Mergi direct la conținut »
Statul român a plătit despăgubiri de peste 11.500.000 de lei, deținuților, în 2017; S-au pus în practică deciziile CEDO privind condițiile improprii din închisori
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Statul român a plătit despăgubiri de peste 11.500.000 de lei, deținuților, în 2017; S-au pus în practică deciziile CEDO privind condițiile improprii din închisori

Statul român a plătit despăgubiri de peste 11.500.000 de lei, deținuților, în 2017; S-au pus în practică deciziile CEDO privind condițiile improprii din închisori

Statul român a plătit despăgubiri de peste 11.500.000 de lei, la CEDO, în 2017, pentru condiții improprii de detenție, iar în perioada ianuarie-martie 2018, cuantumul despăgubirilor a ajuns la peste 1.000.0000 de lei.

De Valentina Postelnicu,

Deputatul PNL Constantin Șovăială a făcut o interpelare către Ministerul de Finanțe, în care precizează faptul că sindicaliștii din penitenciare estimează că proiectul de despăgubire a infractorilor care au stat în condiții necorespunzătoare în pușcării ar putea costa bugetul statului între 370 și 550 de milioane de euro.

”Cu acești bani s-au putea construi școli, licee, spitale. Totodată, CEDO nu a cerut despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii și doar a cerut îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, astfel încât această scuză ar trebui să nu mai fie folosită”, spune parlamentarul.

Deputatul PNL cere explicații privind despăgubirile acordate de statul român unor foști condamnați pentru omor, trafic de droguri, viol, etc.

În răspunsul Ministerul Finanțelor Publice se precizează că sumele achitate de statul român, prin Minister, în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în fața Curții Europene și exercitarea dreptului de regres al statului, în urma hotărârilor și convențiilor de rezolvare pe cale amiabilă, pentru cauze pierdute de România, având ca obiect prevederile articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căreia ”nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, au fost în 2017 în sumă de 11.549.870,71 lei, reprezentând 88,4% din cuantumul total al despăgubirilor plătite de Ministerul Finanțelor Publice în urma condamnărilor la CEDO.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

În perioada ianuarie-martie 2018, suma a ajuns la 1.118.973,27 lei, reprezentând 23% din totalul despăgubirilor achitate.

Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege care prevede conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât un deţinut a stat în condiţii necorespunzătoare, a anunţat, marţi, ministrul Tudorel Toader, la Parlament.

Ministerul Justiției a precizat că se au în vedere măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propună, în aplicarea Hotărârii Pilot (a CEDO – n.r.).

Potrivit lui Tudorel Toader, Legea 169 a dat beneficiul celor şase zile considerate executate la 30 în condiţii necorespunzătoare, dar unii deţinuţi au ieşit din penitenciar înainte de octombrie 2017.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus
Recomandări

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus

 

”Au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile. CEDO ne spune să găsim şi pentru ei un remediu, prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiţiei se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât deţinutul a stat în condiţii necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare”, a declarat Tudorel Toader în cadrul audierii în Comisia pentru constituţionalitate din Senat.

Posibilitatea adoptării acestei măsuri privind acordarea de despăgubiri pentru condițiile din penitenciare este prevăzută în Calendarul de măsuri 2018 – 2024. Oficialii ministerului şi-au propus ca termen pentru realizarea acestei măsuri primul semestru al acestui an.

Citește și: Primele fructe și legume românești ajung pe piață cu întârziere și mai scumpe, spun fermierii

Close
Închide
  Close