MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Legea pensiilor: Statul va reține un comision de 0,5% din fondurile transmise la Pilonul II de pensii. Cum justifică autoritățile

Distribuie

Statul va reține un comision de 0,5% din fondurile transmise la Pilonul II de pensii, potrivit noii legi a pensiilor, însă Olguța Vasilescu – ministrul Muncii – a afirmat că este ”normal” ca statul să rețină aceste sume de bani deoarece Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) ”face toată operaţiunea”.

Iată ce menționează articolul 18 din proiectul de lege:

”Art. 18 – Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din:
a) contribuţii de asigurări sociale, dobânzi şi penalităţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii;

b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale;

c) comisioane achitate CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorate pentru operațiunile administrative și financiare efectuate în procedurile de evidență și colectare a contribuțiilor de asigurări sociale datorate acestor fonduri, conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Articolul 19 arată și cât este acest comision:

”Art. 19 – Comisionul prevăzut la art. 18 lit. c) reprezintă o cotă procentuală de 0,5% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat”

Reamintim, din salariile românilor se rețin în acest moment 25% pentru pensii și 10% pentru sistemul de sănătate.

Povestea comisionului

Din procentul de 25% pentru pensii, un procent de 3,75% se duc la fondurile de pensii de la Pilonul II.

Ei bine, din acest procent, fondurile au la rândul lor o serie de comisioane care însumează 2,5%. Ei bine, din acești 2,5% statul va reține 0,5%.

”Este singura modificare care vizează Pilonul II. Este vorba de procentul de transfer încasat de firmele care administrează Pilonul II de pensii, de 2,5%. În condiţiile în care Casa Naţională de Pensii face toată operaţiunea, de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, cred că este normal să ia măcar 0,5% din acest procent. Atenţie, nu vor fi afectate pensiile celor din Pilonul II, pur şi simplu acest procent se ia din comision”, a spus vineri Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

Citește mai multe despre lia olguța vasilescu, casa de pensii, legea pensiilor, pensii și pilonul II pe Libertatea.

Comentarii