Cuprins:
Subiectele la Română la Evaluarea Națională 2021
UPDATE ora 15:05. A fost publicat și baremul pentru limba română la Evaluare Națională 2021.
UPDATE ora 10:30. Ce subiecte au picat la Română la Evaluarea Națională 2021:
La Subiectul I, candidații au primit două texte la prima vedere (un fragment aparținând autorului Sorin Titel și al doilea, un fragment preluat din Dilema Veche), pe baza cărora candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe.
De remarcat este că și la subiectele din 2020 de la Evaluarea Națională la limba română a picat un fragment aparținând lui Sorin Titel.
La Subiectul II, elevii au primit cerința de a scrie un text narativ în care să povestească o situație neprevăzută din timpul unui joc cu prietenii în curtea școlii.
Vedeți mai jos subiectele la limba română la Evaluarea Națională 2021 și urmăriți de la ora 12:00, în direct pe Libertatea, rezolvarea subiectelor la română la Evaluarea Națională 2021.
UPDATE ora 9:45. Examenul a început la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele la Română la Evaluarea Națională 2021. Elevii au avut 15 minute pentru completarea casetei de identificare.
Libertatea va publica subiectele la română la examenul de Evaluare Națională 2021 și baremul de corectare imediat ce vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației, evaluare.edu.ro. Baremul de corectare ar urma să fie publicat de către minister la ora 14.00.
Examenul de Evaluare Națională 2021 a început astăzi cu proba la limba și literatura română. Pentru prima oară, examenul are o altă programă, după ce în anul școlar, mare parte desfășurat online, elevii au învățat după un nou curriculum bazat pe competențe, nu pe conținuturi.
În total, astăzi sunt așteptați peste 130.000 de absolvenți ai claselor a VIII-a pentru a susține primul examen de la Evaluarea Națională 2021. Ca și anul trecut, examenele au loc în condiții speciale, din cauza pandemiei COVID-19.
Măsuri pentru Evaluarea Națională 2021, examenul la limba română
Proba de limba și literatura română a examenului de Evaluare Națională începe marți dimineață, de la ora 9.00. Fiecare instituție de învățământ a stabilit intervalul orar în care se face accesul în clădire și în clase, din cauza măsurilor sanitare speciale luate împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus.
La probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.
Model de subiect la limba română la Evaluarea Națională 2020
Anul acesta, structura, cerințele și punctajele sunt diferite față de anii precedenți. Elevii trebuie să rezolve și o cerință concepută după modelul testelor PISA, așa cum au avut și la simularea susținută la sfârșitul lunii martie.
„Subiectele sunt mai aproape de modalitatea de testare PISA, au făcut obiectul unor multiple teste de antrenament, sunt cunoscute, tematica de examen de asemenea a fost cunoscută. Din perspectiva gradului de dificultate, nu sunt nici mai simple, nici mai complicate”, a declarat, luni seară, într-o intervenție la Digi24, ministrul educației Sorin Cîmpeanu.
Examenul de evaluare la limba română are două subiect: primul – cu mai multe puncte și subpuncte – este notat cu 70 de puncte. Al doilea subiect are 20 de puncte și este o compunere pe o temă dată.
Elevii pot să sublinieze, dar și să taie pe foaia de examen, fără ca aceste lucruri să fie considerate semne.
Modificări față de anul trecut
- Candidații la Evaluarea Națională 2021 vor fi dirijați de către asistenți direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic.
- În intervalul 8.30 – 9.00, candidații vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei.
- Începând cu ora 9.00, candidații la Evaluarea Națională 2021 vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă.
- Candidații vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.
- La probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.
- Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.
- La proba de limba română, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
- La proba de limba română, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
- La proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază
La expirarea celor 120 de minute alocate examenului, elevii trebuie să predea lucrările în stadiul în care sunt. Ultimii trei elevi rămân în sală până când sunt predate toate lucrările sau până când expiră cele două ore permise pentru rezolvarea subiectelor.
La predarea lucrării, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenţilor, cu cifre arabe, în colţul din dreapta-jos al fiecărei pagini, indicând şi numărul total de pagini. Spaţiile rămase necompletate vor fi barate de către asistenţi.
În cazuri excepţionale, dacă un elev solicită părăsirea temporară a sălii, acesta este însoţit de unul dintre asistenţi, până la revenirea în sala de examinare. Elevul respectiv nu va beneficia de timp în plus pentru rezolvarea subiectelor.
Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise
Calendar Evaluarea Națională 2021
- 7 – 11 iunie 2021: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 11 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
- 22 iunie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă
- 24 iunie 2021: Matematica – probă scrisă
- 25 iunie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 29 iunie 2021: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14.00)
- 29 iunie 2021 (ora 16.00 – ora 19.00) – 30 iunie 2021 (ora 8.00 – ora 12.00): Depunerea contestațiilor
- 30 iunie – 4 iulie 2021: Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Etapa specială
- 28 iunie – 2 iulie 2021: Înscrierea la etapa specială a evaluării naționale (se pot înscrie numai candidații care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 07 – 11 iunie 2021)
- 5 iulie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă
- 6 iulie 2021: Matematica – probă scrisă
- 7 iulie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (ora 12.00) Depunerea contestațiilor (orele 14.00 – 20.00)
- 10 -11 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor
- 12 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale (după ora 12.00)
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro