Călin Georgescu a refuzat să își îndemne alegătorii spre George Simion sau alt candidat
Călin Georgescu a declarat că misiunea sa a fost îndeplinită, dar a evitat să îndemne lumea să voteze un anumit candidat, deci nici pe George Simion, care l-a susținut.
„Voi sunteţi cei care trebuie să alegeţi ce vă doriţi pentru viitor şi sper ca de acum să o faceţi cu toată conştiinţa voastră. Consider că misiunea mea a fost îndeplinită, am expus demonul în toată hidoşenia lui”, a afirmat el.
Crin Antonescu: „Să mergem înainte cu speranță”
Candidatul unic al PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a susținut din nou că voia să îl învingă la vot pe Călin Georgescu, dar a precizat că acum privește spre viitor.
„Mi-aș fi dorit să-l înving la vot, cum am spus în repetate rânduri. Dar democrația vine la pachet cu respect pentru oameni, legi, instituțiile statului. Respect dreptul la opinie, la protest. Dar libertatea de opinie nu înseamnă libertatea de a distruge. Să nu uităm, haosul înseamnă slăbiciune”, a scris Crin Antonescu pe Facebook.
Curtea a anunțat oficial decizia, urmează motivarea
Ulterior, la ora 19:46, Curtea Constituţională a transmis oficial că a luat în dezbatere 16 sesizări și că, după deliberări, a respins în unanimitate plângerile lui Călin Georgescu și ale apropiaților săi (11 contestații), dar și pe cele care vizau decizia validării lui Nicușor Dan de către BEC (5 contestații).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3ee6877e758a1c671f20f2623d1445c5.jpg)
Acum este așteptată motivarea CCR, care cel mai probabil va veni zilele viitoare.
Prima reacție din PSD: „Ne-a trecut glonțul pe lângă ureche”
Deputatul PSD, Mihai Fifor, a transmis că România a fost „la un pas de o fractură istorică” și că „ne-a trecut glonțul pe lângă ureche”.
„Nu știu câți realizează în mod real ce s-ar fi putut întâmpla dacă Rusia și-ar fi impus omul la Cotroceni. Am fost la un pas de o fractură istorică în existența noastră post-decembristă, de o alunecare periculoasă spre influența Moscovei, care ar fi pus sub semnul întrebării atât suveranitatea României, cât și poziția sa strategică în UE și NATO”, a scris Fifor pe Facebook.
Mai puțin de 300 de oameni în fața sediului CCR
Oamenii au început să plece din fața sediului CCR fără să aibă loc tulburări. Potrivit informațiilor Libertatea, unii se îndreaptă spre Piața Universității în speranța unui protest mai amplu.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/whatsapp-image-2025-03-11-at-19-59-37-1024x682.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7429215fa736f8c5ca89afadbe6435c2.jpg)
Sprijin pentru Georgescu de la un cunoscut influencer
„Astăzi, UE seamănă mai mult cu Uniunea Sovietică decât cu uniunea democratică a națiunilor care pretinde că este”, a postat cunoscutul influencer Mario Nawfal, care este distribuit constant de Elon Musk.
Elena Lasconi: Călin Georgescu trebuie să răspundă penal
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat că „românii au nevoie să își recapete încrederea în instituții” și că „Georgescu este doar o fațetă a unui sistem profund corupt și putred” și că Georgescu „trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni”.
Radu Marinescu, ministrul Justiţiei: Este o decizie obligatorie și trebuie respectată
Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat că decizia CCR trebuie să fie respectată de toată lumea.
„Este o decizie a Curţii Constituţionale a României care nu ţine propriu-zis de activitatea justiţiei. Cu toate acestea, este o decizie care tranşează un aspect privitor la o candidatură la preşedinţia României, nu pot să o interpretez decât ca pe o decizie obligatorie. În consecinţă, ea trebuie să fie respectată şi asumată ca atare”, a spus ministrul Justiţiei, la Antena 3.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_99b68444c7732fc033765db1f3401bcc.jpg)
Radu Marinescu a adăugat că extremismul și acțiunile violente sunt inacceptabile într-o societate democratică.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/whatsapp-image-2025-03-11-at-19-59-38-2-1024x683.jpeg)
Remus Pricopie: Am ajuns aici fiindcă instituțiile statului nu au funcționat
Rectorul SNSPA, cel care depusese și o contestație privind candidatura lui Călin Georgescu, salută decizia CCR. „Instituțiile statului funcționează acum și arată că putem face față atacului hibrid al Rusiei”, a declarat Pricopie la Antena 3.
Acesta atrage totuși atenția că am ajuns în această situație fiindcă instituțiile statului nu au funcționat corespunzător atunci când anumiți lideri politici, precum Diana Șoșoacă și George Simion, au acționat violent sau în afara cadrului legal și nu au fost sancționați
Primele reacții ale „suveraniștilor” AUR și POT
George Simion și Anamaria Gavrilă au lansat un atac la instituțiile statului.
Președintele AUR, George Simion, a transmis că „încă o dată, Curtea Constituţională îşi bate joc de poporul român şi atacă democraţia noastră”.
La rândul ei, Anamaria Gavrilă, preşedinta POT, a spus că „un sistem înfiorător şi-a arătat colţii şi devorează din democraţia şi din libertatea noastră, de peste trei luni de zile”.
Imagini cu susținătorii lui Călin Georgescu după verdictul CCR
Mulțimea este deocamdată pașnică, dar forțele de ordine sunt pregătite să intervină.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/sustinatori-georgescu-verdict-ccr-candidatura-1.jpg)
Călin Georgescu nu va candida la alegerile prezidențiale 2025. CCR i-a respins contestația, decizia este definitivă
Călin Georgescu a pierdut și ultima șansă de a candida la alegerile prezidențiale din primăvară, după ce Curtea Constituțională i-a respins contestația depusă, au declarat surse din CCR pentru Libertatea.
