Cercetatorii de la Helsinki specializati in sanatatea la locul de munca au urmarit indeaproape, timp de 25 de ani si jumatate, 812 angajati care la inceput se aflau in stare perfecta.
In cursul celor 25 de ani cat a durat studiul, 73 de angajati au incetat din viata ca urmare a unor afectiuni cardio-vasculare. Convorbirile cu subiectii, chestionarele si examenele medicale au permis strangerea unor date privind stresul, tensiunea arteriala, nivelul de colesterol din sange. Cercetatorii s-au folosit si de datele legate de mortalitatea cardiovasculara din perioada 1973-2001 de la registrul national al deceselor.
Constrangerile si tensiunile la locul de munca (exigente mari si organizare proasta a lucrului) si recompensele insuficiente (salarii mici, lipsa recunoasterii pe plan social si a perspectivelor de promovare) sunt asociate cu un risc dublat de deces din cauze cardiovasculare la angajatii care, la inceputul studiului, erau sanatosi.
Locurile de munca cu nivel de stres ridicat sunt asociate si cu cresterea nivelului de colesterol din sange, survenit la cinci ani de la demararea studiului. De asemenea, cercetatorii au observat o tendinta de ingrasare dupa zece ani de stres si de eforturi neapreciate la locul de munca. Sfaturile date de obicei publicului pentru ameliorarea sanatatii cardiace sunt renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, a grasimilor si practicarea exercitiilor fizice, a amintit profesorul Mika Kivimakie de la Institutul National Finlandez al Sanatatii la Locul de Munca. Riscul excesiv de mortalitate cardiovasculara apare nu din cauza intensitatii efortului cerut, ci din cauza tensiunii care apasa asupra angajatilor obligati sa faca o munca fara responsabilitati, fara recunoastere sociala si platita prost. „Ar trebui sa se acorde mai multa atentie prevenirii anxietatii la locul de munca”, arata autorii studiului.