Reporterii de la „New York Times” au demonstrat insa cu totul altceva. Ironia sortii face ca tocmai americanii sa aiba sub control cea mai de temut astfel de arma, un submarin nuclear, botezat sugestiv Trident, care ar putea rade de pe suprafata pamantului un continent de dimensiunile Australiei in numai cateva minute.
Pe langa impresionantul arsenal militar mai mult sau mai putin cunoscut publicului larg, in dotarea armatei americane se afla si cel mai de temut submarin din lume. Specialistii considera ca Trident este cel mai puternic, cel mai modern si cel mai silentios submersibil care a fost construit vreodata. Misiunea principala a acestui adevarat „monstru” marin este aceea de patrulare, insa la nevoie se poate metamorfoza cu usurinta in cea mai de temut arma de distrugere in masa proiectata vreodata. Trident este „inzestrat” cu nu mai putin de 24 de focoase nucleare, rachete strategice de distanta echipate cu sisteme de ghidare independente ce permit lovirea simultana a mai multor tinte diferite, pe o raza de cel putin 5.000 de kilometri.
Spre exemplificare, trebuie amintit ca bomba detonata in orasul japonez Hiroshima la data de 6 august 1945 a explodat cu o forta de 12,5 kiloone (130.000 de oameni au murit instantaneu sau in urmatoarele 3 luni, alti 70.000 decedand pana in 1950), iar cea lansata la Nagasaki a explodat cu o forta de 22 de kilotone (120.000 de victime in primele ore). Potrivit istoricilor, in ambele cazuri, peste 80% dintre japonezii care se aflau in raza de un kilometru a punctelor de impact pe care le-au avut bombele atomice nu au supravietuit.
O singura racheta de pe submarinul Trident are o forta de peste 100 de kilotone, de opt ori mai mare decat a avut bomba de la Hiroshima si de 4,5 ori mai mare decat cea detonata la Nagasaki!
Potentialul distructiv fenomenal al infernalei masinarii de razboi a creat la vremea construirii ei, toamna anului 1990, discutii incendiare intre reprezentantii URSS si cei ai Americii, yankeii fiind nevoiti, si sub presiunea comunitatii internationale, sa se limiteze la construirea unui singur exemplar. Cel putin oficial.
„Impactul provocat de detonarea simultana a tuturor focoaselor de pe Trident ar putea fi suficient pentru scufundarea unui continent de dimensiunea Australiei, de exemplu.
Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul ca Trident este, in primul rand, un submarin de patrulare, nimeni nu doreste ca, intr-o forma sau alta, acesta sa isi exerseze si potentialul sau ofensiv”, a declarat reporterilor de la „New York Times” James F. Trouille, inginer in cadrul Institutului de Cercetari Militare din California.
Si asta nu este tot. Renumele de cel mai silentios submersibil i s-a atribuit lui Trident ca urmare a faptului ca se deplaseaza in mediul subacvatic folosind la nevoie motoare alimentate cu… apa. Daca nu ar exista problema echipajului si cea a aprovizionarii cu alimente, Trident ar avea nevoie sa iasa la suprafata doar o data la 15 ani. Pozitia exacta a submarinului in orice moment al zilei nu este cunoscuta decat de patru oameni din comandamentul de aparare al Statelor Unite, iar presedintele George W. Bush nu are acces la astfel de informatii decat in momentul in care SUA se afla in fata unui iminent atac nuclear.