16 dosare judecă CCR în această seară
Judecătorii au pe masă 11 contestații împotriva neînregistrării candidaturii lui Călin Georgescu și 5 împotriva înregistrării candidaturii lui Nicușor Dan, potrivit anunțului făcut de CCR.
Mai jos, alte imagini cu jandarmii care păzesc Parlamentul.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/jandarmerie-ccr-1.jpg)
Fanii lui Călin Georgescu, înconjurați de jandarmi
Susținătorii lui Georgescu sunt plasați în fața clădirii și sunt păziți de trupe impresionante de jandarmi. Peste 20 de mașini ale Jandarmeriei înconjoară sediul CCR.
În acest moment, numărul celor prezenți este de aproximativ 1.000. Ei strigă „Trădătorii”, „Jandarmeria apără hoția”, „Libertate”, „Turul 2 înapoi” și cer să fie luate gardurile amplasate de Jandarmerie.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/paza-jandarmerie-ccr-verdict-calin-georgescu-1-0-.jpg)
Judecătorii au intrat în sală
Majoritatea celor 9 judecători ai CCR au intrat în sală.
Cine sunt judecătorii CCR care vor da verdictul
Partidele politice aflate la guvernare au o mare influență în componența Curții. Astfel, PSD are 4 judecători, PNL + Administrația Prezidențială au 4 judecători, iar UDMR are 1 judecător.
- Marian Enache (propus de PSD) – numit judecător de Senat (2016) – președinte CCR
- Cristian Deliorga (propus de PSD) – numit judecător de Senatul României (2019)
- Gheorghe Stan (propus de PSD) – numit judecător de Camera Deputaților (2019)
- Bogdan Licu (propus de PSD) – numit judecător de Camera Deputaților (2022)
- Elena-Simina Tănăsescu (propusă de PNL) – numită judecător de preşedintele României (2019)
- Laura Scântei (propusă de PNL) – numită judecător de Senat (2022)
- Mihaela Ciochină (propusă de PNL) – numită judecător de președintele României (2022)
- Livia Stanciu (propusă de PNL) – numită judecător de preşedintele României (2016)
- Attila Varga (propus de UDMR) – numit judecător de Camera Deputaţilor (2016)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/verdict-ccr-calin-georgescu-1024x566.jpg)
Pază fără precedent în fața CCR
Proximitatea sediului CCR din Palatul Parlamentului este înconjurată de zeci de mașini ale Jandarmeriei, iar paza clădirii este formată nu doar din jandarmi, ci și din angajați ai SPP, plus serviciul intern de pază al Parlamentului.
Video: Antena 3 CNN
Peste 15 contestații au fost depuse la CCR, iar cei 9 judecători se vor reuni și vor lua decizia finală în privința candidaturii lui Călin Georgescu. Oricare va fi decizia Curții Constituționale, ea va fi definitivă.
„Ședința se așteaptă să fie de durată, având în vedere documentele depuse la dosare care trebuie analizate”, au precizat reprezentanții CCR, înaintea ședinței de judecată care va începe la ora 17.00.
Călin Georgescu a scris în motivarea cererii înregistrate la CCR că „BEC nu doar că nu şi-a îndeplinit singura atribuție în materie”, dar „şi-a substituit competenţa exclusivă a Curţii Constituţionale de a examina şi a verifica îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi de fond pentru candidatura la funcţia de preşedinte”.
De asemenea, fostul candidat la prezidențiale din 2024 consideră că Hotărârea nr. 2/05.10.2024 a Curții Constituționale, prin care s-a respins candidatura Dianei Şoşoacă, nu se poate aplica în cazul său.
Candidatura lui Călin Georgescu, invalidată de BEC. Ultima lui șansă este CCR
Pe 9 martie, Biroul Electoral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale. După decizia BEC, în fața clădirii din Centrul Vechi au fost incidente între simpatizanţii lui Georgescu şi jandarmi.
Mai precis, fanii lui Georgescu au aruncat cu sticle în jurnalişti şi în forţele de ordine și au forțat cordonul de jandarmi ca să intre în BEC, iar jandarmii au folosit spray-uri lacrimogene ca să îi îndepărteze. De asemenea, o femeie care se manifesta agresiv a fost ridicată şi urcată în dubă.
De asemenea, unii manifestanți au spart bucăți de caldarâm ca să le arunce înspre jandarmi, după cum se poate vedea în imaginile video de mai jos:
„În contextul forțării de către manifestanți a cordonului de jandarmi și a dispozitivului de panouri metalice, un jandarm a fost lovit cu un obiect contondent în casca de protecție, fiind în afara oricărui pericol, iar în acest moment aflându-se în deplasare către o unitate spitalicească pentru o evaluare de specialitate”, au precizat reprezentanții Jandarmeriei.
Acum, Curtea Constituțională este ultima instanță la care poate apela Călin Georgescu, iar verdictul va fi definitiv.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul al doilea)

Mihai111 • 11.03.2025, 17:47
Pãi toți cei 9 membri ccr sunt propuși de coaliția psd pnl udmr. Nu e clar ce decizie vor lua?
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_0c8f61a202815fb1d540e0d4b8376c1a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_b79fb1dabf7273b23c6edd4448b74afc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_1d327f3fa421f0f4aba9d62da3bb69e8.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_7b0c91be799069fd5455258a2481e3b9.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_ea6bc32fa52d18eb878eb6aa9f75dbbc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_00aaf892f1526dcbd1d43fbfee195a66.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_ca854c8dbfb5119df31c9dd605d354bd.jpg)