în Cabinetul Tudose, potrivit Agerpres.ro.

Interesele din spatele zborurilor private care duc sute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie. Oficial, sunt „repatriate”
Recomandări

Interesele din spatele zborurilor private care duc sute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie. Oficial, sunt „repatriate”

 

El preciza atunci că intenționează finalizarea unui proiect în acest sens până la finalul anului.

Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei. Mișa mai spunea atunci că pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună.

Dosarul testării VIP. “Vicele” CJ Suceava și soția s-au testat cu 5 zile înaintea medicilor
Recomandări

Dosarul testării VIP. “Vicele” CJ Suceava și soția s-au testat cu 5 zile înaintea medicilor

 

Ulterior, Mișa și-a retras declarația și și-a cerut scuze, în vreme ce liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că nu se pune problema naționalizării pensiilor private.

Ungaria a naționalizat deja pensiile private, iar Polonia le-a naționalizat parțial.

Vine și creșterea accizelor la carburanți

Noua măsură vine după ce ministerul Finanțelor a venit recent cu alt proiect, de majorare a accizelor la carburanți. Practic, autoritățile ar reintroduce acciza suplimentară de 7 eurocenți.

Motivația acestora este că petroliștii nu au redus îndeajuns de mult prețul carburanților după reducerile de taxe de la începutul anului. Deja transportatorii au amenințat cu proteste și au avertizat că vor alimenta în statele vecine, unde carburanții sunt mai ieftini.

Scandalul pensiilor speciale

Din aceeași categorie face parte și circul mediatic privind pensiile speciale ale ofițerilor din serviciile secrete, poliție și armată. De altfel, liderul PSD Liviu Dragnea recunoștea singur această problemă, în 6 august: ”Suntem în situaţia, astăzi, în care ne costă de la buget 6 miliarde de lei aceste pensii speciale. De la 1 ianuarie încep majorările de salarii cu câte 25% pe an … în general, sunt categorii care, medicii de exemplu, care intră de la 1 martie total, şi ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii 2-3 ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susţinut, adică pensiile pentru celelalte milioane de pensionari”, a spus Liviu Dragnea.

Testat pozitiv cu COVID-19, șeful corpului de control al Ministerului Sănătăţii a revenit la serviciu și le-a spus colegilor că a fost un test ”fals pozitiv”
Recomandări

Testat pozitiv cu COVID-19, șeful corpului de control al Ministerului Sănătăţii a revenit la serviciu și le-a spus colegilor că a fost un test ”fals pozitiv”

 

Taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri

Din cauza deteriorării finanțelor publice, autoritățile au venit în acest cu tot felul de idei de noi taxe.

Două dintre acestea sunt taxa de solidaritate – care urma să fie plătită de cei cu venituri mari și impozitul pe cifra de afaceri – care urma să fie plătit de multinaționale.

Dar Guvernul a renunțat la ele. Premierul Mihai Tudose a anunțat în cazul taxei de solidaritate că ar fi avut un efect „puțin” și ar fi provocat un „deranj” mare. În cazul impozitului special pe cifra de afaceri situația este clară: nu este permisă de directiva europeană privind TVA.

Impozitul pe gospodărie și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat

Alte două idei sunt impozitul pe gospodărie, care ar fi trebuit introdus din 2018 și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

În cazul impozitului pe gospodărie s-a luat decizia amânării implementării din cauză că sistemele Fiscului nu sunt pregătite pentru a fi luate cu asalt de către cetățeni.

În schimb, trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat are o situație incertă. În cazul în care angajatorii nu majorează salariul brut cu contravaloarea acestor contribuții atunci această măsură va duce la scăderea salariilor din mediul privat cu 20%. Premierul Mihai Tudose a anunțat că se va renunța la această trecere a contribuțiilor, însă a fost ulterior contrazis chiar de către Ministerul Finanțelor.

Close
Închide
  Close