În 2021, Ecaterina Emacu, 36 de ani, a fost operată de un hematom în Spitalul Bagdasar din București. Tânăra s-a stins în aprilie 2021, după ce a făcut și COVID, la internare fiind negativă. Oamenii legii analizează dacă intervenția s-a făcut cu întârziere.

Mormântul Ecaterinei Emacu | Foto: Vlad Chirea / Libertatea

La sfârșitul acestei săptămâni, pe 24 februarie 2023, e așteptată o decizie din partea Colegiului Medicilor din România (CMR). 

În acest sens, CMR a nominalizat doi experți care să efectueze rapoarte medicale de specialitate în legătură cu cazul. Și în care să analizeze și acuzațiile aduse medicului curant, profesorul Mircea Radu Gorgan, de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. 

Profesorul Mircea Radu Gorgan, de la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. Foto: Agerpres

La sfârșitul anului trecut au fost trimise către comisia superioară de disciplină cele două opinii. Ele sunt semnate de:

Prof. dr. Ioan Ștefan Florian, medic primar neurochirurg, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj;

Prof. dr. Ioan Ștefan Florian. Foto: stiridecluj.ro

Prof. univ. dr. Aurel Mohan, medic chirurg la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea. A fost secretar de stat propus de PSD la Ministerul Sănătății, însă a renunțat recent la funcție după un an (2022-2023)

Prof. univ. dr. Aurel Mohan

Cei doi au trimis rapoarte de expertiză favorabile medicului Gorgan, pe care nu îl consideră responsabil în vreun fel de decesul fetei.

Colegi de comisie

Doctorii Gorgan, Mohan și Florian nu sunt doar colegi într-un mediu unde e firesc „ca fiecare să se știe cu fiecare”. Conform ultimei scheme a comisiei de specialitate – neurochirurgie din cadrul Colegiului Medicilor, ei sunt colegi de comisie. În calitate de colegi de comisie, analizează împreună astfel de cazuri. 

Dr. Ioan Ștefan Florian este vicepreședintele comisiei de neurochirurgie, în timp ce Gorgan și Mohan sunt membri. Comisia numără 9 membri. 

Lucrări scrise împreună

În CV-ul medicului Gorgan apare o lucrare semnată împreună cu Ioan Ștefan Florian.

Se numește „A Retrospective, Multi-center Cohort Study Evaluating the Severity-Related Effects of Cerebrolysin Treatment on Clinical Outcomes in Traumatic Brain Injury” (Studiu retrospectiv de cohortă care evaluează impactul asupra severității parametrilor clinici al tratamentului cu cerebrolizină în leziunile cerebrale traumatice). Florian și Gorgan sunt și printre autorii volumului „Actualități în tumorile intracraniene”. 

Libertatea a solicitat, încă de săptămâna trecută, un răspuns din partea Colegiului Medicilor din România (CMR), pe care îl va publica de îndată ce acesta va fi disponibil. Cei doi medici nu au putut fi contactați.

Notă: Într-o variantă anterioară a titlului, se menționa că expertiza a fost cerută de procurori. Cu toate că aceasta poate ajunge la dosarul penal, ea a fost solicitată chiar de Colegiul Medicilor

Urmărește-ne pe Google News