Mergi direct la conținut »
Știai că? Dacă dispar albinele, rasa umană este ameninţată cu extincţia!
Ştiri Libertatea > Ştiri > Știai că? Dacă dispar albinele, rasa umană este ameninţată cu extincţia!

Știai că? Dacă dispar albinele, rasa umană este ameninţată cu extincţia!

Greşim dacă vedem în albine doar o sursă de miere, iar dacă nu ne place mierea şi considerăm aceste insecte nefolositoare nouă, ne înşelăm profund.

Albinele sunt responsabile de polenizarea a aproape 90% din plantele de pe Pământ. Iar de plante e strâns legată, până la urmă, viaţa oamenilor şi a animalelor. Specialiştii de peste hotare susţin că peste 70% din producţia mondială de alimente depinde de polenizare, iar acest proces este serios ameninţat de faptul că poluarea industrială şi pesticidele folosite în agricultură omoară albinele pe capete. Există ţări unde s-au pierdut 50% din coloniile de albine, iar încercările de a le reface au dat greş până acum. În România, pentru că nivelul de poluare din zonele rurale e totuşi redus, s-a pierdut doar 5% din populaţia de albine. Aşadar, pentru a preveni foametea şi, în ultimă instanţă, dispariţia omenirii, ar trebui să protejăm aceste insecte harnice. Hai să începem prin a le cunoaşte mai bine:

Albinele trăiesc în roiuri alcătuite din lucrătoare, trântori şi o regină, cunoscută şi sub numele de matcă. Matca este singura femelă dezvoltată sexual din stup, iar trântorii servesc exclusiv procreării şi mor după împerechere.

Regina trăieşte între 3 şi 5 ani, timp în care poate depune câte 2.000 de ouă pe zi; din cele fecundate vor ieşi lucrătoarele, iar din cele nefecundate, trântorii. Lucrătoarele zboară cu 70 km/h şi vizitează între 50 şi 100 de flori într-o singură expediţie. Peste 500 trudesc ca să adune miere câtă intră într-un borcan, recoltând nectarul de la două milioane de flori. Există între 30.000 şi 50.000 de lucrătoare într-o colonie. O parte se ocupă cu întreţinerea stupului, hrănirea reginei şi îngrijirea larvelor, iar cealaltă, cu recoltarea nectarului. Mierea e făcută din nectarul florilor, depozitat în fagure şi deshidratat, ceara e produsă de nişte glande speciale aflate în abdomenul albinelor, iar propolisul, atât de apreciat pentru proprietăţile antibacteriene, e făcut din răşina copacilor. Mierea conţine vitamine şi minerale, antioxidanţi şi glucide şi e singurul aliment din lume care nu se alterează – proprietate datorată conservanţilor naturali, care împiedică dezvoltarea bacteriilor. Când scade temperatura, orice activitate încetează. Peste iarnă, albinele stau în stup şi se hrănesc exclusiv cu mierea culeasă în sezonul cald – iată de ce apicultorii au grijă, când recoltează mierea, să lase o cantitate suficientă pentru supravieţuirea familiei de albine până la venirea primăverii!

Close
Închide
  Close