De Otilia Cristea,

Acest act de „canibalism” le conferă unora dintre ele energia și materia necesare pentru a face față substanțelor menite să le distrugă și pentru a iniția apoi recidiva cancerului, la finalul tratamentului.

Medicamentele din chimioterapie, precum doxorubicina, ucid celulele tumorale atacându-le ADN-ul, dar celulele care supraviețuiesc se pot „regrupa” pentru a produce noi tumori, se arată în studiul publicat recent în Journal of Cell Biology, citat de Science Daily.

Acest comportament a fost observat atât la celulele crescute în laborator, dar și în cele crescute în organismele șorecilor.

Problema apare în special în cazul cancerului de sân în care se moștenește o copie a genei numite TP53. Astfel, în loc să moară ca răspuns la chimioterapie după distrugerea ADN-ului, aceste celule canceroase doar încetează să se mai înmulțească și intră într-o stare latentă. Ele rămân însă active din punct de vedere metabolic.

Concluzia studiului este că tumorile mamare însoțite de gena TP53 sunt predispuse să recidiveze și au șanse reduse de supraviețuire, chiar și după chimioterapie.

Aceste celule „canibale” au fost observate și în cazul cancerului osos și cel de plămâni.

Foto: Shutterstock

Citeşte şi:

Supereroul Colistin! Zeci de mii de români sunt astăzi în viață mulțumită unui antibiotic descoperit de un japonez în urmă cu 70 de ani

Ce băuturi nu ar trebui să comanzi niciodată în avion. Ponturi de la însoțitorii de zbor: „Țevile sunt curățate rar”

Afecțiunile frecvente, dar despre care vorbim puțin: migrene, dureri de oase și de mușchi. 20% dintre europeni suferă de durere cronică! Corespondență Libertatea de la o conferință medicală din Valencia

Gigi Becali: "Doamna Tatoiu râde ca proasta în p...!" :O Milionarul șochează cu declarația pe care a făcut-o acum
GSP.RO

Gigi Becali: "Doamna Tatoiu râde ca proasta în p...!" :O Milionarul șochează cu declarația pe care a făcut-o acum

Horoscop 18 octombrie 2019. O zodie va avea parte de surprize
HOROSCOP

Horoscop 18 octombrie 2019. O zodie va avea parte de surprize