“Atunci când oamenii își bazează valoarea de sine pe succesul financiar, ei simt presiune și o lipsă de autonomie, care sunt asociate cu îndepărtarea de alți oameni”, spune Lora Park, profesor de psihologie la Universitatea din Buffalo și unul dintre autorii unui studiu realizat împreună cu Harvard Business School.
Tocmai absența persoanelor apropiate este legată de starea de singurătate și de izolare.
Deborah Ward, cercetător:
Rezultatele studiului subliniază rolul relațiilor personale în menținerea unei bune sănătăți mintale și arată că oamenii ar trebui să păstreze aceste legături chiar și atunci când apar obstacole sau se concentrează pe îndeplinirea anumitor obiective.
Avem nevoie de oameni pentru a fi fericiți
“Aceste conexiuni sociale sunt importante. Avem nevoie de acestea ca oameni pentru a ne simți în siguranță, pentru a ne simți fericiți și sănătoși mintal”, adaugă cercetătorul Ward.
Depresia și anxietatea sunt legate de izolare și, cu siguranță, vedem acest lucru în timpul pandemiei de COVID-19 în dificultățile pe care le avem să ne conectăm cu prietenii.
Deborah Ward, cercetător:
Pe de altă parte, Ward subliniază că problemele de sănătate mintală nu apar pentru că îți dorești să câștigi cât mai mulți bani, ci atunci când lași asta să definească valoarea persoanei tale.
Oamenii se simt mai bine atunci când reușesc pe plan financiar, iar când sunt nesiguri din punct de vedere financiar, se simt irelevanți, mai arată studiul citat.
Cercetarea a implicat peste 2.500 de participanți la cinci studii diferite, care au căutat rapoartele între valoarea pe care subiecții o dau propriei persoane, în funcție de câți bani câștigă, și alte variabile cheie – cum ar fi timpul petrecut cu alții, singurătatea și izolarea socială.