Liderii UE se întâlnesc joi într-un summit virtual, în încercarea de a găsi soluții pentru a grăbi campania de vaccinare în statele membre, care se confruntă în prezent cu amenințarea celui de-al treilea val pandemic.

Discuțiile vor lua în calcul un mecanism de blocare a exporturilor de vaccinuri din UE către alte state, propus miercuri de Comisia Europeană.

Dar oficialii sunt de acord în mare parte că acesta nu va avea un efect pe termen scurt pentru a rezolva problema stringentă a blocului comunitar, care se confruntă cu o lipsă de doze pentru a-și imuniza populația în ritmul dorit.

Într-o tentativă de a calma tensiunile dintre UE și Marea Britanie, prima țară vizată de acest mecanism, Bruxelles-ul și Londra au dat publicității, miercuri, o declarație comună în care au promis să lucreze împreună pentru a spori livrările de vaccinuri.

Dar premierul britanic Boris Johnson a avertizat, în același timp, că va răspunde în consecință oricărei decizii a UE de a impune restricții exporturilor de vaccinuri către Marea Britanie.

În același timp, oficialii UE erau la fel de nemulțumiți că dozele de vaccin produse în Marea Britanie nu sunt exportate.

Ce presupune mecanismul pentru controlul exporturilor

Noul mecanism propus de executivul european presupune că Bruxelles-ul ar putea bloca pentru o perioadă de până la șase săptămâni exporturile către destinații precum Marea Britanie sau SUA, țări care primesc vaccinuri produse în UE, dar care nu exportă dozele produse în propriul teritoriu și au o rată de vaccinare mai mare decât UE.

Statele membre și Comisia Europeană vor lua în calcul situația epidemiologică din țările non-UE vizate, rata de vaccinare și disponibilitatea vaccinurilor anti-COVID.

„Menționez în mod specific Marea Britanie. De la sfârșitul lui ianuarie, în jur de 10 milioane de doze au fost exportate din UE către Marea Britanie și zero doze au fost exportate din Marea Britanie spre UE”, a declarat miercuri comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis.

UE susține că Marea Britanie nu are o interdicție oficială asupra exportului de vaccinuri, dar că de facto a reușit să impună o astfel de situație prin acorduri cu AstraZeneca, prin care a cerut companiei să livreze vaccinuri în primul rând către piața britanică.

În acest timp, UE a continuat să exporte doze. De la sfârșitul lui ianuarie, de când a adoptat precedentul mecanism de control al exporturilor, UE a exportat 43 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, potrivit Reuters.

Blocul comunitar a blocat un singur export cu destinația Australia.

În rest, a exportat 10,9 milioane de doze către Marea Britanie, 6,6 milioane de doze către Canada, 5,4 milioane de doze către Mexic și alte milioane de doze către Arabia Saudită, Singapore, Chile, Hong Kong, Coreea de Sud și Australia.

Un efect incert

Mai mulți oficiali au declarat în mod deschis sau sub acoperirea anonimatului că mecanismul nu va fi cel mai probabil folosit de UE.

Și Dombrovskis a admis că măsurile nu vor putea forța companiile care produc vaccinuri în UE să cedeze dozele blocate statelor membre. „Este un sistem de autorizare a exporturilor, nu prescrie ce ar trebui să facă aceste companii cu dozele vizate”, a spus comisarul european pentru Comerț.

Un diplomat citat de Politico a explicat că companiile farmaceutice ar putea exporta pur și simplu dozele de vaccin către o altă țară, care nu întrunește criteriile UE pentru a primi interdicție.

Mecanismul propus de Comisia Europeană vine pe fondul nemulțumirilor produse de incapacitatea AstraZeneca de a livra dozele promise către statele membre.

Comisarul European pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri că firma anglo-suedeză nu a livrat nici măcar un sfert din cele 120 de milioane de doze promise inițial până la finalul lui martie.

Ținta indicată de Valdis Dombrovskis a fost de mult revizuită de compania care a admis că nu va face față propriilor propuneri, dar comisarul a părut acum să anunțe că nici măcar ultima promisiune nu va fi respectată.

„Promit că vor fi capabili să livreze 30 de milioane de doze, dar nu sunt nici măcar aproape de această cifră azi”, a spus el, potrivit Financial Times.

