■ 63% dintre bărbaţi şi 97% dintre femei ţin ochii închişi când sărută, restul… preferă să-şi privească partenerii.
■ În medie, o persoană petrece două săptămâni din viaţă sărutând şi primeşte 25.000 de săruturi – de la cele lungi, pasionale până la mici pupături pe obraz.
■ Sărutul previne ridurile, pentru că… pune în mişcare 34 de muşchi faciali!
■ Conform unui studiu, sărutul creşte producţia de anticorpi, fiindcă schimbul de salivă dintre parteneri înseamnă schimb de grăsimi, săruri minerale şi proteine. Totodată, prin sărut, transferăm de la unul la altul aproape 300 de bacterii, dar, din fericire, 95% dintre acestea nu sunt periculoase.
■ Prin sărut te poţi îmbolnăvi. Este vorba despre mononucleoză, numită chiar “boala sărutului”, o infecţie cu virusul Epstein Barr, care e prezent în salivă şi se transmite prin sărutul franţuzesc. La început poate fi confundată cu o amigdalită, dar poate duce la complicaţii precum insuficienţă hepatică sau chiar cancer oral.
■ Un sărut romantic şi scurt ne ajută să ardem 2-3 calorii, unul franţuzesc, în jur de 5 calorii, iar unul lung, de un minut, 26 de calorii.
■ Un sărut pasional mai lung de un minut creşte tensiunea arterială, pulsul şi nivelul hormonilor – oxitocina, care determină o stare de calm şi relaxare, şi dopamina, responsabilă cu sentimentul de ataşament.
■ Buzele sunt cea mai sensibilă parte a corpului.
■ Prin intermediul sărutului, o femeie îşi poate da seama, încă de la primele întâlniri, dacă vrea sau nu să aibă o relaţie de durată cu bărbatul respectiv.
■ Sărutul relaxează femeile şi atenuează efectele stresului, iar bărbaţilor le prelungeşte viaţa. Cercetătorii susţin că aceia care-şi sărută partenerele după ce se trezesc şi înainte de a ieşi pe uşă trăiesc cu cinci ani mai mult decât bărbaţii care nu au acest obicei.
■ Cu cât mai mult îţi pupi copilul când e mic, cu atât mai afectuos va fi când va creşte.
■ Sărutul ajută la calmarea durerilor. În trecut…
■ Romanii au împărţit sărutul în trei categorii: Osculum – pe obraz, Basium – pe buze şi Savolium – sărutul pasional. De la ei ne-a rămas şi sărutul pe orbraz ca formă de salut între prieteni şi rude.
■ În Egiptul Antic, oamenii nu se sărutau pe buze, ci îşi atingeau nasurile – ca eschimoşii azi. Se pare că nici măcar Cleopatra, renumită pentru amorurile sale, nu şi-a sărutat iubiţii.
■ În Italia Evului Mediu, dacă un bărbat şi o femeie erau văzuţi sărutându- se, puteau fi fortaţi să se căsătorească.
■ În urmă cu câteva secole, anglo-saxonii treceau un X la sfârşitul scrisorilor, însemnând “te sărut” – obicei perpetuat din perioada când majoritatea oamenilor erau analfabeţi. La fel procedau când încheiau un contract, fiindcă sărutul era semn de onestitate. Azi, XX e prescurtarea sărutului pe reţelele de socializare.