Conform declaratiilor nepotului taranului sicilian, acesta a dat dovada de o capacitate fenomenala de a invata limbi straine. Barbatul, pe jumatate analfabet, era capabil sa vorbeasca 70 de limbi straine in afara de italiana. In 50 dintre acestea barbatul putea comunica si in scris, si oral.
In lumea lingvistilor, italianul al carui nume nu a fost facut cunoscut, a intrat pe primele locuri intr-un top al celor mai uimitori poligloti.
In anii ‘50, sicilianul, care intre timp se mutase la New York, si-a luat nepotul intr-o calatorie in jurul lumii. Conform declaratiilor barbatului, bunicul sau vorbea limba locala a oricarui port in care nava lor acosta. Calatoria a cuprins tari precum Venezuela, Argentina, Norvegia, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Grecia, Turcia, Siria, Egipt, Libia, Maroc, Africa de Sud, Pakistan, India, Thailanda, Malaezia, Indonezia, Australia, Filipine si Japonia, scrie prestigioasa publicatie New Scientist.
Marturiile nepotului taranului sicilian au creat o noua dezbatere in lumea stiintifica. Astfel, nici pana la ora actuala nu se stie care este limita de limbi straine pe care un om le poate invata si daca exista o astfel de limitare.
Hiperpoliglotii au creiere speciale sau e doar o problema de multa munca si motivatie de fier?
Cel mai cunoscut caz de hiperpoliglot este cel al cardinalului din Bolognia Giuseppe Mezzofanti. Biograful sau sustine ca acesta cunostea nu mai putin de 72 de limbi straine, iar pe 39 dintre ele le vorbea fluent.
Multi cercetatori privesc cu neincredere astfel de pretentii. Insa cazul unui lingvist de la Massachusetts Institute of Technology, Ken Hale, nu mai poate fi disputat. Omul de stiinta, care a murit in anul 2002, vorbea nu mai putin de 50 de limbi straine.
Unii cercetatori resping argumentele scepticilor potrivit carora nu este posibil ca un om sa aiba o capacitate atat de mare de invatare. “Nu exista, realmente, nici o limita a capacitatii umane de invatare. Singura problema este cea a unei expuneri indeajuns de mari la limba respectiva pentru a o invata foarte bine”, explica Suzanne Flyn, psiholingvist la Massachusetts Institute of Technology.
Topul poliglotilor
Giuseppe Mezzofanti (1774-1849)
Cardinalul din Bolognia vorbea 72 de limbi straine, 39 dintre ele fluent. Se spune ca odata a invatat o limba peste noapte doar pentru a asculta confesiunile unor condamnati.
Lomb Kato (1909-2003)
Femeia de origine ungara a lucrat ca traducator si interpret si vorbea 17 de limbi straine si putea comunica in alte zeci. Femeia a spus ca a invatat rusa numai citind romane de dragoste scrisa in aceasta limba.
Kenneth Hale (1934-2001)
Profesorul de lingvistica la Massachusetts Institute of Technology era renumit pentru capacitatea sa de a comunica in mai multe limbi straine. Ca adolescent, in Arizona a invatat limba indienilor Hopi si Jemez de la colegii de scoala.
Emil Krebs (1867-1930)
Interpretul german vorbea 60 de limbi straine fluent. Se spune ca a invatat singur armena in doar noua saptamani. Creierul sau e pastrat la Universitatea din Dusseldorf.
Vernon Walters (1917-2002)
Ofiterul de informatii american, in ciuda faptului ca nu a urmat niciodata studii universitare, era specialist in opt limbi straine, printre care rusa si chineza.