Cercetătorii suedezi au descoperit că persoanele care au declarat că nu consumă niciodată fructe şi legume mureau, în medie, cu trei ani mai repede decât cei ce aveau o dietă bogată în fructe şi legume.
Astfel, tot mai multe organizaţii din lume recomandă consumul a cinci porţii de fructe şi legume pe zi. Deși până acum studiile nu arătau clar dacă persoanele care respectă această recomandare obţin beneficii pentru sănătate şi cât de mari sunt acestea, Alicja Wolk, unul dintre cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, unde a fost efectuat studiul, subliniază că foarte puţine studii ample au analizat efectul consumului de fructe şi legume asupra riscului unei persoane de a muri devreme. Studiul s-a realizat pe un eşantion de 71.000 de oameni cu vârste cuprinse între 45 şi 83 de ani, ce au fost urmăriţi timp de 13 ani.Participanţii au fost întrebaţi ce diete au urmat şi au relatat cât de des consumă fructe şi legume.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au relatat că nu consumă fructe sau legume la începutul studiului erau cu 53% mai predispuşi să moară în timpul studiului decât cei ce respectau recomandarea specialiştilor.
Participanţii care consumau cel puţin o porţie de fructe în fiecare zi trăiau cu 19 luni mai mult, în medie, decât cei ce nu mâncau niciodată fructe. Persoanele care consumau cel puţin trei porţii de legume pe zi trăiau cu 32 de luni mai mult, în medie, decât persoanele care nu consumau legume.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!