MENIU CAUTĂ
, de Florin Ghioca

VIDEO/ Au rămas liceenii doamnei Tamara Buciuceanu-Botez. Actrița a fost sărbătorită pentru 65 de ani de activitate pe scena de la Teatrul Metropolis

Distribuie

La 32 de ani de la premiera filmului "Liceenii", celebra Isoscel și-a reîntâlnit "elevii" în cadru festiv, dar nu "la careu", cum se obișnuia pe vremuri, ci cu ocazia celor 65 de ani de scenă pe care actrița Tamara Buciuceanu - Botez i-a sărbătorit cu acest prilej.

Totul s-a întâmplat luni seara, la Teatrul Metropolis din București, care a aniversat cu acest prilej 12 ani de la înființare. Directorul instituției, actorul George Ivașcu, fost „elev al lui Isoscel” a ținut să o sărbătorească pe „regina comediei românești”, așa cum a fost aceasta numită de-a lungul serii.

Au fost prezente numeroase personalități ale vieții culturale, actori și regizori, foști colegi de scenă ai marii actrițe, printre care Simona Bondoc, Ion Dichiseanu, Alexandrina Halic, Rodica Mandache, Adrian Titieni, Liviu Lucaci, Carmen Tănase, Irina Margareta Nistor, Eugen Cristea și soția sa, „directoarea” Cristina Deleanu, dar și regizorii Victor Ioan Frunză și Felix Alexa, acesta din urmă fiind și primul regizor care a montat un spectacol la Metropolis.

Însă pe lângă garnitura „greilor” au fost și foștii elevi ai lui Isoscel din celebrul film urmărit și îngrăgit de milioane de români de-a lungul timpului: pe lângă George Ivașcu, gazdă a evenimentului, au fost Oana Sârbu, Ștefan Bănică jr și Mihai Constantin, zis și „Ionică, puișor”, nepotul marii actrițe. Acesta din urmă, vizibil emoționat, nu a urcat pe scenă alături de mătușa sa, mulțumindu-se să își trimită cei doi copii cu buchete de flori și privind momentul discret, dintr-un colț al sălii.

Tamara Buciuceanu - Botez, la 89 de ani si 65 de ani de carieră FOTO: Florin Ghioca

Tamara Buciuceanu – Botez, la 89 de ani si 65 de ani de carieră    FOTO: Florin Ghioca

Cu lacrimi în ochi, Tamara Buciuceanu – Botez a luat loc pe scenă, acolo unde mai multe personalități au omagiat-o, iar la un moment dat un cântec a făcut-o să lăcrimeze, dar și să cânte.

„Mă bucur că nu m-ați uitat! Suntem la o întâlnire de suflet. Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag și cu cea mai mare seriozitate. Dacă m-ați aplaudat 65 de ani înseamnă că ați înțeles ce am vrut să spun pe scenă și vă mulțumesc!”, le-a transmis actrița celor prezenți.

Chiar dacă în august 2019 va împlini 90 de ani, Tamara Buciuceanu – Botez le-a dovedit spectatorilor săi speciali că încă are o memorie imbatabilă. Ea le-a recitat în finalul discursului său o poezie scrisă de un fost coleg de scenă de la Teatrul Tănase, iar ultimele versuri au stârnit lacrimi, înclusiv în ochii lui George Ivașcu, prezent alături de actriță pe scenă: „Când nu veți mai mirosi flori de câmp pe scenă seara / Poate vă veți întreba atunci unde-o fi plecat Tamara?”.

Actrița a primit numeroase buchete de flori, unul dintre acestea, din 100 de trandafiri albi în formă de inimă fiind oferit de fostul ministru al Culturii, George Ivașcu.

O carieră impresionantă

Tamara Buciuceanu a jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

A avut roluri importante în teatru, în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” etc.

Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu.

Tamara Buciuceanu are o carieră impresionantă și în televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecție din aparițiile sale în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În octombrie 2014, intr-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a fostului rege Mihai I al României, decorație înmânată de principesa Margareta.

A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996), cei doi neavând copii.

Citește mai multe despre George Ivascu, Mihai Constantin, oana sarbu, Stefan Banica Jr, Tamara Buciuceanu Botez, Aniversare, liceenii, teatrul metropolis și video pe Libertatea.

Comentarii