MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2018 13:18

Țara care vinde tinere chinezilor singuri. Cât cer intermediarii pentru o soție

Distribuie

Aproape 7.000 de femei din Myanmar au fost vândute și obligate să se căsătorească cu bărbați chinezi, în perioada 2013-2017. Acestea au fost victime colaterale ale politicii copilului unic în China, așa cum reiese dintr-un studiu publicat vineri în Bangkok, Thailanda.

Cele mai multe dintre aceste femei au fost nevoite să aibă copii, susțin autorii studiului publicat de şcoala americană de sănătate publică Johns Hopkins Bloomberg, în colaborare cu Asociaţia thailandeză a femeilor Kachin.

În China există, în momentul de față, un surplus de aproape 34 de milioane de bărbați din cauza politicii autorităților de la Beijing privind controlul naşterilor introdus în perioada 1979-2015. Acest lucru a alimentat cererea de femei traficate din țările vecine, notează Agerpres.

Zeci de mii de femei sărace din Cambodgia, Laos, Myanmar şi Vietnam ajung să se căsătorească în China. Unele dintre acestea se mărită de bunăvoie, însă altele sunt forțate de familiile lor sau sunt victimele unor traficanți.

Autorii studiului susțin că aproape 7.500 de femei din statele Kachin şi Shan, situate în nordul Myanmarului, au fost vândute ca soții unor chinezi. Cercetarea se bazează pe anchete desfășurate în rândul a peste 400 de femei din 40 de locuri din Myanmar şi din China.

Adesea, căsătoriile sunt aranjate de bătrânii satului sau de familiile tinerelor. Acestea nu pot refuza pentru că ele provin din trepetele inferioare ale societății. Ele sunt obligate să se căsătorească cu bărbați mai în vârstă, bolnavi sau cu dizabilități.

Unele dintre căsătorii sunt totuşi reuşite şi problema consimţământului este complexă şi variază de la caz la caz, a afirmat coordonatorul raportului W. Courtland Robinson, în cadrul unei conferinţe de presă la Bangkok, notează sursa citată.

Prețul unei soții pentru un chinez poate ajunge și la 15.000 de dolari, suma fiind împărțită adesea între diferiți intermediari.â

Autorii raportului le cer autorităților din Myanmar să pună capăt conflictului dintre armată și grupările rebele din statele Kachin şi Shan.

”Din cauza instabilităţii politice, a conflictelor şi a confiscării de terenuri, securitatea femeilor reprezintă o provocare majoră” , a declarat Moon Nay Li, de la Asociaţia thailandeză a femeilor Kachin, care a coordonat cercetările în teren.

De asemenea, cercetătorii cer Myanmarului să aplice legea privind tratamentul în cazul fiinţelor umane şi să recunoască femeile drept victime.

În 2015, China a renunțat la politica unicului copil, măsura controversată fiind abolită după 35 de ani. Totuşi, guvernul chinez va avea în continuare puterea de a decide în locul părinţilor câţi copii au voie aceştia să facă.

Află și drama unei etnice din Myanmar: A fost violată de soldați și a rămas gravidă, după ce aceștia i-au ucis fiul.

sursă foto: North Photo


Citește și FOTO/ La primărie, pe pavele, la școală, prin noroi. Cum explică primarul: „Acolo e șantier, doar nu era să construiesc școala în altă parte și să o plantez în Prigoreni”


 

Citește mai multe despre casatorii, China și myanmar pe Libertatea.

Comentarii