primul transplant de pancreas la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, condus de prof. dr. Mihai Lucan. Pacientul a suportat o dubla interventie, primind atat pancreasul cat si un rinichi de la barbatul din Targu Mures. „Pregatirea interventiei a durat circa 14 ore, iar operatia efectiva trei ore si jumatate. A fost ales pentru transplant un barbat de 31 de ani, din Petrosani, care suferea de 20 de ani de diabet de tip 1, asociat cu insuficienta renala, declansata tot din cauza diabetului”, ne-a precizat prof. dr. Lucan. El spune ca a fost ales al cincilea pacient aflat pe lista de asteptare, deoarece ceilalti patru aflati inaintea lui erau indisponibili din diverse cauze. Operatia de transplant a decurs in conditii bune, acum pacientul aflandu-se la reanimare. „Pancreasul nu a dat semne de reject. Pacientul se simte bine”, a mai precizat prof. dr. Lucan. Tot sub coordonarea prof. dr. Lucan a fost transplantat si celalalt rinichi al donatorului din Tg. Mures, unui alt barbat de 40 de ani, care facea dializa de 7 ani.
La Clinica de Transplant Hepatic din Institutul Fundeni, sub coordonarea prof. dr. Irinel Popescu, a fost realizat transplantul de ficat, prelevat de la donatorul din Tg. Mures. „Ficatul a fost primit de o pacienta in varsta de 50 de ani, din Bucuresti. Au fost doi candidati pentru acest transplant, dar a fost aleasa ea, deoarece starea ei era mai grava”, ne-a precizat directorul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Dan Tulbure. Interventia a durat aproape 8 ore si s-a desfasurat in conditii bune, pacienta aflandu-se acum la Terapie Intensiva, evolutia ei fiind in parametri normali.
La Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Militar Central, condusa de gen. de brigada prof. dr. Benone Carstocea, s-au realizat marti si miercuri doua transplanturi de cornee. „Interventiile au fost efectuate de dr. Daniela selaru la doi tineri care sufereau de cheratoconus. E vorba de o boala degenerativa a corneei, care se manifesta mai ales la tineri. Aceasta boala conduce la orbire, dar exista si pericolul ca ochiul sa plesneasca. Singura solutie e transplantul. Operatiile au reusit, iar pacientii se simt bine”, ne-a precizat prof. dr. Carstocea.
Pielea prelevata de la barbatul din Tg. Mures a fost depozitata la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti, urmand a fi folosita ulterior pentru un pacient care a suferit arsuri.