Vizita lui Joe Biden

Nu ajută nici faptul că liderii europeni nu au o poziție comună pe tema acestui mecanism.

Franța, Germania și Italia și-au arătat susținerea pentru eventuale restricții impuse exportului de vaccinuri.

Dar Belgia, Danemarca, Suedia și alte state membre s-au arătat reticente, preferând să nu aplice măsuri dure, inclusiv din teama că acestea ar putea atrage răzbunarea Marii Britanii, sursă a 70% din ingredientele vaccinurilor produse în UE.

Nu este singurul punct de divergență al liderilor UE.

Poziții diferite există și pe tema certificatului digital de vaccinare, care are rolul de a impulsiona libera circulație și industria turismului.

Susținut de unele state precum Spania sau Grecia, care sunt dependente de turism, acest pașaport de vaccinare este contestat de alți membri ai UE, care consideră că documentul ar fi discriminator sau ar încălca dreptul cetățenilor la intimitate.

Un moment potențial pozitiv în timpul summitului ar trebui să fie vizita, tot virtuală, a președintelui SUA Joe Biden.

Discuțiile cu acesta vor fi cu siguranță mai plăcute pentru mulți lideri europeni decât cele purtate cu predecesorul de la Washington, Donald Trump.

Dar este greu de crezut că SUA au intenția de a ajuta UE în problema vaccinurilor.

Washingtonul a semnalat săptămânile trecute că nu intenționează să dirijeze spre Europa o parte din stocurile de vaccin produs de AstraZeneca, în ciuda faptului că serul nu a fost încă autorizat în SUA, iar americanii au deocamdată suficiente doze din celelalte vaccinuri.

Merkel apără politica comună de achiziție

Într-o declarație susținută înainte de summit, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a susținut necesitatea de sporire a producției de vaccinuri în Europa.

„Centrele de producţie britanice produc pentru Marea Britanie, iar SUA nu exportă, aşa că ne bazăm pe ceea ce putem face în Europa”, a spus ea în parlament înaintea summitul de joi al Consiliului European, care va avea loc prin videoconferinţă.

„Trebuie să plecăm de la premisa că virusul, cu mutaţii sale, ne va ţine ocupaţi pentru mult timp, aşa că problema se va prelungi dincolo de acest an”, a adăugat ea, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

În plus, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a garanta că şi restul lumii primeşte vaccinuri, din moment ce în caz contrar vor continua să apară noi mutaţii, iar unele dintre ele ar putea deveni rezistente la vaccin, a atras atenţia Merkel.

Totodată, ea a apărat decizia guvernului său de a procura vaccinuri anticoronavirus împreună cu celelalte state membre ale UE, adăugând că un eşec în această privinţă ar fi zguduit blocul comunitar la temelie.

„În ciuda tuturor plângerilor, a fost corect să ne bazăm pe achiziţia şi aprobarea în comun a vaccinurilor de către Uniunea Europeană”, a declarat Merkel.

„Acum, când vedem că inclusiv cele mai mici diferenţe în distribuţia vaccinurilor produc mari discuţii, nu vreau să îmi imaginez ce ar fi fost dacă unele state ar fi avut vaccinuri, iar altele nu. Acest lucru ar fi zguduit piaţa internă la temelie”, a afirmat cancelarul.

Citeşte şi:

Cazul bărbatului de 71 de ani internat cu COVID și care s-a sinucis în spitalul din Călărași. Fiul: „Le-am spus medicilor că amenință că se aruncă pe geam. Mi-au zis că au gratii la ferestre”

Șeful Gărzii de Mediu Tulcea, care nu a văzut cimitirul animalelor de la Smârdan, pus sub control judiciar

Fiul lui Zoltan Crișan a vorbit despre ultimii ani: „Tati a murit sărac, dar n-a cerșit niciodată”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Zoltan Crișan a vorbit despre ultimii ani: „Tati a murit sărac, dar n-a cerșit niciodată”
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Primele declaraţii ale româncei care ar fi infectată cu supertulpina Omicron. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună
Observatornews.ro
Primele declaraţii ale româncei care ar fi infectată cu supertulpina Omicron. Femeia a stat în Africa mai mult de o lună
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Știrileprotv.ro
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie