“Tot ce ştiu despre mistreţi am aflat din cărţi, pentru că la noi nu prea se ocupă nimeni cu asta. Carnea o vând prin magazinul propriu pe care îl deschid numai de Paşte şi de Crăciun. Merge foarte bine, pentru că e mai sănătoasă şi mult mai bună”, ne-a spus fermierul.
A dat găinile pe prepeliţe
Ioan Buzduga e singurul crescător de prepeliţe din judeţul Suceava. După patru ani de când a pus pe picioare afacerea, moldoveanul are 1.300 de prepeliţe şi trei incubatoare cu o capacitate de 600 de ouă fiecare. Ouăle sunt folosite în tratarea unor boli, dar le pot înlocui şi pe cele de găină, deoarece conţin mai multe vitamine.
Buzduga vinde oul cu preţul de 0,25 lei, în timp ce în magazine acesta ajunge să coste 0,35 lei. “O prepeliţă pentru ouă se vinde cu 12 lei, iar un mascul, cu 6 lei. Carnea de prepeliţă japoneză reprezintă un deliciu culinar, kilogramul fiind vândut pe piaţă cu 36-38 de lei. O astfel de pasăre cântăreşte până la 100 de grame, iar masculii nu depăşesc 80 de grame”, a explicat Buzduga.
Creşte iepuri gigant
Dragoş Guliucic, de 44 de ani, din localitatea suceveană Ipoteşti, este paznic la o instituţie de învăţământ din Suceava, iar tot timpul liber şi l-a dedicat creşterii iepurilor gigant. Din colecţia sa fac parte “Castorul Rex”, “Uriaşul Alb German” sau “Marele Berbec”, însă cel mai frumos exemplar, după părerea proprietarului, e “Uriaşul Gri German”, care cântăreşte 10 kilograme.
Deşi nu scoate bani de pe urma lor, Guliucic a investit câteva zeci de mii de euro în crescătorie şi e foarte mândru de premiile pe care le câştigă la concursuri.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!