Gastrita este o problema de sanatate des intalnita. Desi statisticile arata ca varstnicii prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune, gastrita este acum frecvent intalnita la tinerii care lucreaza in medii competitive.
Cauzele gastritei includ mesele neregulate, combinarea neinspirata a alimentelor, consumul de alcool, fumatul, unele medicamente (mai ales cele pentru dureri), sentimente negative (teama, mania) si unele infectii.
Poate fi insa si efectul unor tulburari energetice la nivelul stomacului si al splinei, din cauza invaziei meridianelor prin frig, sau urmarea unui dezechilibru al energiei ficatului, care duce la o tulburare secundara a stomacului. De asemenea, consumul unor alimente (grasimile animale) poate duce la acumularea caldurii la nivelul stomacului, provocand gastrita.
Simptomele includ dureri in zona superioara a abdomenului (insotita cateodata de senzatia de plenitudine), lipsa poftei de mancare, greata, o senzatie de slabiciune (in special a picioarelor), gust acru in gura, cateodata miros urat al gurii si dureri de cap ori senzatie de lesin.
Gastrita poate fi prevenita printr-o alimentatie sanatoasa: mese regulate, luate in tihna, intr-o atmosfera calma si cu minimum de conversatie. Trebuie sa tineti cont ca stomacul, splina si pancreasul lucreaza pentru transformarea si distribuirea energiei din mancarea consumata si ca functia lor trebuie ajutata prin alegerea corecta a alimentelor. Prin urmare, preparatele grele trebuie consumate in cantitati mici seara, caci tind sa stagneze in stomac. Vom bea mai putina apa in timpul mesei.
Atentie si la tensiunea emotionala! Victima clasica a gastritei este tipologia numita ‘tip A agresiv’, care doreste sa cucereasca totul. ?n acest proces acumuleaza multe sentimente negative, care duc pana la urma la gastrita.
Odata gastrita instalata, iata cum se poate trata:
-daca sunteti fumatori, ar fi bine sa renuntati la acest obicei, caci dauneaza ficatului, blocand fluxurile energetice si ducand la agravarea gastritei;
-alcoolul trebuie consumat cu moderatie. De preferat in timpul mesei sau dupa. Consumul alcoolului pe stomacul gol, mai ales al bauturilor tari, poate duce la eroziuni ale peretelui stomacal;
In perioadele de criza, mizati pe salate de legume
-in perioadele de criza e bine sa consumati alimente care calmeaza stomacul si nu agraveaza ‘arsurile’. Sucul de morcovi, spanacul fiert si laptele pot ajuta, la fel ceapa si uleiul de masline. De asemenea, orezul fiert moale, fara condimente, este bun in aceste perioade. Salatele crude sunt si ele foarte bune, in combinatie cu suc de lamaie.
Trebuie evitate carnea si grasimile animale;
-folositi plante medicinale! Ceaiurile de musetel si de menta sunt foarte utile pentru a calma stomacul, la fel laptele de nuca de cocos, infuziile de ghimbir si sucul de Aloe Vera;
-puteti recurge la homeopatie, caci ajuta la tratarea fondului emotional al stresului. Remediile utile includ Chamomila, Allium cepa, Natrium muriaticum, Lycopodium, Nux vomica. Acestea nu trebuie consumate insa in acelasi timp cu ceaiul de menta;
-si acupunctura este indicata, caci ajuta la reechilibrarea energiei ficatului (care duce, la randul sau, la eliberarea energiei stomacului).
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!